BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- Tek GIDA-İŞ Sendikası’nda örgütlü 31 gündür grevde olan Arkas Holding’e bağlı Kristal Yağ emekçileri, grev sürecine ve süreç içerisinde yaşananlara dair kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. TÜRK-İŞ Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak’ın da katıldığı basın açıklamasını işçiler adına, Tek GIDA-İŞ Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal köse yaptı.

Köse açıklamasında, “Değerli emek dostları, grevler genelde parasal sebeplerle başlasa da arkasındaki sosyal sebepler tetikleyici olmuştur. Pandemide en zor günlerde canını riske atarak üretim yapan emekçiler hakkını istemektedir. Sayın Hayrettin Çakmak arabuluculuğu ile Arkas Holding arasında yapılan toplantıda neredeyse neden geldiğimiz sorulmuş, işçinin pişman olması beklenmiştir. Kristal Yağ emekçilerinin TİS süreci içerisindeki grev oylamasını tüm işçiler katılarak yasal haklarına sahip çıkmıştır. Grev oylaması sonucu alaycı bir tavırla dışarıdan ithal edecekleri işçilerle grevi bitireceklerini uman bir yönetimle karşı karşıyayız. Biz Kristal Yağ emekçileri olarak maliyet unsuru olarak değil insanca muamele görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

11 Haziran’dan bu yana grevdeyiz

11 Haziran’dan bu yana grevde olduklarını söyleyen Köse, “Ülkemizin köklü kuruluşlarından Arkas Holding iştiraki olan Kristal Yağ’da başlayan TİS görüşmeleri tüm çabalarımıza rağmen uyuşmazlıkla sonuçlanmıştır. Sendikal örgütlülükle iş bıraktığımız iş yerimizde 11 Haziran’dan bu yana maalesef grevdeyiz. Maalesef diyoruz çünkü grev sendikalar için amaç değil araçtır. Fabrikanın kurucularının tavırları ile bugünkü yöneticilerinin tavırları oldukça farklıdır. Parayla satın alınamayacak şeylerin başında tecrübe gelir” dedi.

Suç işlemişiz gibi davranıyorlar

Fabrika yöneticilerinin işçilere “suç işlemiş” gibi davrandıklarını söyleyen Köse, “Görüyoruz ki sınıf bilinci kitaptan okuyarak değil yaşayarak öğrenilir. Bizler, mücadelemizin bizden sonraki emekçilere umut ve örnek olmasını istiyoruz. Tek Gıda-İş Sendikası 72 yıldır mücadele eden, ülkemizdeki yerli ve yabancı firmalarda çalışan gıda emekçilerinin tercihi olmuştur. Her şeye rağmen yönetimler tarafından yapılan hataları şirketlere mal etmeden özverili davranmıştır. Bizlere sanki suç işlemiş, hata yapmış ve yaptıkları hatalardan dönmeyi bekleyen bir tavırla karşılaştık. Grevdeki işçilere ‘1 bardak bile su vermeyin’ diyen, ‘Taşkınlık yapabilirler’ diyerek fabrika kapılarını bile kilitleyen bir yönetimle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Kıllık sendeyse mücadele de bizdedir

Alanda yaptığı basın açıklamasında Fabrika Yöneticilerinin işçiye karşı “kıllık” yaptığını ifade eden ve “Kıllık sendeyse mücadele de bizdedir” diyen TÜRK-İŞ Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak şöyle konuştu:

“31 gündür buradayız. İlk gün söylediğim gibi yine söylüyorum, elimiz havadadır asla geri çekmedik. Tarafları bir araya getirdiğimde müzakere ettik. Her iki tarafta olumlu bir müzakere olduğunu ifade etti. Sonra dediler ki ‘çarşamba günü bir araya gelelim’, ‘Tamam, biz müzakereye her zaman açığız’ dedik. Ama gel gelelim ki Fabrika Genel Müdürü cuma günü şube başkanımızı fabrikaya çağırarak, ‘Yetki bende kıllık bende’ dedi. Biz de ona ‘Kıllık sendeyse mücadele de bizde’ diyoruz. Mademki bütün yetki sendeydi, görevini neden yapmıyorsun? Bölge ekonomisini neden zarar veriyorsun? İşçiye neden zarar veriyorsun? Çalışma barışını neden bozuyorsun? Yazık değil mi, günah değil mi? Buradan tekrar söylüyorum, Önder Bey’e seslenmek istiyorum. Sizin ne kadar babacan olduğunuzu, başka toplantılarda birbirimizi desteklediğimizi biliyorum. Bir an önce grevin sonlandırılmasını istiyoruz.”

Muhabir: Batuhan Kaya