Batuhan KAYA/Yiğit SÜTCÜ- İzmir Alsancak'ta 12 Temmuz'da sağanak sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili yargılama başladı. Soruşturma kapsamında 22,5’er yıla kadar hapis cezası istenen Gediz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve İZSU eski Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Metropol Bölge Müdürü Ali Arcan, Gediz Elektrik'ten Dağıtım Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu, 42 sanık dün 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.  

Geçici Kabul Tutanağı tartışması

Olayın olduğu yerde geçici kabul tutanağı, Kanalizasyon Dairesi Güney Bölge çalışanı tekniker Alara Ekili’ye soruldu. Ekili, işin henüz tamamlanmadığı için geçici kabul tutanağının tutulamayacağını ve görev tanımına göre iş yapılırken değil yalnızca bittikten sonra denetlediğini söyledi. Öte yandan geçici kabul tutanağı sorusunun ısrarla sorması Gediz Elektrik ve İZSU avukatları arasında tartışmaya neden oldu. Bir avukat söz alarak Ekli’ye tekrardan sorulan soruyu ‘Bir iş tamamen bitmeden geçici kabul tutanağı olmaz’ ifadeleri ile yanıtlaması sonrası salonda sesler yükseldi. Ekli’ye sorulan mazgalların yapım ihalesi ve şartnamesinin görüntülerini gösteren GDZ Elektrik avukatına, İZSU avukatları ‘Manipülasyon yapılıyor’ çıkışında bulundu. Mahkeme başkanı müdahale ederken, “Avukat Bey sorunuzu sorun, ikili diyalog yapmayalım sanığa sorunuz varsa sorun” dedi. 

Oğlumu getirsinler

İnanç Öktemay’ın annesi Nevin Öktemay, sanıkların yargılandığı ilk duruşmada konuştu. Anne Nevin Öktemay, “Herkesten şikayetçiyim. Getirsinler benim oğlumu, ben oğlumu göreyim. Şikayetçiyim, hepsinden şikayetçiyim” diye konuştu. Öte yandan Öktemay’ın ağabeyi ve babası, olayda ihmali olanlardan şikayetçi olduklarını belirterek davaya müdahil olmak istediklerini söyledi. Hakim, ağabey, anne ve babanın davaya katılma taleplerini kabul etti.

Yönetmeliğe aykırı proje itirafı!

Gediz Elektrik Yapım İşleri Sorumlusu Alper Doğan'ın avukatı projenin yönetmeliğe aykırı olduğunu dile getirerek, "Proje mevzuata ve yönetmeliğe aykırıydı. Bundan 10 yıl önce mevzuatın tartışılması gerçek suçluların kendini haklı çıkarma çabasıdır" dedi.

Gediz Elektrik Yapım İşleri Saha Sorumlusu Mürsel Arıcı’ya savunmasının ardından ‘ölçümleme yaptım’ söylemleri soruldu. Arıcı, “Bu yüzeysel bir ölçümdür, kablonun boyunu ölçtük yüzeysel olarak” dedi. ‘Siz görmeden ölçümleme raporu mu düzenlediniz?’ sorusuna Arıcı, ‘Evet, işin başında arkadaşlar uygun olarak yapıyor. Biz de hakkedişe esas ölçüm alıyoruz” dedi. Aile avukatı, ‘Siz yapmıyorsunuz, bu işi kim yapıyor. Herkes bize kaçamak cevaplar veriyor. Bu ölçümlemeyi kim yapıyor. Biz iki kurumdan da bu işi kimin yaptığını anlayamadık. Bu ölçümlemeyi kim yapar?’ sorusunu yöneltti. Arıcı, en başta verdiği cevabı tekrarladı.

Savcılık mütalaasını açıkladı

Dosyada ilgili kurumlara yazılan müzekkere cevaplarının beklenilmesine, suçtan zarar görme ihtimaline binaen müştekilerin katılma taleplerinin kabulü, İzmir Barosu’nun  suçtan zarar görmediği anlaşılmakla davaya katılma talebinin reddi, olayla ilgili bilgisi olduğu anlaşılan tanıkların beyanlarının tespiti, yargılama aşamasında dosyaya sunulan kamera görüntülerinin incelenerek rapor tazminin istenilmesi, sanık savunmaları tamamlandıktan sonra olay yerinde keşif yapılarak dosyaya yeni giren deliler ile bilirkişi raporu aldırılması, tutuklu sanıklar Ahmet Orhan Kaygısız, Ali Külak, Arif Kapuş, Barış Koç, Barış Sevgili, Doğan Kılıç, Fırat Akbay, Mehmet Fatih Tosun, Mehmet Zeki Aytulum, Mert Ceylan, Mesut Türkan, Ömer Karabilgin ve Yavuz Üner’in üzerlerine atılı suçun mahiyeti, mevcut delil durumu ve henüz diğer sanıkların savunmaları alınmamış oluşu, suçun sadece kamu görevlileri tarafından işlenen özgü suçlardan olmaması nedeniyle bir kısım sanık müsadafinin talebinin reddi ile tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, diğer sanıkların savunmasının alınmamış olması ile yargılamaya konu suçun niteliği ile kaçma ve delilleri karartma şüphesi ile tutukluluk kararı on devamına, adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesi talep olunur.

Sadece iki kişi değil hepimiz öldük

İzmir Barosu davaya müdahil olma talebini iletti. Baro adına konuşan avukat Gamze Şimşek, "Olayda sadece iki kişi ölmedi. Hepimiz öldük. İzmir'de kimse mazgallara tedirgin olmadan basamıyor. Bu durumdan sorumlu olan her kimse en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. İzmir Barosu olarak bu davanın tüm süreçlerini dikkatlice takip edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Makkemeye siyaset girdi!

İZSU Daire Başkanı ve İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın avukatı, çarpıcı açıklamalarda bulunarak, "İktidarın özelleştirme politikası mı, yoksa CHP zihniyetinin Belediyesi'nin duyarsız kalması mı? Soruşturma apar toplar tamamlandı. Siz sanıkların hepsini dinlemediniz. Tanıkları hiç görmediniz bile. Bu dava neden örgütlü suçlardan görevli başsavcıya verildi. Dün duruşmaya ara verilince AK Parti ve MHP İl Başkanı ve bir vekil savcı ile görüşmüştür" dedi. 

Mahkeme Başkanı ise, "Beni o kişilerle 1 metre, 10 metre yan yana gören oldu mu? Bu şekilde konuşmanız doğru değil. Olmayan şeyleri söyleyerek müdahale etmeme sebep oluyorsunuz" diye tepki gösterdi. 

Avukat ise devamında, "Sizin koridorunuza girdiler. Böyle yaparlarsa elbette insanlar böyle düşünürler” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA - YİĞİT SÜTCÜ