İzmir'in gezmeye doyamayacağınız köylerinden biri de Çeşme'de bulunan Germiyan Köyü. Germiyan Köyü, Türkiye'de ilk defa Slow Food akımına katılan köydür. Peki Germiyan Köyü nerede? Germiyan Köyü'nde ne yenir? Germiyan Köyü'ne nasıl gidilir? İşte yanıtı...
Germiyan Köyü, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı şirin bir Ege köyüdür. Köyün adı, Osmanlı Devleti’nde Kütahya merkezli kurulan Germiyanoğulları Beyliği’nden gelmektedir. Köye yerleşimin ise çok güzel bir hikayesi vardır. Rivayete göre, Germiyanoğulları Beyliği’nin son hükümdarı Yakup Bey, Osmanlı’ya karşı direnirken, oğlu Süleyman Şah’ı ve kızını Çeşme’ye gönderir. Süleyman Şah burada bir köy kurar ve adına da babasının beyliğinin adını verir: Germiyan.
Germiyan Köyü, Türkiye’de Slow Food (Yavaş Gıda) akımına katılan ilk yerleşim yeri olma özelliğini taşımaktadır. Slow food, fast food gıdalara zıt olarak oluşturulmuş bir akımdır. Sağlık açısından oldukça zararlı olan fast food gıdalar kişide büyük sağlık sorunları oluşturabiliyor. Slow food ise yerleşim yerinin bulunduğu bölgeye ait ürünlerle yapılan ve dışarıdan hazır ürün kullanılmamasını temel almış bir akımdır. “İyi, temiz ve adil gıda” sloganıyla kurulan slow food akımı sağlıklı beslenmeyi savunan bir girişimdir.
Germiyan Köyü’nün sokakları ve evleri, renkli duvar süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Köydeki her evin duvarında farklı bir motif veya resim bulunmaktadır. Bu süslemeler köylüler tarafından yapılmıştır. Köydeki evlerin çoğu da otantik Ege mimarisini yansıtmaktadır.
Germiyan Köyü'nde gezilecek yerler
Germiyan Köyü’nde gezilecek pek çok yer vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Germiyan Köy Kahvesi: Köyün sosyal merkezi olan kahvede çay veya kahve içerken köylülerle sohbet edebilirsiniz. Kahvede mutlaka menengiç kahvesi içmenizi öneririz2.
Germiyan Köyü Pazar Yeri: Köyde her hafta kurulan pazarda organik ürünlerden oluşan gıdalar satın alabilirsiniz. Dalından koparılmış domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin tadına bakabilirsiniz.
Germiyan Plajı / Germiyan Sahili: Bölgenin tek Türkmen köyü olan Germiyan’ın sessiz sakin plajının tadını çıkarabilirsiniz. Sessiz ve sakin koyda, dalga sesleri eşliğinde güneşlenirken, masmavi deniz görüntüsü ile içinizi huzurla kaplayacaktır.
Yaşar Baba’nın Çiftliği: Kendin pişir kendin ye mantığı ile işleyen çiftliğin içerisinde birçok hayvan yer almaktadır. Germiyan Köyü kahvaltısı için sizlere oldukça geniş ve organik bir kahvaltı imkanı sunmaktadır. Eğer çocuğunuzla birlikte köye geldiyseniz, çocuğunuz için hayvanları yakından görmesi de güzel bir deneyim olacaktır.
Musa Amca’nın Mini Müzesi: Musa amcanın kendisinin biriktirdiği eski belgeler, antika eşyalar ve savaş hatıralarından oluşan bu yere gittiğinizde gördüklerinizle adeta köyde tarih yolculuğuna çıkmış olacaksınız.
Germiyan Festivali yapılıyor
Öte yandan Çeşme Belediyesi köyde her yıl festival yapıyor. Bu yıl ise festival tarihi 14-15 Ekim olarak açıklandı. Sergiden söyleşiye, atölyeden konsere kadar birçok programın yer aldığı festival de birbirinden güzel ve lezzetli ekmekler yarışacak.
Germiyan Köyü'nde ne yenir?
Germiyan Köyü’nde ne yenir diye merak ediyorsanız, size şunu söyleyebiliriz: Germiyan Köyü’nde her şey yenir! Köyde yetişen organik sebzelerden yapılan zeytinyağlı yemekler, ekşi mayadan ekmekler, köylülerin kendi ürettikleri peynirler, zeytinler, reçeller, bal ve daha pek çok lezzet sizleri bekliyor. Ayrıca köyde meşhur olan Germiyan böreği, kuru fasulye pilav ve kavurma gibi yemekleri de denemelisiniz.
Germiyan Köyü, Ege’nin incisi olarak nitelendirilen bir yerdir. Burada hem doğayla hem de kültürle iç içe olabilirsiniz. Germiyan Köyü’ne gittiğinizde unutamayacağınız bir tatil deneyimi yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Germiyan Köyü nerede?
Germiyan köyü nerede derseniz, İzmir yönünden Germiyan köyü 70 km uzaklıkta. Yol üzerinde yer alan diğer bir köy olan Barbaros köyüne uzaklığı da 15 km. Çeşme yönünden geliyorsanız 23 km Alaçatı’dan ise 16 km uzaklıkta yer alıyor.
Germiyan Köyü'ne nasıl gidilir?
Germiyan köyüne ulaşım için İzmir- Çeşme Otoyolunu kullanacaksanız Zeytinler çıkışından çıktıktan sonra Çeşme yönüne doğru devam ediyorsunuz. Zeytinleri geçtikten sonra Nohutalan köyü tabelasını göreceksiniz. Bu köyden hemen sonra Germiyan’a ulaşıyorsunuz. Yollar köyün turizme açılmasıyla yapılmış. Hiç sorunsuz köye ulaşım sağlanıyor.