DİSK Genel-İŞ İzmir 2 ve 9 Nolu Şube’ye bağlı İZENERJİ işçileri, ödenmeyen ikramiyeleri nedeniyle bugün yarım gün iş bırakacaktı ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye gitmesiyle “ihtiyati tedbir” kararı uygulandı ve işçilerin iş bırakması engellendi. İş bırakma kararının engellenmesi üzerine sendika, İzBB Başkanı Cemil Tugay’ın ofisinin de bulunduğu Egemenlik Evi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını DİSK Genel-İŞ İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül okudu.

Gül açıklamasında, belediyeden kamuoyunu yanıltacak açıklamalar geldiğini ve İzmir halkını mağdur etmek gibi bir niyetlerinin olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“25 ayrı birimde, 30 ilçede İzmir halkına hizmet üretiyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle de karşılaştığımız birçok sorunda halk açısından mağduriyet yaratmamak için kazanılmış haklarımızdan yana yeteri kadar sabırlı tutum içinde de bulunduk. Ancak geçtiğimiz hafta uzun süredir devam eden ikramiyelerimizin zamanında yatmaması sorunundan kaynaklı başlatacağımız eylemimizden önce Belediyeden yapılan açıklama ile adeta kamuoyunu yanıltacak bilgilendirmeler paylaşıldı.”

“İkramiyelerimiz çeşitli bahanelerle geciktirildi”

Ödenmesi gereken ikramiyelerin bahaneler sunularak geciktirildiğini söyleyen Gül, “İZENERJİ’de çalışan emekçiler, uzun yıllardır düşük ücret dayatması nedeniyle mağdur edilmiştir. Yaptığımız toplu iş sözleşmeleri ile ücret farklarını kapatmaya çalışsak da ücret eşitsizliği kısmen devam etmektedir. Aynı şehirde, aynı hizmetleri ürettiğimiz halde diğer belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımız ile aramızdaki ücret eşitsizliği bugün bizlerin artan kriz karşısında daha da mağdur olmamıza sebep oluyor. Bu sebeple de toplu iş sözleşmemizde kazanmış olduğumuz sosyal ve yan haklarımız bizlerin bir nebze de olsa ekonomik anlamda ferahlamamıza olanak sağlıyor. Ancak bu kazanımlardan biri olan ikramiyemiz uzun süredir toplu iş sözleşmesinde belirtilen tarihin dışında, çeşitli bahaneler öne sürülerek geciktirilmekte ve bu durum biz İZENERJİ emekçilerini mağdur etmektedir” diye konuştu.

“İkramiyeyi öne çekmeye çalışmıyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “ikramiyeyi öne çekmeye çalışıyorlar” iddiasına yanıt veren Gül,  “Yaratılan mağduriyetin giderilmesi ve ikramiyelerimizin zamanında ödenmesi için Genel-İş Sendikası İzmir 2 ve 9 Nolu Şube yönetimleri olarak birçok kez belediye başkanı ve bürokratlarına taleplerimizi ilettik. Bizler, belediye açıklamasında iddia edilen gibi hakkımız olmayan bir şeyi ya da ayrıcalık talep etmiyoruz. Toplu iş sözleşmemize göre, sosyal hakkımız olan ikramiyemizi iki ay çalışıp 18 yevmiye olarak alıyoruz. Yani ikramiye alma süremiz 60 gün yapıyor. Ancak 30 gün geciktirildiğinde süre 90 güne çıkıyor. 30 günlük gecikme belki belediyemiz için çok görünmeyebilir ancak biz işçiler için bırakın bir ayı, bir haftalık gecikmeler bile ekonomik olarak zorlanmamıza, önümüzü göremememize sebep oluyor. Bu sebeple de iddia ettikleri gibi ‘ikramiyeyi öne çekme’ gibi bir derdimiz yok; tam tersine, zamanında ödenmesi ile ilgili talebimiz var” ifadelerini kullandı.

“Derdimiz İzmir halkını mağdur etmek değil”

İzmir halkını mağdur etmeye çalışmadıklarını, bu zor ekonomik koşullarda ikramiyelerini istediklerini söyleyen Gül, “Bu darboğaz karşında, biz emekçiler, geçimimizi sağlamak için bankalara borçlanarak yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyoruz. Hatta borçlandığımız için adeta vergi vermek zorunda kalacağımız bir sefalete doğru sürükleniyoruz. Derdimiz, belediyeyi kamuoyu nezdinde küçük düşürmek veya İzmir halkını mağdur etmek değildir. 2 ve 9 Nolu şube temsilciler kurulunda aldığımız karar neticesinde pazartesi günü iş yerlerimizde 2 saat iş durdurma kararımızı tüm tehdit ve baskılara rağmen uygulayarak eylemimizi gerçekleştirdik” dedi.

“İş bırakacakken ihtiyati tedbir kararı geldi”

Çarşamba günü yarım gün iş bırakacakken akşam saatlerinde ihtiyati tedbir kararının kendilerine ulaştığını belirten Gül, “Egemenlik binası önünde üyelerimizle birlikte gerçekleştireceğimiz basın açıklamasının hazırlıklarını yaparken Salı günü akşam saatlerinde hukukçularımız tarafından gelen haber ile birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nöbetçi İş Mahkemesine Eylemliliklerimizi durdurulması yönünde İhtiyatı tedbir kararı alınması için talepte bulunduğu haberi gelmiştir” şeklinde konuştu.

“AKP’nin mahkemelerine gittiler”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işçilerin sendikal haklarını kullanmak istemesi üzerine “AKP mahkemelerine” gittiklerini söyleyen Gül, şu ifadeleri kullandı:
“AKP iktidarının çıkarmış olduğu antidemokratik yasalarının uygulamalarını CHP’li bir belediye olan İzmir Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirme çabasını asla kabul etmiyoruz. Bu ülkede 47 yıl sonra seçimlerden birinci parti olarak çıkan Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanının bu tutumunu ve yaklaşımını esefle kınıyoruz. İşlerine geldiğinde merkezi hükümeti eleştirirken hak, hukuk adaletten bahsedenler, işlerine gelmediğinde kendi eksiklikleri ve yönetememekten kaynaklı yarattıkları sorunlar karşısında, İz Enerji emekçilerini demokratik hak arayışında, iş akdinin feshi baskısını ve tehdidini asla olmaması gereken ve kabul edemeyeceğimiz bir tavırla uzlaşıdan uzak sürdürme çabasını doğru bulmuyoruz. Açılan bu davanın İzenerji emekçileri lehine sonuçlanması için hukuki boyuttaki haklı olduğumuz tüm kanıtlarımızı sunarak süreci yönetmekten yana hiçbir tereddüdümüz yoktur”

“Geri adım değil”

Gül, iş bırakma eyleminin durdurulmasını geri adım olarak görülmemesi gerektiğini, bu anlayışı sonuna kadar lanetleyeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Bugün yapılacak olan eylemimizi hayat buldurduğumuz taktirde yarınlarda mahkeme kararının ne şekilde sonuçlanacağını Türkiye de ki adalet ve hukuk isteminden kaynaklı öngöremediğimiz için bu riski alamayıp eylemimizi iptal etmek zorunda kaldık. Çünkü sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile belediyemizi yöneten belediye başkanı bu davada kendini haklı çıkardığı taktirde birçok arkadaşımızın iş akdinin feshi çalışması yaptığını görmekteyiz. Bizler yönetim kurulu ve iş yeri temsilcileri olarak, sizlerin ekmeğine zarar vermeye çalışılan bu anlayışı sonuna kadar lanetleyeceğiz! Sizleri korumak yönünde aldığımız bu kararı hiçbir işçi arkadaşımız geri adım olarak algılamasın. Bizler bu zamana kadar nasıl ki sizden aldığımız güçle bu kararlılıkta yolumuza devam ediyorsak yarınlarda toplu sözleşme sürecinde de bu anlayışa karşı daha fazla mücadele edip en iyi kazanımlarla yolumuza devam edeceğiz.”

Muhabir: BATUHAN KAYA