Her gün binlerce İzmirlinin geçtiği yollarda,  tarihi bir hazine gizli.  Agora Ören Yeri, antik çağın izlerini günümüze taşıyan ve İzmir'in kültürel mirasının önemli bir parçası olan bir açık hava müzesi. Agora, sadece bir ören yeri değil, aynı zamanda İzmir'in tarihine ışık tutan bir zaman kapsülüdür.  Kent merkezinde yer alan bu eşsiz mirası yakından tanımak için yapmanız gerekenler haberimizde! İşte detaylar…

İzmir'in merkezinde, Kemeraltı ve Kadifekale arasında uzanan Agora Ören yeri, antik Smyrna şehrinin önemli merkezlerinden biridir. Helenistik ve Roma dönemlerinde idari, sosyal, kültürel ve dini aktivitelerin merkezi olan Agora, bugün ziyaretçilere antik dünyanın büyüleyici atmosferini sunmaktadır.

Agora’nın tarihi

Grekçe bir kelime olan Agora, “toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazar yeri” gibi anlamlara gelmektedir. Antik Çağ’da agoraların ticari, siyasi ve dini fonksiyonlarının yanı sıra sanatın yoğunlaştığı ve birçok sosyal olayların geçtiği veya gerçekleştirildiği kentin odak noktası olduğunu bilinmektedir. Antik Çağ’da her kentte en az bir agora yer almaktadır. Kimi büyük kentlerde ise genelde iki agora yer alırdı. Bunlardan biri, devlet işlerinin görüldüğü, etrafında çeşitli kamu binalarının toplandığı devlet agorası, diğeri ise ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı ticaret agorasıdır.

İzmir agorası, M.Ö. 4 yy’da antik Smyrna Kenti’nin taşındığı Pagos (Kadifekale)’un kuzey yamacında kuruludur. Dönemin önemli kamu binalarıyla çevrilmiş olan bu yapı kentin devlet agorasıdır.  İlk kazılar 1932-1941 yılları arasında yapılmış olup, o zamandan beri Agora'nın sırları çözülmeye çalışılmaktadır.

Agora’da keşfedilen eserler

Kazılar sonucunda Tanrıça Vesta kabartması, Zeus Sunağı kabartmaları, Tanrı Hermes, Dionysos, Eros ve Herakles gibi heykeller ve birçok diğer eser ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca antik kentin yazıtları, 178 depreminde yardım edenler hakkında bilgiler içermektedir.

Agora ziyaret saatleri 

İzmir Agora Ören Yeri ziyaret saatleri şu şekildedir.

  • Pazartesi 08:30-19:00
  • Salı 08:30-19:00
  • Çarşamba 08:30-19:00
  • Perşembe 08:30-19:00
  • Cuma 08:30-19:00
  • Cumartesi 08:30-19:00

Agora'ya nasıl gidilir?

İzmir'de kolaylıkla metro ile ulaşılabilen bir konumda yer alan  Agora Antik Kenti'n en uygun ulaşım seçeneği, Çankaya Metro istasyonuna gelip oradan 10-15 dakikalık yürüyüşle Agora Antik Kenti'ne varmaktır. Aşağıda yer alan haritadan kendinize en uygun rotayı belirleyebilirsiniz.

Muhabir: Eylül Sansür