DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, 12 Temmuz tarihinde İzmir’in Konak İlçesinde yaşanan faciayı Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Ösen su birikintisine basarak elektrik akımına kapılan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın hayatını kaybettiği olay hakkında hazırladığı soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sundu.

Daha önce şikayet edilmiş

Milletvekili Ösen “12 Temmuz 2024 tarihinde İzmir’in Konak ilçesinin Alsancak Mahallesi’nde bulunan Enver Dündar Başar Sokak’ta yağan sağanak yağmurda su birikintisine basarak elektrik akımına kapılan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Çevrede bulunan esnaf ve mahalle sakinleri belirtilen noktada elektrik kaçağının olduğuna yönelik şikayetlerde bulunduklarını ifade etmişlerdir. Olayın akabinde olayla ilgili yapılan ön değerlendirme sonucunda açıklama yapan Konak Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı elektrik sisteminin yer altı elektrik şebekesinin standartlara uymadığını beyan etmişlerdir. Yapılan bilgilendirmede elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm derinlikte olduğu ve izolasyonun yeterli olmadığı kamuoyuna açıklanmıştır. Bahsedilen olay mahallinde kabloların açıkta durduğu Google Earth görüntüleriyle kamuoyuna sunulmuştur. Ayrıca 19 Ocak 2019 tarihinde aynı olay mahallinde benzer bir durumun yaşandığı ve bir sokak köpeğinin de elektrik akımından öldüğüne yönelik Ege Telgraf Gazetesi’nin haberi bulunmaktadır” diye konuştu.

İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir

Yaşanan faciada sorumluluğu olan herkesin yargılanması gerektiğini belirten Ösen şöyle konuştu:

“Öncelikle yaşanan faciada hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu olay kamu vicdanını yaralamış, kurumlara olan güvenin azalmasına neden olmuştur. İnsan hayatı bu kadar ucuz değildir. Türkiye’nin en büyük, en modern şehirlerinden olan ve yaklaşık 4 milyon nüfusa ev sahipliği yapan İzmir’de bu sorumsuzluk, bu boş vermişlik kabul edilemez. Olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. Adalet yerini bulana kadar elimizden geleni yapacağız.”

İzmir Milletvekili Ösen, meclise taşıdığı soru önergesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.     Yukarıda belirtilen olay mahallinde bulunan elektrik hattı ve sistemi kaç yılında yapılmıştır?

2.     Elektrik hatlarının yapımından günümüze Bakanlığınızca söz konusu bölgede enerji hatlarının denetimi yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu denetimlerin tarihleri nedir?

3.     Olay mahallinde bulunan elektik hattında yeterli izolasyon olmadığı ve standartlara uymadığı yönünde yapılan açıklamalar doğru mudur?

4.     Son 5 yılda olay mahallinde elektrik kaçağına yönelik CİMER’den Bakanlığınıza yönlendirilen ya da doğrudan Bakanlığa ulaşan bir şikayet bulunmakta mıdır?

5.     Yaşanan elim olay sonrasında Bakanlık herhangi bir çalışma başlatmış mıdır?

6.     Olay sonrası İzmir genelinde elektik hatlarının standartlara uygunluğunu saptamak için bir denetim faaliyeti yürütülecek midir?

Kaynak: Bülten