Gıda güvenilirliğinin sağlanması, tüketici menfaatleri ve vatandaşların sağlığının korunması için tarladan sofraya gıda zincirinin tüm aşamalarında hızlı tedbirler almak hayati önem taşımaktadır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten ve piyasaya arz eden gıda işletmelerinin resmi kontrolleri Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülmektedir.

Bu kapsamda İlk ve Ortaöğretim Kurumlarına ait kantin ve yemekhanelerde İlçe Müdürlüklerince gerçekleştirilen denetimlerde işletmelerin özellikle teknik ve hijyenik koşulları, satışa ve tüketime sunulan gıdalar ve etiket bilgileri, tüketim tarihleri gibi belgeler mevzuatlara uygunlukları titizlikle kontrol edilmektedir.

Teknik ve hijyenik şartlarında eksiklik tespit edilen işletmelere eksikliklerin giderilmesi için ise işletmelere süre verilmektedir. Güvenilir olmayan gıdanın satışa ve tüketime sunulmaması için resmi kontroller işletmelerin faaliyette oldukları Eğitim Öğretim Yılı boyunca etkin bir şekilde aralıksız devam edecek ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik mevzuat kapsamında gerekli yaptırımlar uygulanabilmektedir. Tüketicilerin gıda güvenilirliği ilgili her türlü ihbar ve şikayetlerini Alo 174 Gıda Hattından Tarım ve Orman Bakanlığına kolayca iletebilmektedirler. 

Kaynak: Bülten