Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi(EÜTF)Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çığır Biray Avcı’nın “Alzheimer Hastalığına Karşı Korumada Egzersiz ve Beyin Lipit Metabolizması Arasındaki Etkileşim- EXERBRAIN” isimli projesi, Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (JPCOFUND) “Nörodejeneratif Hastalıkların Erken Evresinde Hastalık Progresyonunun Değerlendirilmesi ve Mekanizmalarının İncelenmesi” ve  “TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı” kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. 

 Prof. Dr. Çığır Biray Avcı’nın “EXERBRAIN” projesi Türkiye koordinatörlüğünde yürütülecek. Aynı zamanda Almanya, Hollanda ve İspanya’dan bilim insanlarının oluşturdukları çalışma grupları yer alacak. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çığır Biray Avcı, “Bu projenin amacı, insan kaynaklı pluripotent kök hücreden (iPSC) türetilmiş beyin hücrelerinde ve Alzheimer hayvan modellerinde Alzheimer hastalık patogenezinde beyin lipit metabolizmasının rolünü araştırmak için multi-omik ve büyük veri yaklaşımları kullanılarak nörodejeneratif hastalıkların karmaşık ve çok faktörlü patogenezinin anlaşılmasını sağlamaktır” açıklamalarında bulundu.



Yaşlanan nüfus üzerinde alzheimer hastalığının maddi ve manevi yükler oluşturduğunu paylaşan Prof. Dr. Biray Avcı, “Şu anda hastalığı değiştirici etkili bir ilaç mevcut olmasa da, fiziksel egzersizin bilinmeyen mekanizmalar yoluyla Alzheimer hastalığıdan koruduğu gösterilmiştir. EXERBRAIN'de, egzersizin Alzheimer hastalığı üzerindeki koruyucu etkisinin, Alzheimer hastalığında beyin lipid metabolizmasının normalleşmesi ve ardından lipit kaynaklı Alzheimer hastalığı patogenezindeki azalmanın aracılık ettiği transkripsiyonel ve epigenomik değişiklikleri single-cell RNA-seq ve single-cell ATAC-seq teknikleri ile ortaya çıkarılmasını planlamaktayız” ifadelerini kullandı.
Projenin ekip kadrosunde ise şu isimler yer alıyor; EÜTF Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cumhur Gündüz araştırmacı, doktora öğrencileri Maryam Sabour Takanlou ve bursiyer ise Leila Sabour Takanlou.

Muhabir: Orçun BULDAÇ