Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube, Eğitim-İş 4 No’lu Yükseköğretim Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şubesi işbirliğiyle düzenlenen "Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Eğitim: Sorunlar ve Çözümler" başlıklı panel, 6 Aralık 2024 tarihinde İzmir Barosu Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Sunuculuğunu ÇYDD İzmir Şubesi Mezunu Tarih Danışmanı Efe Ömer Çulhacı’nın yaptığı panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra ÇYDD İzmir Şubesi Başkanı Onur H. Ertürkan, Eğitim-İş 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Şen, Eğitim-İş 4 No’lu Şube Başkanı Elbey Kale, ADD Bayraklı Şubesi Başkanı Gönül Güngör ve ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Utku Gümrükçü açılış konuşmalarını yaptı.
Moderatörlüğünü ÇYDD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Tamtürk’ün yaptığı panelde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş, laik ve bilimsel eğitim anlayışı ışığında şekillendirdiği eğitim ve kültür devriminin önemi vurgulandı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı.
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, konuşmasında Öğretmen Meslek Kanunu’nun öğretmenleri mesleksizleştiren bir düzenleme olduğunu vurgulayarak, bu kanunun iktidarın kendi öğretmen modelini yaratma sistemi haline geldiğini ifade etti. Özbay, "Öğretmen Meslek Kanunu, öğretmenin mesleki özerkliğini yok ederek, gerici ve çağ dışı uygulamaları sorgusuz sualsiz tebliğ edecek memurlar ve piyasacı zihniyetin taşıyıcısı kuryeler yaratmayı amaçlıyor," dedi.
Özbay, öğretmenlik mesleğinin artık diploması yok sayılan bir meslek haline getirildiğine dikkat çekerek, "Cumhuriyetin eğitim felsefesi, öğretmenlerin fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmesi üzerine kuruluyken, bugün bu anlayıştan uzaklaşarak, okulların medrese tipi yapılara dönüştürülmeye çalışıldığını görüyoruz," dedi. Eğitim sisteminin, Cumhuriyetin eğitim anlayışının temelleri olan laik, bilimsel ve kamusal temellere dayanması gerektiğini vurguladı.
Eğitimde fırsat eşitliğine dikkat çeken Özbay, "Bugün 612 bin çocuğun okul dışında kaldığı bir sistemde, 14-17 yaş aralığındaki çocuklar arasında en yüksek oranda eğitimsizlik yaşanıyor. Yaklaşık 500 bin çocuğun suça karıştığını düşündüğümüzde, zorunlu eğitim yaşının 18'e yükseltilmesi ve her çocuğun eşit fırsatlarda, laik ve bilimsel bir eğitim alması sağlanmalıdır," diyerek çözüm önerilerini dile getirdi. Özbay, "Bir eğitim ve kültür devrimi olan Cumhuriyetimizin değerlerini korumak için birlikte mücadele etmeliyiz," diyerek konuşmasını tamamladı.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlke Evin Gencel, Öğretmen Meslek Kanunu’nun hazırlanış sürecinde, eğitim fakülteleri, öğretmen sendikaları ve sahadaki öğretmenlerin fikir ve deneyimlerinden daha etkin şekilde yararlanılmasının gerekliliğini vurguladı. Gencel, öğretmenlikte kariyer yükselişinin sınava indirgenmesinin mesleki gelişime katkı sağlamaktan çok stres ve baskı unsuru olabileceğini belirtti. "Eğitimin her kademesinde ideolojik değil, bilimsel ve pedagojik bir yaklaşım benimsenmelidir," dedi.
Gencel, ayrıca Köy Enstitüleri modeline dikkat çekerek, "Köy Enstitülerinin üretim, yaşam becerisi geliştirme, bireysel ve toplumsal gelişime dayalı eğitim modeli bugün çağdaş eğitim sistemine ilham verebilecek bir örnek olmaya devam ediyor," dedi. "İyi bir eğitim ancak pedagojik temeli olan, bilimsel ve laik bir anlayışla mümkündür," diyerek konuşmasını tamamladı.
Panel sonunda, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi, Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube, Eğitim-İş 4 No’lu Yükseköğretim Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şubesi başkanları tarafından konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi.
Cumhuriyetin eğitim ve kültür devriminin ışığında, laik, bilimsel, kamusal nitelikli bir eğitim anlayışına ulaşmak için mücadelenin süreceği bir kez daha vurgulandı. Panel, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.