İddialara göre Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan, Karşıyaka ilçesi Kaymakamı Özkan Demir tarafından ‘gece vakti mesaj attığı’ ve ‘davet edildiği toplantılara katılmadığı’ gerekçesiyle görevden alındı. Avukat Murat Aydın, ilgili kararı İz Gazete’ye “Bu kararın, Kaymakamla muhtar arasındaki kişisel bir anlaşmazlık, kişisel bir sorundan kaynaklandığını düşünüyorum. Kararda yazıldığına göre, muhtar kaymakama gece vakti mesajlar atmış, karar böyle söylüyor. Ne olursa olsun halkın seçtiği bir muhtar bu şekilde görevden alınmamalıdır” ifadeleriyle değerlendirirken, kararın hukuksuz olduğuna vurgu yaptı.

Bu işlem açıkça hukuka aykırıdır

Aydın, Kaymakam Demir’in yaptığı görevden alma işlemini “açıkça hukuka aykırı” diye değerlendirirken, bu işlemin normal şartlarda çok daha ağır durumlarda kullanılabileceğini ifade ederek, “Söz konusu yetki, muhtarın görevini kötüye kullanması ya da görevini yapmaması halinde kullanılabilir. Kaymakamlığın kararı, muhtar hakkında soruşturmalar olduğunu ve kaymakamla muhtar arasında kimi mesajlaşmalar olduğunu, bu yüzden görevden alındığını söylüyor. Bu gerekçeler yasanın aradığı gerekçeler değil. Üstelik halkın oyuyla seçilmiş bir muhtarı, bu tür kişisel gerekçelerle görevinden tümüyle almak, demokratik hukuk devleti ilkesine aykırıdır” dedi.

Anlaşmazlıktan kaynaklanıyor

Bu kararın muhtar ve kaymakam arasındaki kişisel bir anlaşmazlıktan kaynaklandığı kanısında olduğunu aktaran Aydın, şöyle konuştu; “Bahsedilen soruşturmalar daha önceden başlamış ve soruşturmalar başladığında muhtar görevden alınmamış. Kararda da ‘bu soruşturmalar nedeniyle görevden aldım’ demiyor, ‘görevini ihmal ettiği, yapmadığı için aldım’ diyor. Mesela ‘1 toplantıya çağırdım, gelmedi’ diyor. Bu kararın, Kaymakamla muhtar arasındaki kişisel bir anlaşmazlık, kişisel bir sorundan kaynaklandığını düşünüyorum. Kararda yazıldığına göre, muhtar kaymakama gece vakti mesajlar atmış, karar böyle söylüyor. Ne olursa olsun halkın seçtiği bir muhtar bu şekilde görevden alınmamalıdır.”

Çok daha ağır gerekçeler gerekirdi

Bu karar için çok daha ağır gerekçelere ihtiyaç olduğunu savunan Aydın, “Bu bir açığa alma işlemi de değil. Bir soruşturma ya da bir nedenle geçici olarak görevden alma değil, tümüyle görevden alma. O yüzden çok daha ağır gerekçelerin, çok daha büyük, önemli nedenlerin varlığı halinde uygulanabilecek bir yetki bu. Bu yetki, mesela tutuklanma gibi durumlarda kullanılabilir ki o durumlarda dahi ‘geçici uzaklaştırma’ yapmak gerekir, görevden tümüyle alma değil. Gördüğüm kadarıyla buradaki karar, görevden tümüyle alma kararı. E şimdi Cumhuriyet Mahallesi muhtarsız kaldı” diye konuştu.

Her muhtarın görevden alınma riski oluşur

Bu gibi yetkiler böyle kullanılırsa her muhtarın görevden alınma riskinin oluşacağını aktaran Aydın ve kararı anayasaya aykırı diye tanımlayan Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Bu, anayasada yer alan ‘yerinden yönetim ilkesine’, hukuk devleti ve demokrasi ilkesine ve seçilme hakkına aykırıdır. Bu yetki bu şekilde kullanılırsa bütün muhtarların her an görevden alınma ihtimali oluşur. Bu, demokrasi bakımından kabul edilemez. Halkın doğrudan oyuyla seçilmiş bir muhtarın, bu kadar zayıf gerekçelerle görevden alınması demokrasiye uygun değildir.”

Muhabir: BATUHAN KAYA