Batuhan KAYA-Sevinç KARATAŞ- Özellikle İzmir gibi büyük kentlerde barınma sorunu hiç olmadığı kadar büyümüşken, günümüz Türkiye’sinde toplumun dezavantajlı kesiminden olan öğrenciler, bu sorunu en derinden hissedenler oldu. Ege Üniversitesi’nin 500 metre uzağında olan Küçükpark’ta öğrencilere uzattığımız mikrofon, İzmir’de öğrencilerin barınma konusunda ne gibi sorunlar yaşadığını net şekilde gözler önüne serdi.
“10 bin TL’lik evde hayvan bağlasan durmaz”
Bornova’da 10-15 bin TL’den aşağı ev bulmanın imkansız olduğunu, 10 bin TL kira istenen evlerde de “hayvan bağlasan” durmayacağını ifade eden bir öğrenci, “Ege Üniversitesi’nde okuyorum, şu an KYK yurdunda kalıyorum çünkü eve çıkmam şu kiralarla mümkün değil. Bu sebepten KYK yurdunda 1 odada 6 kişi kalıyoruz. Hiç tanımadığımız insanlarla 6 kişi aynı odada, aynı tuvalet ve banyoyu kullanıyoruz. Eve çıkmak için kira fiyatlarına bakmadım bile çünkü duyduklarım bana yetti, eve çıkmam imkansız. Şu an KYK yurdunda düşük bir kira ödememe rağmen zor geçiniyorum eve çıkarsam asla geçinemem. 10-15 bin TL kira ödeyen arkadaşlarım var, 10 bin TL’lik evde de hayvan bağlasan durmaz. Bu devirde bir öğrencinin eve çıkması imkansız” şeklinde konuştu.
“Eve çıkamadığım için yurtta kalıyorum”
KYK yurdunda kaldığını belirten ve yurdundaki sorunları açıklayan bir öğrenci, eve çıkmaya gücü yetmediği için yurtta kaldığını ifade ederek, “Ege Üniversitesi’nde öğrenciyim, matematik bölümünde 3’üncü sınıfım. KYK’da kalıyorum, KYK dışındaki yurtların fiyatları çok pahalı, öyle yurt fiyatları var ki bazen eve çıkmanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle son zamanlarda Ege Üniversitesi içerisindeki yurt çok konuşuluyor, bu yurdun şartları KYK’dan daha kötü olmasına rağmen aylık 6 bin TL isteniyor. KYK’ya 575 TL ödüyorum, yemeklerin bazılarının yenecek durumu yok ancak ucuz olduğu için kalıyoruz. Yurtta kalmayı hiç kimse sevmiyordur diye düşünüyorum. Ben, eve çıkmaya maddi olarak imkanım olmadığı için yurtta kalıyorum” dedi.
‘Ev sahibim ayda 1 kontrole geliyordu’
Geçmişte evde kaldığını ancak kirası yüzde 100 arttığı için aile evine döndüğünü söyleyen bir öğrenci, ev sahibinin evini ayda 1 kontrole geldiğini belirterek, “Ege Üniversitesi’nde öğrenciyim, önceden kendi evimde kalıyordum ama şu an ailemle yaşıyorum. Genelde ev sahipleri öğrencilere kolay kolay ev vermiyor, verdiği zaman da gerçekten bir öğrenciye ev verdiğinin farkında değilmiş gibi kira istiyor. Sürekli yurtta yaşıyormuş gibi aydan aya kontroller yapıyordular ve bu çok rahatsız ediciydi. Hatta şunu da söyleyeyim, ev sahibim vergi vermemek için kirayı elden alıyordu ve biz herhangi bir durumda bir hak bile iddia edemiyorduk. Kira zammı için yüzde 25 sınırı geldiğinde onu uygulatamadık, yüzde 100 zam istediği için de evimizi boşaltmak zorunda kaldık. 3 buçuk ay önce evden çıktık, 1+1 evin kirasını 7 bin 500 TL’den 15 bin TL’ye çıkardı. Uygun bir fiyata ev de bulamadık. Bornova’da baktığınız evler zaten 10 bin TL’den başlıyor” diye konuştu.
‘Kiralar asgari ücretle yarışır hale geldi’
Ege Üniversitesi’nde okuyan ve Narlıdere’de aile evinde kaldığını söyleyen bir öğrenci, kiraların asgari ücretle yarışır hale geldiğini ifade ederek, “Ege Üniversitesi’nde öğrenciyim ve ailemle yaşıyorum. Ev bizim olduğu için kira ödemiyoruz, 10 yıl önce henüz ev alınabilirken aldık, şu an zaten ev almak imkânsız. Bu yaştan sonra eve çıkar mıyım onu da bilmiyorum çünkü masraflar çok fazla, fiyatlara bakıyorum mesela Narlıdere 10 yıl önce çok pahalı değildi. Artık kiralar çok pahalı, artık kira fiyatlarıyla asgari ücret yarışır hale geldi. Bu fiyatlarla eve çıkmayı kesinlikle düşünmüyorum. Narlıdere’den Bornova’ya gidip geliyorum, derse 1 saat kala evden çıkmam gerekiyor ama en azından ailemin evinde ihtiyaçlarımı daha rahat karşılıyorum” şeklinde konuştu.
‘Sürekli sosis ve salam yiyoruz’
KYK yurdundaki kötü şartlardan ötürü 2 arkadaşıyla eve çıktığını ve sürekli süpermarketlerden aldıkları salam ve sosisle beslendiğini söyleyen bir öğrenci, “Ege Üniversitesi İktisat bölümü öğrencisiyim. Bu sene hem KYK yurdunda hem kendi evimde kaldım. KYK yurdunda aylık 500 TL veriyordum, şu an eve 3 kişi 11 bin TL veriyoruz. Evimiz bodrum katında, eksi 1’de kalıyoruz. Yurttan ayrılma sebebim klimasız odalarda 6 kişi kalmamız, odaların çok pis olması ve yemeklerin çok kötü olmasıydı. Yurtta tabi kötü de olsa ücretsiz yemek olması ve fatura ödemememiz bir avantajdı. Evde faturalar fazla gelmesin diye elektrik ve doğalgazı çok kullanmıyoruz. Yemek bizim için çok zor oluyor çünkü pahalı, sürekli A-101 ve BİM’den salam, sosis alıp yiyoruz” dedi.
‘Çıkarsa devlet yurdunda kalacağım’
Lise son sınıf olduğunu belirten bir başka öğrenci ise, İstanbul’da konservatuar okumak istediğini ancak eve çıkmaya gücü yetmeyeceği için devlet yurdunda kalmak istediğini belirterek, “12’nci sınıfım, İstanbul’da konservatuar okumayı düşünüyorum. İstanbul’daki kiralara baktım ve çok pahalı olduğunu gördüm. Bu kadar pahalı olmaması gerekiyor, duruma bakacağız ve bir şekilde barınma işini halledeceğiz. Muhtemelen yurtta kalacağım çünkü eve çıkmaya gücüm yetmez. Bir arkadaşımla beraber yurtta kalacağım, eğer çıkarsa devlet yurdunda kalmak istiyorum” şeklinde konuştu.