İz Gazete’ye konuşan İzmir Kadın Dayanışma Üretim Derneği Başkanı Pervin Arıkan Ölçer, etkinliğin kadınları bilinçlendirme ve dayanışmayı güçlendirme amacı taşıdığını belirtti. “Amacımız, kadınları uyandırmak, onları bilgilendirmek ve el ele vererek kadının kaderini değiştirmek. 25 Kasım’a özel olarak planladığımız bu konferansla, kadınların hakları konusunda daha bilinçli hale gelmelerini istedik. Özellikle İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun hakkında kadınların birçok konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını gördük. Bu seminerle bu eksikliği gidermeyi hedefledik,” dedi.
Konferansa katkıda bulunan 2024-2025 Dönemi Alsancak Lions Kulübü Başkanı Ayhan Korcum bu toplantıların kadınların haklarını öğrenmesi ve güçlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmacı Avukat Aydan Ersezen ise hukuki haklar ve şiddetle mücadele yolları hakkında detaylı bilgiler sundu. Avukat Aydan Ersezen, kadınların şiddet durumunda dikkat etmeleri gereken noktaları sıralayarak şunları söyledi:
“Kadınların şiddet nedeniyle evden ayrılmak zorunda kaldıklarında yanlarına mutlaka kimliklerini, önemli belgelerini, varsa tapu, banka bilgileri gibi evraklarını almaları gerekiyor. Çünkü tekrar eve döndüklerinde bu belgelerin yerinde olmama ihtimali yüksek. Aynı şekilde altın gibi maddi değer taşıyan eşyalarını da düşünmeliler. Şiddetin olduğu anlarda delil toplamak çok önemli. Örneğin bir yaralanma varsa, bu durumun fotoğraflarını çekmek, doktora giderek rapor almak ve bu belgeleri saklamak hem hukuki hem de cezai davalarda büyük fayda sağlayacaktır. Kadınlar bu delillerle haklarını daha güçlü bir şekilde savunabilirler.”
"Geleceği birlikte inşa edeceğiz"
Avukat Ersezen ayrıca, eşlerin birlikte yaşadığı konutun tapu kaydina aile konutu şerhi konulmasi için tapu müdürlüğüne başvurularak “aile konutu şerhi” koydurulması gerektiğine dikkat çekti. “Eşinizin üzerine kayıtlı olsa dahi kaydında aile konutu şerhi olan evde oturmaya devam edebilmek için evliliğiniz sürdüğü sürece bu şerhi koydurabilirsiniz.Bu şerh genellikle erkek adına kayıtlı olan aile konutunda kadınların haklarınin korunmasını sağlar. Boşanma davası sırasında bu şerh size o evde oturma hakkı tanır. Mahkemeler genellikle bu hakkı kadının lehine kabul eder,” diyerek kadınların haklarını bilmelerinin önemini vurguladı.
Etkinlikte, kadınların şiddet, taciz ve eşitsizlikle mücadelede güçlenmelerini sağlamak adına yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitliğine katkısı ele alındı. Pervin Arıkan Ölçer, “Kadınlar, bu gibi etkinliklerle haklarını öğrenip, seslerini daha güçlü çıkarabilir. Dayanışmayı büyüterek hep birlikte daha adil bir geleceği inşa edeceğiz,” diyerek konuşmasını tamamladı. Konferans, kadınların dayanışma içinde haklarını savunmaları için atılan önemli bir adım olarak büyük ilgi gördü.