Eğitim-İş İzmir Şubeleri üyesi öğretmenler, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekti. İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen tarafından okunan açıklamada, eğitimde yaşanan sorunların her geçen yıl katlanarak arttığı vurgulanarak şu görüşler dile getirildi:
“Eğitim güncel siyasetin ve hamasetin aracı; iktidarın kendi ideolojisini dayatmanın, istediği biat ve itaat eden toplumu inşa etmenin aygıtı haline getirilmiştir. Bunun sonucu olarak önceki dönemlerden devreden sorunlara bu eğitim döneminde yenileri eklenmiştir. Yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci örgün eğitim dışında kalmıştır. Okul ve derslik ihtiyacı karşılanmamıştır. Bir öğün okul yemeği sözü tutulmamıştır. Eğitim daha da piyasalaşmış ve ticarileşmiştir. MESEM'ler çocuklarımızı hayattan koparmakta ve çocuk emeği sömürüsüne zemin hazırlamaktadır. Eğitimde dinselleştirme ve laik eğitim karşıtlığı artmıştır. Eğitime yine yeterli bütçe ayrılmamıştır. Okulların temizliği yapılamamış, güvenliği sağlanamamıştır. Eğitim emekçilerinin sorunları katlanarak artmıştır. Deprem bölgesinde eğitim sorunları katlanarak devam etmiştir.”
"ÇEDES Projesi ile devlet okulları adeta medreseye dönüştürülmektedir"
ÇEDES Projesi ile laik eğitime açıktan meydan okunmaya devam edildiği belirtilen açıklamada, "ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini ve gelecek nesilleri kendi siyasal-ideolojik çizgisi doğrultusunda biçimlendirme hedefinin en son ve kapsamlı örneğidir. ÇEDES kapsamında tüm Türkiye’de öğrencilere cami ve mezarlık temizliği yaptırılmakta, öğrenciler cami gezilerine ve namaza götürülmekte, müftü, imam vaiz gibi din görevlileri okullarda görevlendirilerek dini konularda seminerler ve eğitimler vermeleri sağlanmaktadır. ÇEDES Projesi ile din görevlileri, öğretmenlerin yerine geçirilmekte, devlet okulları adeta medreseye dönüştürülmektedir. ÇEDES Projesi ile okullarda cami temizliği yaptırılmış, din görevlileri öğretmenlerin yerini almıştır. Bu proje, eğitimi laik ve bilimsel temellerden hızla uzaklaştırmaktadır. Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı adı verilen müfredat ise dinci ve gerici içeriği ile AKP’nin makbul vatandaşları olan itaat eden, boyun eğen, biat eden 'dininin ve kininin sahibi' nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir" ifadelerine yer verildi.
Eğitimcilerden Bakan Tekin'e ara tatil tavsiyeleri
Eğitim İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Dalgalı da "Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in durumu üzerinden eğitim sistemimizdeki temel sorunlara ışık tutmak istiyoruz. Eğitim sistemimizin başındaki kişinin bu sorunlarla nasıl ilişkilendiğini anlamak, karşı karşıya olduğumuz tabloyu daha iyi kavramamızı sağlayacaktır" diyerek Bakan Tekin hazırladıkları gelişim raporunu okudu.
Raporda, en temel görevlerini yerine getiremediği belirtilen Bakan Tekin’e ara tatilde şunları yapması önerildi:
"Anayasa, Milli Eğitim Temel Kanunu okunacak. Nutuk okunacak. 3 Mart Devrim yasaları her an görebileceği bir yere asılacak ve anlaşılana kadar her gün okunacak. Atatürk İlke ve İnkılapları okunacak ve bu ilkeler ışığında Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim Bakanı’nın görev ve sorumlulukları ile ilgili bir kompozisyon yazılacak. Kurtuluş savaşı yıllarında, savaşın tüm şiddetiyle sürdüğü bir dönemde toplanan (16-21 Temmuz 1921) ve Türk eğitim sisteminin temellerinin atıldığı Birinci Maarif Kongresi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı açılış konuşmasının analizi yapılacak. Güvenilir kaynaklardan Cumhuriyet tarihi okunacak. Eğitimle ilgili güncel sözcüklerden oluşan bir eğitim sözlüğü hazırlanacak. Bir okul öncesi eğitim kurumunda bir gün 50’şer dakikalık 6 derse ara vermeksizin katılacak. Bir organize sanayi işletmesinde haftada 6 gün sabah 8 akşam 10 işçi olarak çalışacak. Bir gün okula aç gidecek ve günü bir simit bir ayranla geçirecek. Suyu musluktan içecek."