Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yılı, Cumhuriyet Meydanı’nda İzmir kent protokolünün katılımıyla kutlandı. İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Garnizon Komutanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, törende hazır bulundu. İzBB Başkanı Tugay, günün anlam ve önemine dair bir konuşma da gerçekleştirdi. Tugay konuşmasında, “102 yıldır gururla, onurla taşıyoruz. İzmir, 9 Eylül demek, 9 Eylül, İzmir demektir. İzmir, kurtuluş savaşının ateşinin yakıldığı gün, 9 Eylül’de İzmir’de elde edilen o zafer aynı zamanda cumhuriyetin yazılışı, önsözü demektir. Böylesine güzel bir günü 102 yıldır, doğduğumuzdan beri kimi zaman büyüklerimizle, kimi zaman evlatlarımızla kutluyoruz. Bugünün ne kadar güzel ve onurlu bir gün olduğunu anlatmaya kelimeler yetmiyor çünkü 9 Eylül öncesinde İzmir’in işgali ile başlayan ve ardından Anadolu’da kurtuluş savaşının ateşinin yakılmasıyla devam eden, yaklaşık 3 yıl 4 ay süren o mücadelede dünyanın en şanlı ve onurlu mücadelelerinden birini yapan milletin zaferini ilan ettiği gündür” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir siyasi görüş…”

Tugay konuşmasında, hiçbir siyasi görüş ve kişisel çıkarın Türkiye Cumhuriyeti’nin önüne geçemeyeceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
“Konuşmalarımızda Sakarya Meydan Muharebesi’ni, 26 Ağustos’u, 30 Ağustos büyük zaferimizi ve ardından çok kısa bir zamanda Afyon’dan İzmir’e uzanan o yolculuğu anlattık ve dinledik. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına düşen görev, böylesine güzel bir günle sonuna kadar gurur duymaktır. Türk milletinin yaptığı o büyük kahramanlığa sonuna kadar saygı duymaktır ama hiçbir saygı sadece sözde kalmamalıdır. Başka hiçbir sevgi insanın vatanının ve milletinin üstüne çıkmamalıdır. Böyle bir günde tüm yurttaşlarımıza şunu hatırlatmak isterim, bu onurlu ülke bu ülkenin büyük liderine, bu güzel cumhuriyete ve özgür vatana düşen görevimiz, öncelikle sorumluluklarımızı sonuna kadar yerine getirmek ve vatan ve millet sevgimizi her şeyin önünde tutmaktır. Hiçbir siyasi görüş vatan ve millet sevgisinin önüne geçemez” 

“Bu mücadeleyi hep beraber yürütelim”

Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü var etme mücadelesini hep beraber yürütme çağrısı yapan Tugay, şöyle konuştu:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarı söz konusu olduğunda, vatandaşlarımıza hizmet söz konusu olduğunda, vatandaşlarımıza hizmet söz konusu olduğunda hiç kimse kişisel bir hesabını ortaya koyamaz. O nedenle diyorum ki, bu ülkenin bu onurlu mücadelesinin devamını siz getirin, hep beraber getirelim. 9 Eylülümüz kutlu olsun! Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığı, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay kürsüde 9 Eylül’ün anlam ve önemine dair konuşma gerçekleştirirken, tribünlerde töreni takip eden yurttaşlar sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı.

Muhabir: Batuhan Kaya