Semra İğtaç- Yaşar Üniversitesi’nden başlayan ve İzmir geneline yayılan “İzmir’de İyilik Var” hareketi, 2016 yılında Kampüste İyilik Var adlı sosyal sorumluluk çalışmalarıyla başladı. Bu hareket, iyiliği güçlendirmeyi ve toplumsal sorumluluğu yaymayı hedefliyor. İzmir’de 150’den fazla STK, kamu kurumu ve özel sektör gönüllüleri, iyilik hareketine katılarak binlerce insana dokundu. Gönüllüler, sadece toplumda yardımlaşmayı teşvik etmekle kalmayıp, aynı zamanda güven duygusunu yeniden inşa etmeyi amaçlıyorlar.

İyiliğin gücüyle umut yeşeriyor

İzmir’deki bu hareket, iyiliğin “kötülüğe karşı” bir duruş olduğunu vurguluyor. İz Gazete’ye konuşan İzmir’de İyilik Var Hareketi kurucusu ve koordinatörü Kevser Çimenli, hareketin aslında Yaşar Üniversitesi’nde başlatılan bir kampüs hareketinin devamı olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“İzmir’de İyilik Var Hareketi, aslında Yaşar Üniversitesi’nde başlayan Kampüste İyilik Var adlı sosyal sorumluluk çalışmasının bir devamıydı. Biz, ‘gönüllülük’ ve ‘iyilik’ gibi çok basit ama güçlü kavramları hatırlatmak istedik. Dünyada kötüye gidişler, krizler ve kaoslar artarken, bizler de tam bunun karşısında durarak iyiliği tekrar görünür kılmaya çalışıyoruz. Hepimiz küçük bir şeyler yapabiliriz, gönüllü olarak bir adım atmak bile büyük değişimlere yol açabilir. İnsanlar bu küçük iyiliklerin bir araya gelerek büyük bir etki yaratacağını görmeli. Bizim amacımız sadece bir toplumda değil, tüm İzmir’de iyilik felsefesini yaymak ve insanların kalbinde bir umut ışığı yakmaktır. Kötülüğün her zaman bir karşıtı vardır, ve biz bu karşıtlığı oluşturmak için buradayız.”

İzmir’de her yıl düzenlenen etkinlikler, binlerce kişiyi bir araya getiriyor. 5000’den fazla fidan bağışı yapılarak “İzmir’de İyilik Var Ormanı” kuruldu. Ayrıca, çeşitli etkinliklerde iyilikler sokaklarda görünür kılınıyor ve sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere yayılıyor. Bu sene, Dünya Gazetesi tarafından verilen Toplumsal Fayda Ödülleri’nde İzmir’de İyilik Var Projesi, “Topluma Değer Katan Projeler” ödülünü kazandı. Kevser Çimenli, ödülü tüm komite üyeleri adına aldı.

İzmir’de iyilik hareketi her yıl daha güçleniyor

İzmir’deki iyilik hareketi, gönüllülerin katkılarıyla her yıl büyümeye devam ediyor. Toplumda olumlu değişim yaratmayı hedefleyen bu hareket, sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir işbirliği ağı kurmayı amaçlıyor. Çimenli, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“İzmir’de gönüllülük sadece bir bilinçten ibaret değil. Bizim amacımız, gönüllülüğü bir yaşam biçimi haline getirmek. Bu hareket, sadece yardım etmekle kalmayıp, aynı zamanda iyiliği görünür kılmayı da amaçlıyor. İzmir sivil toplumunda çok güçlü bir kent. Bu yüzden sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği yapmak, birbirimize güç katmak çok önemli. İzmir’de iyiliği yaymak için örgütlenmiş ve birbirinden haberdar olan topluluklarla bir arada olmak, onlarla güç birliği yaparak bu hareketi daha da büyütmek istiyoruz. Her birimiz, bir araya gelerek toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz ve bu iyilik dalgası daha geniş kitlelere yayılabilir.”

İzmir’deki bu iyilik hareketi, Dünya Gönüllüler Günü’nde bir kez daha iyiliğin toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlatıyor.

7 Aralık’ta Dominik Caddesi’nde

“Dünya Gönüllüler Günü” etkinlikleri, Yaşar Üniversitesi öncülüğünde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, bu yıl “Kalkınma Amaçları ve 2026’ya Doğru Gönüllülük” temasıyla gerçekleşiyor. BM’nin 2026’yı “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Uluslararası Gönüllülük Yılı” ilan etmesiyle vurgulanan etkinlik, 7 Aralık 2024 Cumartesi günü Alsancak Dominik Caddesi’nde düzenlenecek.

Program kapsamında, 2-7 Aralık tarihleri arasında kentte oynanan “İyilik Rotası” oyununa katılanlara ödüller verilecek. Ayrıca, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve sinema sanatçısı Ogün Kaptanoğlu gibi isimlerin konuşmaları yer alacak. Açık sahnede ilham veren gönüllülük hikayeleri ve performanslar sunulurken, Barış Çocuk Senfoni Orkestrası Quartet, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ritim Grubu ve Pop Orkestrası sahne alacak. “İyilik Kermesi” ise 40’a yakın sosyal girişim ve sivil toplum kuruluşunun yılbaşı ürünlerini sergileyeceği bir alan sunacak. Organizasyonda, Yaşar Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği ve Ege Orman Vakfı gibi birçok kuruluş yer alıyor.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ