Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve uygulanan ekonomi politikaları, emeklileri sefalete mahkum etmeye devam ediyor.  Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emekli Sen), yaşanan yoksulluğa karşı 27 Ekim’den itibaren 5 koldan Ankara’ya yürüyüş başlattı. Yürüyüşün İzmir koluna katılacak olan Foça yürüyüş kolu bugün yaptıkları basın açıklamasının ardından çarşı içinde yürüyüş yaptı. 

Ekmek almaya zorlanıyoruz

Tüm Emekli Sen Foça Temsilcisi Dilhan Akçay, “Çoluğumuza çocuğumuza ekmek almaya zorlanıyoruz. Ülkemizde ne savaş var, ne de kıtlık. İyi ki de yok. Ama tarihimizde hiç olmadık kadar sefalete mahkum yaşıyoruz. Bu sefaleti bize yaşatanların iktidarıyla yönetilmek istemiyoruz.” dedi. 

Sefaleti kabul etmiyoruz

Türkiye'nin en uzun süreli iktidarının, emeklileri yoksulluğa mahkum ettiğini belirten Akçay, “Sadece emekliler değil, milyonlarca vatandaşımız işsiz ve günlük yaşamlarını devam ettiremiyor. Üniversite mezunlarının dahi asgari ücretle iş olanağı bulamadığı ülkemizde; kadın cinayetleri, iş cinayetleri, uyuşturucu tacirliği ve uyuşturucu kullanımı had safhalardadır.” diye konuştu.

İnsanca yaşamak istiyoruz

Bağarası’na ulaşan yürüyüş kolu adına ikinci açıklamayı Temsilcilik Yöneticisi Tuğrul Çölmekçi yaptı. “İnsan olanın insanlığından utandığı bu düzene kayıtsız kalamazdık" ifadelerini kulanan Çölmekçi, "Yıllarca hamurunu terimizle yoğurduğumuz bu güzel yurdumuzda insanca yaşamak en temel hakkımız olduğu kadar, bütün emekçilerimizin, gençlerimizin, kadınlarımızın, işsizlerimizin de hakkıdır.”  dedi.

Sendika hakkımızı istiyoruz

Çölmekçi, “Emeklilerin aylıklarına 15 bin lira seyyanen artış yapılması, 5510 sayılı yasanın kaldırılıp, emekliler, çalışanlar, hukukçular, bilim insanları ve bakanlık temsilcilerinin, yani sosyal tarafların oluşturduğu çalıştayla yeni bir emeklilik yasasının yapılması için, yurttaşlarımızın güvenli yaşam ve güvenli gelecekleri için, 2025 bütçesinin adil ve eşitlik esasına göre tasarlanıp, yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Basın açıklaması ve yürüyüş boyunca “İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz”, “Yoksulluğa Açlığa Hayır”, “Sağlıkta Katkı Payına Hayır” gibi sloganlar atıldı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ