İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yer alan ve Batı Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri olan Ulucak Höyüğü, 1995 yılından bu yana süren kazı çalışmalarıyla tarih severlerin ilgisini çekiyor. Yapılan kazılarda, höyüğün Geç Neolitik dönemden Geç Roma ve Erken Bizans dönemlerine kadar uzanan katmanlara sahip olduğu tespit edildi.
Batı Anadolu’nun en eski yerleşimlerinden biri
Ulucak Höyüğü, Bornova-Ankara kara yolunun 15. kilometresinde, Kemalpaşa ilçesine bağlı Ulucak Beldesi'nde yer alıyor. 1995 yılında başlatılan arkeolojik kazılar, höyüğün farklı kültür katmanlarına sahip olduğunu ortaya koydu. Üst tabakalarda Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait kalıntılar yer alırken, daha alt katmanlarda Erken Tunç Çağı ve en alt seviyede ise Geç Neolitik döneme ait yapılar tespit edildi.
Höyüğün en eski katmanı olan Geç Neolitik dönemde, fırın ve ocaklarla donatılmış mekanların yanı sıra günlük yaşamda kullanılan araç gereçler de gün yüzüne çıkarıldı. Yerleşimde, özel amaçlarla kullanılan bölümlerin varlığı dikkat çekerken, höyükte bulunan taş temelli yapılar dönemin mimari anlayışını yansıtıyor.
Kazılar sırasında, çeşitli seramik kaplar, çakmak taşından yapılmış aletler, taştan silahlar ve dönemin inanç sistemini yansıtan Ana Tanrıça figürinleri gün yüzüne çıkarıldı. Bununla birlikte, insan figürlü antropomorfik kaplar da bölgenin kültürel zenginliğini ortaya koyuyor. Buluntuların önemli bir kısmı, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenerek tarih meraklılarının ilgisine sunuluyor.
Ulucak Höyüğü nerededir? Nasıl gidilir?
Ulucak Höyüğü, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunmaktadır. İzmir şehir merkezinden 23 km uzaklıkta olan bu bölgeye kendi aracınızla yaklaşık 25 dakika gidebilirsiniz. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler ise, Metro ile Evka 3’e gitmelidir. Evka 3 Aktarma Merkezi’nden ise 988 numaralı otobüse binerek, Istaş’ta inmeli ve 19 dakika yürümelidir.