Hava sıcaklarının mevsim normalinin üzerinde seyretmesi ve yağmur kıtlığıyla İzmir’de barajların doluluk oranı önceki yıla oranla yarı yarıya düştü. Yer altı su kaynaklarının aşırı kullanımıyla da obrukların oluştuğuna dikkat çeken Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Suyu kullanmayı bilmiyoruz. Yeraltından çekilen sularla 17 şehirde obruklar oluştu” dedi. İz Gazete’ye yaptığı açıklamada İzmir’in kuraklığını ve barajların doluluk oranlarını değerlendiren Prof. Dr. Yaşar, kirli suların arıtılıp tarımın sulanması için kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

‘Sanayi arıtmıyor’

Suyun oldukça kötü kullanıldığını ve heba edildiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, “Suyumuz çok azaldı. Nehirlerimiz de kirli. Kirletilen nehirlerin suyunu arıtarak temiz hale getirip tarıma kazandırmalıyız. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine tahminen 400 bin metreküp su geliyor. İzmir’in kullanma suyu 650 bin metreküpe yakın. 400 bin metreküpü de yeraltından çekiliyor. Bütün bunlar Çiğli’deki arıtmaya ve oradan da denize gönderilir. Neden bu sular tarım alanlarına kazandırılması gerekirken denize gönderiliyor? Maalesef Gediz, Ergene, Menderes havzaları simsiyah akıyor. Çünkü sanayi suyunu arıtmıyor. Herhangi bir cezai işlem de yapılmıyor” dedi.

ESHOT duyuru yayınladı: Konak yolcuları dikkat! ESHOT duyuru yayınladı: Konak yolcuları dikkat!

‘Çöller bölgesi oldu’

Yeraltından suların çekilmesiyle obrukların oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, “Şu anda en büyük hatalardan biri yanlış tarım ürünü desenlerinin yapılmasıyla obrukların oluşması. Teknoloji de var, artık yerden su çekiliyor. Ama kirletilerek yapılıyor bu işlem. Aslında nehirlerin temiz kalması lazım. Su sorununu çözmek için 32 metreküp yerin altından su çekilmesi doğru değil. İzmir’de bu yıl yeraltından su çekimi yüzde 65’lere çıkabilir” dedi.

Sular çekildikçe obrukların baş gösterdiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, “Ülke genelinde 17 ilde obruklar oluştu. Çünkü herkes bahçelerini suluyor. Yasaklanmalı. Su konusunda bilgi verilmeli. Ayrıca su konusunda siyaset yapılmaz. Su başka bir şeydir. Göller bölgesi de çöller bölgesi oldu. Beyşehir Gölü yavaştan kurumaya doğru gidiyor” açıklamasında bulundu.

Barajlar alarmda

İZSU’nun 2025 yılı verilerine göre Güzelhisar Barajı yüzde 66,50, Balçova Barajı yüzde 40,74, Ürkmez Barajı yüzde 26,42, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 17,16, Tahtalı Barajı 15,70 ve Gördes Barajı da yüzde 5,55 doluluk oranına sahip. İZSU’nun verilerini değerlendiren Prof. Dr. Yaşar, “Bu rakamlar artık maksimum seviyelerinde. Ne kadar yağarsa yağsın bu seviye artmaz. Ama giderek düşer” ifadelerini kullandı.

Muhabir: TURGAY KILIÇ