Muhtemel afetlerde hızlı ve etkin bir müdahalede bulunmak ve sahada faaliyet göstermek amacıyla, idari ve akademik personelden oluşan ekiple eğitimlere başlayan Yaşar Üniversitesi Afet ve Acil Durum Arama-Kurtarma Birimi (YAKUT) bir yıldır devam eden eğitim ve tatbikatları tamamladı.

YAKUT, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) İzmir İl Müdürlüğü’nde gerçekleşen sınav tatbikatını başarıyla tamamlayarak akredite olmaya hak kazandı. İzmir’de üniversite bünyesinde kurulan ve akredite olmaya hak kazanan ilk ekip olan YAKUT; 27 kişilik akademik ve idari personeliyle birlikte Ağustos 2023 ve Ocak 2024 tarihlerinde iki ekip halinde AFAD İzmir İl Müdürlüğü’nde çeşitli eğitimlere katıldı.


Ekibe, AFAD İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı profesyonel ekipler tarafından ‘Tematik ve Harita GPS Eğitimi’ ile ‘Arama Kurtarma Eğitimi’ gibi muhtemel afet durumlarında ihtiyaç duyulacak kapsamlı eğitimler verildi. Eğitimlerle birlikte bir yıl boyunca ekip toplantılarına, kamp ve tatbikatlara devam eden YAKUT uzun süren çalışmalarını, AFAD tarafından verilen Birleşmiş Milletler Arama Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) Uluslararası "Hafif Arama Kurtarma Ekibi Akreditasyonu" ile taçlandırdı.

Kaynak: İHA