İzmir’in Konak ilçesinde, iddialara göre metro çalışması sırasında bazı evlerde gözle görülür derecede derin çatlaklar oluştu. Korku içerisinde olduklarını ifade eden vatandaşlar, çatlakların her geçen gün arttığını ve tedirgin olduklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir açıklama yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapımı süren Buca Metrosu için yerin altında çalışan tünel açma makineleri (TBM) nedeniyle Eşrefpaşa’da bulunan bazı binalarda çatlaklar meydana geldiğine ilişkin iddialara yönelik açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
“İzmir Hafif Raylı Sistemi 5. Aşama Üçyol-Buca Hattı yapım işi kapsamında dört ayrı Tünel Açma Makinesi (TBM) ile tünel imalat çalışmaları hızla devam etmektedir. İşin başından itibaren 4 kilometreden fazla tünel imalatı kısa sürede sorunsuzca tamamlanmıştır. TBM'lerin geçişi sırasında Konak Atilla Mahallesi’nde yüzeyin 30 metre altında zemindeki volkanik andezit kayalar arasında ilerlerken, ayrışmış andezitlerin bulunduğu lokal bir bölgede toleranslar dahilinde zemin oturmaları yaşanmıştır. Bu zemin hareketleri sebebiyle bölgedeki bazı binalarda oturma çatlakları ile bitişik binaların farklı hareketi kaynaklı sıva ayrışmaları oluşmuştur. Bölge halkından gelen ihbarlar değerlendirilip uzman ekiplerce kontrol edilmiştir. Binalarda yapılan incelemelerde yapısal taşıyıcı sistemlerde (kolon - kiriş) bir sorun tespit edilmemiş, ayrışan sıvalar sıyrılarak temizlenmiş ve sıva dökülmesinden doğabilecek sorunları önlemek amacıyla emniyet şeritleri çekilmiştir.

TBM’lerin geçişi sırasında en ufak bir risk görüldüğü takdirde de risk sona erene kadar binada yaşayan sakinlerin başka yerde konaklamaları sağlanmaktadır. Zemin hareketlerinin profesyonel ekiplerce sürekli incelendiği bölgede, tünel imalat çalışmalarında TBM’lerin bölgeden uzaklaşmasının ardından binalarda tadilat çalışmalarına hemen başlanacaktır.”

Kaynak: Bülten