Manisa’nın Yırca Köyü’nde 10 yıl önce zeytin ağaçları için verilen mücadele, bugün dayanışmanın ve zeytinin zaferiyle taçlandı. “Ölmez Ağaç” belgeseli Seferi Keçi Kültürevi’nde izlenirken, Yırca’nın kadınlarının öncülüğünde kurulan kooperatifin başarı hikayesi anlatıldı.

Bir gecede kesilen 6 bin 600 ağaç

Manisa’nın Yırca Köyü’nde 2014 yılında, Soma Termik Santrali inşaatı için bir gecede 6 bin 600 zeytin ağacı kesildi. Geçim kaynakları yok edilen köylüler, bu duruma sessiz kalmadı ve tüm Türkiye’ye yayılan bir dayanışma dalgasıyla inşaatı durdurmayı başardı. O dönemde köylülerle birlikte mücadele eden Kenan Kahya, “O ağaçların yerine yenilerini diktik ve kadınların öncülüğünde bir kooperatif kurduk. Aslında Soma maden faciası dolayısı ile bölgede yardım dağıtıyorduk.  Yırca köyüne gittiğimizde oaradaki mücadeleyi gördük. Köyde onlarla kalıp destek verdik. İki ayın sonunda mücadeleyi kazandık. Köylü kadınların bu mücadelede büyük rolü vardı. Köye yerleşmeye karar verdim. Önce kaybettiğimiz ağaçların yerine yenisini dikmek ile başladık. Sonra bir kooperatif kurma fikri gelişti. Onu da köylü  kadınlar başardı. Şimdi 10 yıl geçti. Kooperatif sabun ve zeytinyağı üretimi yapıyor. Köy hiç bir zaman o günleri unutmuyor. Yırca köyü bir sembol oldu. Aynı mücadeleyi vermek zorunda kalan tüm köylere ilham oldu."
diyerek süreci anlattı.

Yırca Hanımeli Kooperatifi: Dayanışmanın gücü

Zeytin katliamının ardından kurulan Yırca Hanımeli Kooperatifi, köy kadınlarının emekleriyle sabun ve zeytinyağı üretimine başladı. Bu girişim, köyün ekonomisini yeniden canlandırmakla kalmadı; aynı zamanda dayanışmanın sembolü haline geldi. Kenan Kahya, “Bugün Yırca, benzer mücadeleler veren köylere ilham oluyor” dedi.

Ölmez Ağaç belgeseli ve direnişin öyküsü

Yönetmen Kazım Kızıl’ın “Ölmez Ağaç” adlı belgeseli, Yırca’daki bu mücadeleyi kayıt altına aldı. Kızıl, “O günlerde köylü yalnızdı, bu hikayeyi anlatmak için her şeyi göze aldım. Bugün o belgesel, zeytin ağaçları ve dayanışmanın zaferini simgeliyor. 

“Ölmez Ağaç” benim ilk belgeselimdi. Yırca’ya gittiğimde, köylülerin birlik ve beraberlik içinde zeytin ağaçlarını koruma mücadelesini gördüm. Bu direnişi kayıt altına aldım ve izlediğiniz belgesel ortaya çıktı. O günlerde köylülerin yanında kimse yoktu; şirketin özel güvenlikleri, ağaçları savunan köylüleri taş ve coplarla darp ediyordu. Çekimler sırasında benim de kameram ve tripodum kırıldı ama bir şekilde bu görüntüleri kaydetmeyi başardım.

“Ölmez Ağaç” belgeseli hepimiz için özel bir anlam taşıyor. 6 bin 600 zeytin ağacı kesilmiş olsa bile bu mücadele kazanıldı ve o termik santral oraya yapılmadı. Bugün Yırca, aynı mücadeleyi veren diğer köylere ilham olmaya devam ediyor. 10 yıl sonra, o gün dikilen fidanlar zeytin vermeye başladı ve köylüler bu başarıyı bir hasat festivaliyle kutladı.” dedi.

Seferi Keçi Kültürevi’nde etkinlik ve anılar

Seferihisar’da düzenlenen etkinlikte, “Ölmez Ağaç” belgeseli izlendi. Kenan Kahya ve Kazım Kızıl, o günlere dair anılarını paylaştı. Etkinliğe Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Sevil Ege, Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı İnanç Karabulut’un yanı sıra çevreciler ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.

Zeytinin ve dayanışmanın zaferi

Yırca’da dikilen zeytin fidanları, 10 yıl sonra ilk meyvelerini verdi. Bu yıl düzenlenen hasat festivaliyle kutlanan bu başarı, sadece köyün değil, tüm Türkiye’nin dayanışma ruhunu simgeliyor. Kenan Kahya, “O günler unutulmadı, Yırca bir sembol oldu” diyerek köyün direniş hikayesinin önemine dikkat çekti.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ