İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Belevi beldesinde bulunan Belevi Anıt Mezarı, Helenistik dönemin en büyük anıt mezarlarından biri olmasına rağmen, pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Büyük İskender’in mirasçılarından Lysimachus için inşa edilen ancak II. Antiochus Theos’a mezar olan bu yapı, mimari özellikleriyle Halikarnas Mozolesi’ni andırıyor.

Belevi Anıt Mezarı’nın tarihi

Belevi Anıt Mezarı, MÖ 301 yılında Efes Kralı Lysimachus tarafından kendisi için yaptırıldı. Ancak Lysimachus, Korupedyon Muharebesi’nde I. Seleucus Nicator tarafından öldürülünce bu mozoleye hiç gömülemedi. Uzun yıllar boş kalan yapı, MÖ 246 yılında ölen II. Antiochus Theos için kullanıldı.

Selevkos İmparatorluğu’nun güçlü isimlerinden olan II. Antiochus Theos, Batı Anadolu’da önemli izler bırakan bir hükümdardı. Erken yaşta Efes’te hayatını kaybetmesiyle, Belevi Anıt Mezarı onun son durağı oldu.

Mimari özellikleri ve benzersiz yapısı

Belevi Anıt Mezarı, Halikarnas Mozolesi’nden esinlenerek inşa edilmiştir. Bazı önemli özellikleri şunlardır;

İzmir’de borç tartışması kanlı bitti: 1 ölü! İzmir’de borç tartışması kanlı bitti: 1 ölü!
  • Temel yapı: 29x29 metre kare tabanlı ve 10 metre yüksekliğinde dev bir kaya blokundan oyulmuştur.
  • Defin odası: Güney kısmında bir lahit bulunan mezar odası mevcuttur. Bu lahit günümüzde Selçuk Müzesi’nde sergilenmektedir.
  • Sütunlar ve dekorasyonlar: 28 adet dorik sütun ile çevrili ikinci katı vardır. Çatısının piramit şeklinde olduğu düşünülmektedir.
  • Sanatsal detaylar: Mezarda bulunan bazı dekoratif taşlar, griffinler ve kentaur savaşlarını tasvir eden freskler İzmir Müzesi’nde sergilenmektedir.

Belevi Anıt Mezarı’na nasıl gidilir?

İzmir’in Selçuk ilçesi, Belevi beldesindedir. İzmir şehir merkezine 82 km uzaklıkta olup, yaklaşık 1 saatte ulaşılabilir. Toplu taşıma ile gitmek isterseniz İZBAN’a binerek Belevi İstasyonu’nda inip dolmuşlarla Belevi beldesine ulaşabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ