Günümüzde bir alışveriş merkezi olarak kullanılan yapı, İzmir'e uzun yıllar boyunca gümrük binası olarak hizmet verdi. Peki Eski Gümrük Binası ne zaman inşa edildi? Eski Gümrük binasının tarihçesi nedir? Eski Gümrük Binası nerededir?
Eski Gümrük Binası
İzmir'in tarihi yapılarından biri olan Osmanlı Gümrük Binası, kentin ticaretinde uzun yıllar boyunca önemli bir rol oynadı. Fransızların gümrükleri kontrol ettiği dönemde, limanın genişletilmesi amacıyla doldurulan alanda inşa edilen yapı, 19. yüzyılın ikinci yarısından günümüze farklı fonksiyonlarla ayakta kalmayı başardı. 1870’lerde limana gelen malların depolanması amacıyla 40 metre genişliğinde ve 100 metre uzunluğunda bir alan oluşturuldu. İlk etapta inşa edilen tek katlı yapı, kontrollü ticaret ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştı. 1880’den sonra eklenen ikinci bir yapı ve 1900’lerin başında kat ilavesiyle alan genişletildi. 1905-1913 yılları arasında deniz doldurularak “büyük hol” inşa edildi. Gümrük binalarına eklenen antrepo ve sundurmalar sayesinde açık alanda kalan mallar korunmaya başlandı. Yapıya Osmanlı dönemi gümrük işlevini simgeleyen “Osmanlı Gümrüğü Binası” ibaresi kazındı.
Önce hal oldu, şimdi ise bir alışveriş merkezi
1955-1960 yılları arasında büyük holün güney cephesi balık hali olarak düzenlendi. 1960’lardan itibaren Kılavuz Kaptanlar Köşkü Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından kullanıldı. 1988 yılında otopark olarak hizmet vermeye başlayan yapı, 1994 yılında İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sit alanı ilan edildi.
1995 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, yapının geçmişine uygun şekilde korunmasını sağladı. Modernize edilen Osmanlı Gümrük Binası, günümüzde mağazalar, kafe ve restoranlardan oluşan bir alışveriş merkezi olarak halkın hizmetine sunuluyor. Yani İzmirlilerin bildiği adıyla Konak Pier.
Eski Gümrük Binası (Konak Pier) nerededir, nasıl gidilir?
Eski Gümrük Binası ya da günümüzdeki adıyla Konak Pier alışveriş merkezi, İzmir'in Konak ilçesinde yer alıyor. Oldukça merkezi bir konumda bulunan bu yapıya ulaşım seçeneği de oldukça fazla. Vapur, tramvay, metro ve otobüs gibi birçok ulaşım aracıyla bu tarihi dönüşüme tanıklık edebilirsiniz.