İzmir’de Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nin yıkım kararıyla 400 öğrencinin Karataş Anadolu Lisesi’ne aktarılması, okulda öğrenci sayısını bine çıkararak ikili eğitim sistemini zorunlu hale getirdi. Dersleri akşam 8’de biten öğrenciler, eve karanlıkta gitmek zorunda kalıyor; yoğun ders ve ödev programı ise uyku düzenlerini bozuyor. Bazı öğrenciler gece 2’ye kadar ders çalışarak uykularından ödün veriyor. Öğrenciler, daha uygun koşullarda eğitim görebilmek için çözüm bekliyor.

Eğitim-İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen, sadece Karataş Anadolu Lisesi’nin değil, İzmir’de birçok okulun benzer sorunlar yaşadığını belirtti. Şen, Necatibey Ortaokulu’nun yeni binasında 5 farklı okulun – iki anaokulu, iki ortaokul ve bir bilim sanat merkezi – birlikte eğitim verdiğini vurguladı ve bunun öğrenciler için aidiyet kaybı, zaman ve maddi yük gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını ifade etti.

Çocuklarımız Karanlıkta Eğitim Görmemeli

İzmir’de artan şiddet olaylarına dikkat çeken Şen, okullara güvenlik personeli atanmasının zorunluluğunu belirterek öğrencilerin güvenli ulaşımı için de tedbir alınması gerektiğini söyledi. Yaz saati uygulaması nedeniyle çocukların çok erken saatlerde karanlıkta sokağa çıktığını ifade eden Şen, “Gün ışığından faydalanamayan çocuklarımızın psikolojisi ve akademik başarıları olumsuz etkileniyor. Kalıcı bir çözüm için kış saati uygulamasına geçilmeli” dedi.

Şen ayrıca, iktidarın yıllar önce ikili eğitimi sonlandırma sözü verdiğini hatırlatarak, “Planlama eksikliği, bütçeden eğitime yeterli kaynak ayrılmaması ve özellikle son yıllarda vakıf ve derneklere aktarılan kaynaklar nedeniyle büyük şehirlerde derslik ve okul sorunu giderek derinleşiyor” dedi. Eğitim-İş olarak çocukların tam gün eğitim alabileceği bir düzenin sağlanmasını talep ettiklerini ifade etti.

Siyasi Farklılıklar Eğitime Engel Olmamalı

Şen, Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel yönetimlerin yeterince işbirliği yapmadığını da belirterek, İzmir’deki uyumsuzlukların siyasi farklılıklardan kaynaklandığını söyledi. “Buca Belediyesi okullara temizlik desteği vermek istedi ancak bu, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engellendi” diyen Şen, eğitim sorunlarının çözümü için tüm paydaşların uyumlu çalışması gerektiğini vurguladı.

Ebeveynler ve eğitimciler, çocukların güvenli, sağlıklı ve kaliteli bir eğitim ortamında geleceğe hazırlanması için çözüm bekliyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ