Tarihi yapılarıyla ünlü Selçuk’ta, Osmanlı dönemine ait önemli bir eser olan Saadet Hatun Hamamı, ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. Efes Müzesi bitişiğinde yer alan ve günümüzde etnografya bölümü olarak kullanılan bu hamam, 1969-1972 yılları arasında restore edilerek günümüze kazandırıldı.

Hamamın tarihi ve mimari yapısı

Saadet Hatun Hamamı’nın inşa kitabesi günümüze ulaşamamış olsa da mimari üslubuna bakılarak XVI. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Hamamın ismini aldığı Saadet Hatun’un kim olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, Aydınoğulları soyundan geldiği düşünülmektedir. Mimari özellikleri açısından dikkat çeken hamam, haçvari dört eyvanlı ve dört köşe hücreli bir plan şemasına sahiptir. Moloz taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiştir.

İzmirli öğrenciler müjde: Öğrencilere 480 TL’ye aylık abonman yolda! İzmirli öğrenciler müjde: Öğrencilere 480 TL’ye aylık abonman yolda!

Hamamın bölümleri

  • Soyunmalık: Giriş bölümünü oluşturur.
  • Ilıklık: Soyunmalık ve sıcaklık bölümleri arasında geçiş sağlayan kısımdır.
  • Sıcaklık: Asıl yıkanma alanıdır ve hamamın en önemli bölümüdür.

Hamamın Efes Müzesi tarafından 1969-1972 yılları arasında restore edilmesiyle birlikte, günümüzde müzenin etnografya bölümü olarak hizmet vermektedir.

Saadet Hatun Hamamı nerede? Nasıl gidilir?

İzmir’in Selçuk ilçesinde, Efes Müzesi’nin hemen yanında yer almaktadır. Özel Araç ile, İzmir şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden Selçuk’a ulaşılabilir. Toplu taşıma ile gitmek için, İZBAN kullanarak Selçuk durağında inebilir, ardından yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. İzmir Otogarı’ndan Selçuk’a giden otobüslerle de ulaşım mümkündür.

Kaynak: HABER MERKEZİ