SEMRA İĞTAÇ-2022 yılında merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan 4,9 büyüklüğündeki depremde, Konak Kubilay Mahallesi'ndeki tarihi Selahattinoğlu Camisi'nin minaresi yıkıldı. Mahalle sakinleri, İzmir’in sembollerinden biri olan bu tarihi caminin hasar görmesi üzerine yetkililerin hızla harekete geçmesini beklediklerini ifade ettiler. Ancak, verilen sözlere rağmen aradan geçen zamana karşın onarım çalışmalarının başlamamış olmasından duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

Hemen onarılacağına dair söz verilmişti

İsmini vermek istemeyen mahalle sakini, "İzmir'in sembolü olan tarihi caminin hasar görmesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, tarihi yapıda incelemelerde bulunup hasar tespit çalışması başlattı. Konak müftülüğünden de geldiler. Depremden hemen sonra dönemin bakanı burada hemen onarılacağına dair söz verdi. O günden bugüne ne gelen var ne giden, hala onarılmadı," dedi.

Selahattinoğlu Camisi, en geç 16. yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen bir yapı. Caminin bilgilendirme levhasında, Selahattin Efendi tarafından yaptırıldığı ve caminin Hicri 1311 (Miladi 1893-1894) yılında yandığı yazılı. Yangının ardından cami, Bezzaz Hacı Ali Fuat Efendi tarafından imar ettirilmiş.

Caminin önünde bulunan terastaki merdivenin altında, halk tarafından Selahattin Dede'ye ait olduğu rivayet edilen bir sanduka mevcut. Buranın kapısı üzerinde 'Maşallah 1333' yazısı ile bir kitabe bulunuyor. Caminin minaresi ise 1 Ocak 1954 tarihinde kentin kuruyemiş tüccarlarından Manisalı Sabri Gül tarafından tuğladan yaptırılmış. Mimarı Abdüsselim Yapar olan Selahattinoğlu Camisi, gördüğü birçok onarım sonrası orijinalliğini kaybederek bugünkü şeklini almış. 

Günümüzde de cemaate açık durumda olan caminin, depremden sonra zarar gören minaresinin onarılmaması, mahalle sakinlerini endişelendiriyor. İzmir’in tarihi dokusunun korunması ve caminin yeniden eski ihtişamına kavuşması için yetkililerden acil adımlar bekleniyor.

Muhabir: Semra İğtaç