SEVİNÇ KARATAŞ/ İZ GAZETE- Son günlerde sağlık sektöründe artan şiddete bir yenisi daha eklendi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi’nde Plastik Cerrahi bölümünde asistan doktor olarak görev yapan Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun şiddetin bir başka türü olan mobbinge maruz kaldığı iddia edildi.

Çalıştığı ortamda maruz kaldığı mobbing nedeniyle intihar ettiği iddia edilen Dr. Uğurcan Ağcaoğlu, henüz 30 yaşında asistan doktor olarak çalışıyordu. Ağcaoğlu’nun intiharına sebep olan hastanede maruz kaldığı mobbing, sağlık çalışanları tarafından tepki topladı.

Olaya ilişkin DEÜ Hastanesi bahçesinde açıklama yapan İzmir Tabip Odası, “Sözün bittiği yerdeyiz. Bir kez daha genç bir meslektaşımızı, bir hekimi yitirmenin üzüntüsü içerisindeyiz” derken, sosyal medya üzerinden açıklama yapan Hekim Birliği Sendikası ise “Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'nun hayatını kaybetmesi, hekimlerin maruz kaldığı baskı ve mobbingin ne kadar ağır ve hayati boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor” dedi.

Asistan hekimler mutsuz, umutsuz

Asistan hekimlerin çalışma koşulları nedeniyle mutsuz ve umutsuz olduğunu söyleyen İzmir Tabip Odası, “Sözün bittiği yerdeyiz bir kez daha genç bir meslektaşımızı, bir hekimi yitirmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Hemen öncesinde asistan hekimler mutsuz, umutsuz demiştik birkaç gün önce. Meslektaşlarımızı sıkan, bunaltan koşulların farkındayız. Üzerinde düşünülmesi, konuşulması, gereken pek çok şey var ama bugün sadece yitirdiğimiz arkadaşımızı, meslektaşımızı anmak için buradayız. Dilimiz sessiz, yüreğimiz çığlık çığlığa” şeklinde konuştu.

Hekimler tükenmişlik yaşıyor

Asistan hekimlerin yoğun iş yükü sebebiyle tükenmişlik yaşadığını belirten Hekim Birliği Sendikası ise, “İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde Plastik Cerrahi bölümünde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'nun intiharı, asistan hekimlerin uzun süredir devam eden çalışma koşullarıyla ilgili sorunlarını bir kez daha açıkça gösteriyor. Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'nun hayatını kaybetmesi, hekimlerin maruz kaldığı baskı ve mobbingin ne kadar ağır ve hayati boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Asistan hekimlerin büyük çoğunluğu günde 13-14 saat çalışmak zorunda bırakılıyor. Öğlen saatlerinde başlayan nöbetler ertesi gece sona eriyor ve asistan hekimler bir sonraki sabah tekrar işe dönmek zorunda kalıyor. Ayda 11-12 nöbet tutan hekimler, yoğun iş yükü ve uzun çalışma saatleri nedeniyle tükenmişlik yaşıyorlar. Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'nun acı kaybı, sadece bir bireyin kaybı değil, sağlık sistemindeki yapısal sorunların ve ihmalin bir sonucudur. Hekim Birliği Sendikası olarak, hekimlerin insan onuruna yakışır koşullarda çalışabilmesi için acilen gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Dr. Uğurcan Ağcaoğlu'nun ailesine, arkadaşlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyor, vefatının hesabını soracağımızı ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” dedi.

Muhabir: Sevinç Karataş