Semra İĞTAÇ- "Vergide Adalet İstiyoruz" şiarıyla Türkiye genelinde gerçekleştirilen eylemler, 22. haftasında da devam ediyor. Yapılan eylemlerde, TTB ve SES öncülüğünde aile hekimleri de yer aldı.

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen çarşamba eylemlerinin 22.'sine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Gölge Kabine Sağlık Bakan Yardımcısı Nazan Güneysu, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Özlem Eser, CHP İzmir İl Sekreteri Tevfik Türk'ün de bulunduğu CHP heyeti ve SES İzmir 1 No.lu Şube Eş Başkanı Hava Akcan da katıldı.

Açıklamayı okuyan SES İşyeri temsilcisi Dr. Rukiye Özden Demir, vergideki adaletsizliğe dikkat çekti.

Demir, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 7 Ağustos 2024. Türkiye’nin dört bir yanında Aile Sağlığı Merkezleri önlerinde, Hastane bahçelerinde, Vergi Dairelerinin kapısında yirmi iki haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ sloganları yükseliyor.

Vergide adalet talebimize, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “vergide adaleti sağlayacağız’ diyerek TBMM getirdiği yeni vergi kanunu ile vergide adaleti sağlamak yerine halkın sırtına yeni vergiler yükleyerek tarafını belli etmiştir.

TÜİK %61.8 ENAG %100.8... Birileri doğru söylemiyor!

TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesaplamaları Temmuz ayında da düşük gösterilince, Bakan Şimşek: "Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak %61,8'e geriledi.’’ Sözleri inandırıcı olmadığı gibi yoksullaşan ücretli kesimin nefes alacak hali kalmamıştır. Kamuoyunu yanıltan refah vadeden açıklamalar artık tahammül edilemez hale gelmiştir.
Her geçen gün karlarını sürekli artıran birçok şirketin zarar ettiği gerekçesiyle vergi ödemediği teşvik ve destek aldığı, vergi muafiyetleri, vergi aflarına uğradıkları ortaya çıkınca Maliye Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kalmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ‘Zarar ettiğini beyan eden 735 şirket hakkında incelemenin sürdüğünü, “mükellefler isterse açıklama yapabilirler" denilerek vergi adaletsizliğini kabul etmiş ama bu şirketlerin teşhir edilmesine tepki göstermiştir.

Sürekli artan mal ve hizmet fiyatları karşısında çalışanların buharlaşan ücretleri, açıklanan düşük enflasyon oranları (Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da Temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerine göre TÜFE 12 aylık artışı %100,88) ile ücret artışları düşük kalırken, artan vergi yükü karşısında asgari yaşam koşullarını sağlamak zorlaşmıştır.

Artık herkesin öğrendiği gibi, vergi ödemeyen, hazineden teşvik alan, borçları silinen şirketleri koruyan kollayan hükümetin ücretliden yüksek vergi aldığı ve bu durumun böyle devam edemeyeceği açıktır.

Halkın patates almaya bile gücü kalmadı!
* Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan %35 vergi almak vergide adaletsizliğin en açık örneğidir.
* Bakan Şimşek’in açıkça itiraf ettiği gibi; ayda milyonlarca lira harcayanlardan vergi almayıp, yediğimizden içtiğimize, evimizden elektriğimizden, telefonumuzdan internetimize vergi alınması adaletli midir?
* Bu ülkede vergilerin yüzde sekseninin biz ücretli ve sabit gelirlilerden alınması adaletli midir?
* Milyarlarca lira kar eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken, bizden %35 vergi alınması adaletli midir?
* Tüketici fiyatları bazında Temmuz ayında en fazla fiyat artışı %38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise 14,92 ile patateste olmuştur. Halkın artık patates bile almakta zorlanması adaletli midir?
* Bir avuç sermayedar her gün milyonlarca lira harcarken milyonlarca vatandaşın ay sonunu getirmede zorlanması adaletli midir?
Halkın sesini kısmak, Instagram yasaklamak gerçekleri karartmaya yetmez!
Halkın sesini soluğunu kısmak için sosyal medya platformu Instagram’ı bile erişime kapatan hükümetin, ücretlilerin emeğiyle geçinen halkın ekonomik insani taleplerini, vergide adalet isteklerinin büyümesine engel olmayacağını biliyoruz.
Yılın ilk ayından itibaren, tercihen düşük düzeyde tutulan vergi dilimleri nedeniyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yıl sonuna doğru %35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesi talebinde ısrarlıyız.

​Buradan Türkiye’nin dört bir yanında ağır yoksulluk altında yaşayan tüm yurttaşlarımızı, Vergide ve Gelirde Adalet için 22 haftadır Çarşamba günleri sürdürdüğümüz eyleme katılmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. "

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ