Ziyaret edenlerin günler değil aylarca kalmak istediği İzmir'e geldiyseniz ve sadece 1 gününüz varsa telaşlanmayın sizler için hazırladığımız içerik sayesinde ilgi alanlarınıza göre şehri keşfe çıkabilir ve tatilinizi sorunsuz tamamlayabilirsiniz...

İzmir'de bir günde neler yapılır?

İzmir'e nasıl gidilir?

Izmir Nerededir

Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’e ülkemizin birçok şehirlerinin yanı sıra bazı dünya şehirlerinden de direkt uçuşlar düzenlenmektedir. Karayolu ulaşımı konusunda da özel araç veya otobüslerle kolayca varılabilmektedir. 
İzmir’e özel araba ile gitmek isteyen ziyaretçiler, yola çıktıkları şehre bağlı olarak İstanbul- İzmir Otoyolu, İzmir-Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu, Ankara- İzmir Otoyolu kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, İstanbul İzmir arasındaki mesafe 534 km km'dir. İstanbul- İzmir Otoyolu'nu ve D300-E96 otoyollarını kullanarak yaklaşık 5 saatte kente varabilirsiniz.  Ayrıca İzmir, gelişmiş demir yolu ağına sahip olması ile bazı şehirden İzmir’e kolayca trenle ulaşım seçeneği bulunmaktadır. İzmir Mavi Tren hattı ile Ankara, Aydın, Kütahya, Balıkesir, Eskişehir ve Manisa illerinden İzmir’e trenle ulaşım sağlayabilirsiniz. 

İzmir'de denize girilecek yerler

İzmir'de denize girilebilecek bir çok nokta bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Boyalık Plajı, Ilıca plajı, Karaburun Bodrum Plajı, Sazlıca Plajı, Paşalimanı Plajı, Yeni Foça Halk Plajı, Çeşmealtı Mavi Plajı, TCDD Kampı, Dikili Plajı ve  Altınkum Plajı'dır. Ancak aralarında yer alan İzmir’in tatil bölgelerinden birisi olarak bilinen Foça’da yer alan Sazlıca Plajı, günübirlik tatil için ilk tercihlerden biri olabilir. İzmir’in en güzel plajlarından birisi olan Sazlıca Plajı, Eski Foça ile yeni Foça arasında yer almaktadır. Sazlıca Plajı dikkat çeken dalış rotalardan biridir. Özellikle kumlu plajı ile çocu aileler için oldukça keyif alabilecek bir plajdır.

İzmir'de gezilecek yerler?

Öncelikle İzmir'de kısıtlı bir zamanımız olduğu için bu tatilden sizin ne beklediğiniz önemlidir. Haftasonu kısa bir deniz kaçamağı mı yapmak, gurme lezzetleri denemek mi yada kentte yer alan müzeleri mi gezmek istersiniz? Eğer bir günlük İzmir tatilinizden beklentiniz şehrin en bilindik yerlerini görmekse ilk olarak gezinize İzmir merkezden başlamanızı öneririz. Konak ilçesindeki Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı'na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı çarşı olan Kemeraltı ilk duraklarınızdan biri olabilir. İzmir Metrosu'nu kullanarak Konak veya Çankaya durağında inebilir Kemeraltı Çarşısı'na kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. 2020'de UNESCO tarafından "İzmir Tarihî Liman Kenti" adıyla oluşturulan miras alanının bir parçası olarak Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Kemeraltı'nda 1912 yılında faaliyete başlayan Milli kütüphane, ‘Milli’ ünvanlı tek sivil kütüphane ve Türkiye’nin en büyük 5 kütüphanesi içerisinde yer almaktadır. Çarşı'da inşa edilen günümüze ulaşmış en önemli eserlerden biri Kızlarağası Hanı'dır. Han içerisinde günümüzde daha çok kafeler ve hediyelik eşyalar satan işletmeler bulunmaktadır. 

Daha sonra Konak iskelesinden Karşıyaka vapuruna binebilir ve martıların güzel sesleri eşliğinde keyifli bir seyahat ardından Karşıyaka'ya varabilirsiniz. Kendine has atmosferi, sıcakkanlı insanları, sokak lezzetleriyle kendine ait bir dünya oluşturmayı başarmış ender ilçelerden biridir. Ege Denizi'nin muhteşem manzarasını sunan Karşıyaka sahilinde yürüyüş yapabilir ardından tarihi atmosferi ve yöresel ürün çeşitliliği ile öne çıkan Karşıyaka Çarşısı'nda alışverişinizi yapabilirsiniz. 

Merkezden ve kalabalıktan biraz uzaklaşmak ve İzmir'de yer alan köyleri gezmek isterseniz. Size Birgi köyünü önerebiliriz. Hem ulaşımının kolaylığı hemde köyün özelliği nedeniyle Birgi köyünü mutlaka gezmenizi önermekteyiz. İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı olan Birgi köyü ilçe merkezine sadece 10 km uzaklıktadır. Birgi köyü, 2022 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi 32 turizm köyünden birisi seçilmiştir. Ulaşımın oldukça kolay olduğu köye özel aracınızın haricinde İzmir Basmane Tren Garı'ndan Ödemiş'e giden trenle de varabilirsiniz. İndiğiniz Ödemiş Tren Garı'ndan ise Birgi'ye kolayca minibüs veya taksi ile ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 2 saat süren tren seyahati ile köye oldukça kolay ve konforlu bir şekilde varabilirsiniz. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen köy içerisinde birçok değerli turistik yapı barındırmaktadır.

İzmir'de ne yenir?

Tabi ki İzmir’e gelip boyoz ve midye yenmezse olmaz. Bir İzmir klasiği olan Midye dolma ve boyozu özellikle kentteki seyyar satıcılardan deneyimlemenizi öneriyoruz. Kahvaltınıza boyoz ve haşlanmış yumurtayla başladıysanız sırada Çeşme kumrusu yer alıyor. Lezzetine doyamayacağınız kumruyu öğlen atıştırmalığı olarak tercih edebilirsiniz. Eğer gezilecek yerleri gezdiniz, temiz plajlarında yüzdünüz ve güne yakışır bir kapanış yapmak istiyorsanız bir İzmirli aktivitesi olarak mide dolmaları alıp gün batımını çimenlerden seyretmek bütün stresinizi alacaktır. İzmir’e gelip bu 3 altın lezzeti denemeden kesinlikle dönmemenizi öneririz.

Bunlarda ilginizi çekebilir;

Kaynak: Haber Merkezi