Nazi Almanyası’nda katledilen Romanları anmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği anma programında katılan, sonrasında da Konak Kent Konseyi’nin Roman Sivil Toplum Örgütleriyle gerçekleştirdiği basın açıklamasına destek veren Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, anma gününde örnek bir iş birliğini de başlattı. Konak Belediyesi ve İzmir Roman Dernekleri arasında ortak çalışmaların yapılmasını amaçlayan iş birliği sözleşmesine imzalar Basmane Semt Merkezi’nde düzenlenen törenle atıldı. Konak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine Başkan Mutlu’yla birlikte eşi Necip Mutlu, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe, Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş, protokol taraflarından İzmir Ege Mahallesi Roman Kadın Çocuk Eğitim Müzik ve Spor Yardım Derneği Başkanı (İZEGEROM) Ertan Işıkadalı, Tepecik Müzisyenler Derneği Başkanı Ahmet Sezer, Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Kara, Hücumspor Kulübünü temsilen Abdullah Cıstır, Roman dernekleri başkan ve temsilcileri ile Konak Belediyesi bürokratları ve meclis üyeleri katıldı. Protokolün hep birlikte imzalanmasının ardından Başkan Mutlu, törende yer alan Roman sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin görüş ve önerilerini bürokratlarıyla birlikte dinledi.

Ötekileştirmeyi ve ayrımcılığı engellemek üzere çalışacağız

Protokol imza töreninde konuşma yapan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, ‘Adil Kent, Eşit Yurttaş’ mottosunu hatırlatarak bundan sonra hiç kimsenin kendisini öteki hissetmediği bir ülke için, bir kent için çalışacaklarının sözünü verdi. Çözümün tekil dokunuşlarda değil hep birlikte, bir toplumun uğradığı ötekileştirmenin, bitirilmesini sağlamakta olduğunu vurgulayan Başkan Mutlu şunları söyledi: “Bugün bütün soykırımları lanetlediğimiz gibi Romanların yıllar önce Avrupa’da uğradığı soykırımı lanetlemek için sabah bir aradaydık. Konak nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan kıymetli komşularımızla bir iş birliği protokolü imzalayacağız ve bu iş birliği protokolüyle önümüzdeki beş yıl boyunca biz en azından Konak’ta ötekileştirmeyi, ayrımcılığı, kendilerini farklı hissetmelerini engellemek üzere çalışacağız. Ve umuyorum bu beş yılda çok güzel işler yapacağız. Protokolümüzün Konak’a, Konak’ta yaşayan Roman komşularımıza yararlı olmasını diliyorum.”

Romanların başkenti Konak’tır

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı Emin Karameşe de Konak’ın Romanların başkenti olduğunu belirtti konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de Romanların başkenti olarak adlandırılabilecek ilçe Konak’tır. Türkiye’de herkes bizim hayatlarımızı dokuz sekizlik biliyor. Ama bizim hayatlarımız dokuz sekizlik değil. Ne yazık ki hayata çocuklarımız eksi birle başlıyorlar. Eğitimde, istihdamda, barınmada ve sağlıkta bizim dışımızdaki diğer toplumlardan bir sıfır geride başlıyoruz. Tüm kanaat önderlerimizin de söylediği tek bir sözümüz var, eğer yerel yönetimlerin destekleri olmazsa Romanların sorunlarının çözülmesi imkansız. O yüzden de birçok proje geliştiriyoruz, eylem raporları hazırlıyoruz. Bunların yerel yönetimler tarafından karşılık bulması en büyük umudumuz. Bugün Nilüfer Başkanımız proje bazında yapacağımız çalışmalar için bizlerle ortak bir protokol imzalıyor. Bu bizim için çok değerli. Önümüzdeki beş yılın Romanlar için nasıl geçeceğinin belki de bir simgesi olacak. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.”

Nilüfer Başkanımız bize sahip çıktı

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Tolga Küleş ise Başkan Mutlu’nun Roman toplumuna sahip çıkan bir başkan olduğunu ve bu sebeple şanslı olduklarını dile getirerek, “Bugün Nilüfer Başkanım bize öyle bir sahip çıktı ki hepinizin önünde teşekkür ediyorum. Aramıza yeni sivil toplum örgütleri katıldı. Bir çığ gibi büyüyoruz. Başkanımız her zaman ve her yerde yurttaşlık hakkını her yerde söylüyor. Romanlar dilinden düşmüyor ve biz kendimizi çok şanslı hissediyoruz” dedi.

Kaynak: BÜLTEN