Semra İğtaç- Karaburun'dan Alaçatı'ya kadar olan bölgede, deniz patlıcanı av yasağı kaldırıldı. Son beş yıldır yürürlükte olan yasak, bölgedeki korsan avcılar tarafından sıkça ihlal ediliyordu. Ancak, yasağın tamamen kaldırılması, deniz ekosistemine yönelik büyük bir tehdit oluşturuyor. Çeşme Çevre Derneği, bu kararın geri alınması için bakanlığa çağrıda bulundu.

Tek bir deniz patlıcanı, yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyebilme kapasitesine sahipken, bu canlıların aşırı avlanması bir avuç ihracatçı şirketin kâr elde etmesini sağlıyor, ancak deniz çayırlarının yok olmasına ve denizlerin kirlenmesine yol açıyor. Temiz denizlerin sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip olan deniz patlıcanları, artık denizlerin akciğeri gibi işlev gören bu canlıların sayısında ciddi bir azalma yaşandı. Yasağın kaldırılması, denizin altının tamamen temizlenmesine ve denizlerde yaşamın sona ermesine neden olabilir.

Çeşme Çevre Derneği’nden çağrı

Çeşme Çevre Derneği, genelgenin yayınlanmasına rağmen bu karara karşı çıkacaklarını açıkladı. Bakanlığı, bu karardan geri dönmeye davet eden dernek, denizlerin kirlenmesi halinde balık popülasyonunun tamamen düşeceğini ve balıkçılık sektörünün büyük zarar göreceğini belirtti. Dernek ayrıca, bu yasağın kaldırılmasının ekonomik getirilerinin, deniz ekosistemine vereceği zararlarla asla orantılı olmadığını vurguladı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ