İzmir'in Urla ilçesinde bulunan Karantina Adası, geçmişi ile dikkat çekiyor. Şimdilerde görünleri güzelliği ile büyüleyen ada, Osmanlı döneminde ise bulaşıcı hastalıkla mücadele için kullanılıyordu.
18. yüzyılda Avrupa ve Asya'da bulaşıcı hastalıklar görülmeye başladı. O dönemlerde bu hastalıkladan korunmak için şehirlere giriş ve çıkışlar denetim altında yapılıyordu.
Deniz ticaretinde kullanılan gemilerde bulunan personeller de başka ülkelerden hastalık taşıyordu. Bu yüzden gemilerle gelenler 40 gün kadar açık denizde bekletiliyor, sonra uygulamadan geçtikten sonra şehirlere sokuluyordu.
Sonradan bu hastalıkları kontrol etmek için gemilerde bekletmek yerine özel yerler inşa edildi. Karantina Adası'nda bulunan yapılar da bunlar da biri oldu.
Karantina Adası'na yanaşan gemiden indirilen yolcular, önce soyunma odasına alınıyordu. Yolcular burada kıyafetlerini çıkartarak bir fileye koyuyor, diğer tarafta bulunan bir görevli de dönen dolap sayesinde bu kıyafetleri alıp, 360 derece dönen ve hava içerek dolaplara yerleştiriyordu. Böylece dezenfeksiyon süreci başlıyordu.
Yolcular ise duş odalarına alınıyor, burada sabunla ve özel dezenfektanlarla duş yaptırılıyordu. Bu yolculardan sağlam olanları yollarına devam ederken, hasta olanlar ise özel bir bölüme alınıp, tedavi ediliyordu.
Vefat eden hastalar ise kireç dökülmüş olan derin mezarlara gömülüyordu.
Ziyarete açıldı
Urla'da kıyıya çok yakın olan Karantina Adası'nda bulunan binalar bir zamanlar devlet hastanesi olarak hizmet veriyordu. Sonradan hastane oradan taşındı ve Karantina Adası da girişlere kapatıldı.
Uzakta bakıldığında harika bir doğaya ve görüntüye sahip olan ada, şimdilerde ise ziyarete açıldı.
Bireysel ziyarete kapalı olan ada, sadece grup randevuları ile gezilebiliyor.
Karantina Adası nerede?
Karantina Adası İzmir'in Urla ilçesinde yer alıyor.
Karantina Adası'na nasıl gidilir?
Karantina Adası'na Fahrettin Altay'dan kalkan Urla Çeşmealtı minibüsleri ile gidebileceğiniz gibi, 684 numaralı ESHOT otobüsüne binerek de ulaşabilirsiniz.