Ege Orman Vakfı – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) iş birliğiyle Çevre Haftası’nda “Orman Yangınlarına Bakış Konferansı” düzenlendi. Doğal varlıklarımızın korunması, teknik ve bilim temelli doğru bilgi akışıyla orman yangınlarının önlenmesine yönelik bilincin artırılması amacıyla düzenlenen konferansta iklim ve orman yangınları ilişkisi, yangın sonrası ormanlaştırma çalışmaları ile yangınlarda teknik altyapı ve yapay zeka uygulamaları konuşuldu.
İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, Vakıf Kurucu Üyelerinden Enver Bakioğlu ve Sertaç Bakioğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile özel ve kamu sektöründen çok sayıda yetkili katıldı.
Yangına dirençli orman insanı bilinçlendirmekle olur
Ege Orman Vakfı Kurucu Üyelerinden Enver Bakioğlu açılış konuşmasında: “Konferansımızın ana teması olan Orman yangınları, son yıllarda ülkemizde ve dünya genelinde çok fazla artış göstermiştir. Ne yazık ki yaklaşan yaz sezonu ile birlikte yangın riski yüksek bir döneme girmekteyiz. Önümüzdeki günlerde artan yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranı, kurutucu rüzgârlar ve iklim değişikliğinin etkisiyle yangınların sayı ve etkilediği alan miktarı açısından artması öngörülmektedir. Orman yangınlarında insanlarla beraber on binlerce canlının ve eşsiz bir değer olan ormanlarımızın kaybını yaşamaktayız. En temel ihtiyaçlarımız olan gıdanın, suyun ve oksijenin doğrudan ilişkili olduğu orman alanlarımızda yangınla mücadele giderlerinin yanı sıra, mal kayıpları da dahil olmak üzere ekonomik kayıplarımız milyarlarca liraya ulaşmaktadır.
Yangın sebebiyle tahrip olan orman alanlarında insan kaynaklı yangınların toplam yangın alanlarına oranı ortalama % 98’dir. Bilginiz yoksa orman yangınlarına direnciniz yoktur. Yangına dirençli orman insanı bilinçlendirmekle olur. Bu konuda Vakıf olarak üzerimize düşen görevi eğitimlerimizle yerine getirmek üzere yılmadan yorulmadan sürekli çalışmaktayız.” diye konuştu.
Sıcak havalarda orman yangını riskine dikkat
Konferansta Ege Orman Vakfı Bilim Kurulu Üyeleri İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın sunumlarını gerçekleştirdi.
İklim ve Orman ilişkisini anlattığı konuşmasında Ege Orman Vakfı Bilim Kurulu Üyesi İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, sıcaklıkların artması ile birlikte orman yangınları riskinin de yükseldiğine dikkat çekti. Orman yangınlarının kamuoyunun düşündüğünün aksine ormanları imara açmak gibi nedenler ile çıkmadığını çoğunlukla yangınlara insan kaynaklı ihmal ve kazaların yol açtığını söyledi. Ortalama % 90’ına insanların neden olduğu yangınların iklim değişikliği nedeni ile artan sıcaklıklar ve şiddetli kuraklık sonucunda kısa sürede çok geniş alanlara yayıldığını ve söndürülmesinin güçleştiğini ifade etti. Günümüzde hep yangın söndürme odaklı stratejilere yoğunlaştığımızı oysaki yangın çıkmasını önlemeye yönelik stratejilere de odaklanmamız gerektiğini söyledi. Her afette olduğu gibi yangınlarda da önleyici tedbirlerin alınması, kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve farkındalığının arttırılması, riskli meteorolojik koşullarda denetimlerin sıklaştırılması ile yangın sayısının ve yanan orman alanlarının azaltılabileceğini belirtti.
Yanan alanlara restorasyon çalışması yapılmalı
Ege Orman Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, “Yangın sonrası ormanlaştırma ve restorasyon çalışmalarını” anlattı. Kavgacı; “Orman yangınları sonrasında toplum yanan alanların bir an önce ormana dönüştürülmesi amacıyla ağaçlandırmalar yapılmasını talep etmektedir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yangın sonrası yapılacak restorasyon çalışmalarına karar verebilmek için; yanan alanlarda öncelikle vejetasyon yapısı, habitat özellikleri, yangın şekli ve yenilenme kapasitesi (tepe tohum bankası, sürgünden yenilenme gibi) ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmalı elde edilecek bilgiler doğrultusunda alandaki restorasyon çalışmaları yapılmalıdır.” dedi.
“Orman yangınlarında teknik altyapı ve yapay zeka uygulamaları” nı anlatan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, 2021 yılında yanan alanlarla 4 milyon 164 bin ton karbon tutmuş ağacı kaybettiğimizi söyledi. Aydın; yerli ve milli yazılımlarla orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın tespitini yaptıklarını, yangınların görülmesi durumunda arka planda çalışan algoritmanın yangının ilk birkaç dakikasında yangını tespit ederek koordinatlarını ve başlangıç saatini ilgili birimlere aktardığını böylece hızlı ve etkin bir müdahale sağladıklarını ifade etti.