Batuhan KAYA/İz Gazete- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine “ahmak” dediği iddiaları yargılandığı ve “siyasi yasak” cezası aldığı ve istinaf sürecindeki dava ile ilgili, İmamoğlu’na İzmir’den destek mesajları yağdı. Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları ve Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İmamoğlu’nun yanında olduklarını ifade ederek, davanın hukuksuz ve siyasi olduğunu söyledi.

İşte İzmir’den İmamoğlu’na destek mesajları:

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türk gençliğiyiz. Ve de asla vazgeçmeyeceğiz!”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Bu ülkedeki her türlü hukuksuzluğun karşısında olduğumuz gibi, Sayın Ekrem İmamoğlu’na yapılacak hukuksuzluğun da tam karşısında ve O’nun buna karşı mücadelesinde tam yanında olduğumuzdan kimsenin şüphesi olmasın. Yargı eliyle millet iradesini yok saymanın elbet bir karşılığı olacaktır”

Hukuki değildir

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Bu tamamen siyasi bir davadır ve hukuki değildir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olmaz. Birinin siyaseten önünü kesmek için hukukun aracı olarak kullanılması doğru değildir. Demokraside esas olan sandıktır. Sandıkta yenemediklerini hukukla engellemeye çalışıyorlar. Ben bu yanlıştan dönüleceğini umuyorum. Dünyanın hiçbir gelişmiş demokrasisinde böyle bir dava olmaz. Bu durum, tamamen ülkenin imajını da zedeler. AKP’li hiçbir seçmenin vicdanı da bunu kabul etmez” 

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Ne demişti sayın Kılıçdaroğlu, ‘Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır, boğazlarında kalır’. 3 defa AKP’yi yenmiş bir büyükşehir belediye başkanımız hiç olmayacak, insanın aklının almayacağı uydurma bir davayla mahkum edilmek isteniyor. Aslında mahkum edilmek istenen Türk demokrasisi. Buna yol açan her kimse kendisi kamu vicdanında mahkum olmaya mecbur bir hale gelecektir”

Cüret etmeyin

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, “İstinafta karar aşamasında olan sözde ‘Ahmak Davası'nın’ herhangi bir meşru tarafı yoktur. Seçimle geleni ancak Millet isterse tasfiye eder. Millet iradesine saygısı olmayanların, atanmışlar üzerinden çeşitli hilelerle seçilmişleri tasfiye etme gayretleri her zaman ters tepmiştir. İmamoğlu'nu sandıkta yenemeyenlerin, bu tür numaralarla kendisini tasfiye etme çaresizliklerine asla izin vermeyeceğiz. Biz seçimlerde Millet ne derse onun gereğini yapacağız. Dolayısıyla İstinaftan olumsuz bir karar çıkarıp Ekrem İmamoğlu'nu tasfiye etme gayretinde olanlara tarihi bir uyarıda bulunalım. Millet size öyle bir ders verir ki gerçekten baraj altında kalırsınız. Buna asla cüret etmeyin. Bu sadece size zarar vermez, Türkiye demokrasisi mücadelesine de zarar verir”

Bu tür müdahaleler...

CHP İzmir Milletvekili ve Gölge İçişleri Bakanı Murat Bakan, “Ekrem İmamoğlu’na karşı yürütülen dava, demokrasimiz açısından endişe verici bir sürece işaret ediyor. Siyasi yasak ihtimali hukuken zayıf görünse de yargının siyasallaştırılarak kullanılması, adaletin tarafsızlığına gölge düşürmekte. Amaç açık: İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olmasının önüne geçmek. Bu tür müdahaleler, siyasi rekabetin adil koşullarda yapılmadığını gösteriyor ve toplumsal kutuplaşmayı derinleştiriyor. İktidar açıkça İmamoğlu’nun adaylaşmasından korkuyor ve siyaseten baş edemediği ile siyasallaşan yargı eliyle baş etmeye çalışıyor. Türkiye’nin demokratik geleceği için adaletin ve hukukun üstünlüğünün korunması şart. Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Ekrem İmamoğlu 3 seçimde 16 milyon İstanbullunun oylarıyla Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş ama tüm Türkiye’ye demokrasi, çağdaşlık ve kalkınma mücadelesiyle umut olmuş bir siyasetçidir, yoldaşımızdır. Yasaklarla demokratik yarışlardan saf dışı edilemez, Türkiye’ye hizmet etmesi engellenemez. Hukuk yoluyla siyaseti dizayn etme çabası onarılamaz bir adaletsizlikten başka hiç bir şey getirmez"

Ekrem İmamoğlu umudumuzdur

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile, hizmette ve sandıkta yarışamayanların halkın iradesini zayıflatmaya çalıştığını görüyoruz. Ancak bu millet, iradesini asla teslim etmeyecek! Ekrem İmamoğlu, umudumuzdur; halkın desteğiyle kararlılıkla ilerlemeye devam edecektir. Hiç kimse, milletin kararını değiştirme gücüne sahip değildir. Bu nedenle, Ekrem İmamoğlu’nun yanındayız ve demokrasinin ışığında hep birlikte ilerleyeceğiz. Siyasi yasaklarla umudu yok etmeye çalışanlar, şunu bilmeli: Biz yol arkadaşımızı asla yalnız bırakmayacağız!”

Başkanın yanındayız

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, “Halkın iradesi üzerinde hiçbir güç yoktur. Siyasi yasaklarla demokrasiyi gölgelemeye çalışmak ya da bu yönde bir girişimde bulunmak, Sayın Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'a yaptığı hizmetlerin önünü kesemez. Hak yemeyeceğiz ama hakkımızı da yedirmeyeceğiz. Ekrem Başkanımızın arkasındayız. Asla yalnız bırakmayacağız”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “16 milyon İstanbullunun oylarıyla 3 kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız seçilen Sayın Ekrem İmamoğlu’nu sandıkta deviremeyenler, hukuka aykırı kararlarla milletin iradesini yok saymaya çalışmaktadır. Demokrasiyi yok sayan, hukuksuzca verilmeye çalışılan yasaklama kararına karşı Ekrem Başkanımızın yanındayız.”

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, “İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak girişimi; halkın iradesine gem vurma çabasıdır ve bu çaba, aydınlık gelecek, demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesine yenik düşmek zorundadır. Başkanımızın davasında ve hukuk mücadelesinde sonuna kadar yanındayız”

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “16 milyon İstanbullunun iradesiyle seçilen İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nu siyasi yasak ile tehdit etme, halkı cezalandırmak demektir. Her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı Başkanımızın yanındayız”

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İktidarın kendisi için dikensiz gül bahçesi yaratmak gayretinin varacağı son nokta Ekrem İmamoğlu ile ilgili siyaset yasağıdır. Ama binlerce yıllık kadim kültürün insanları bu hukuksuz, vicdansız, akıl dışı iradeye seyirci kalmayacaktır. Milyonların oyuyla seçilen Ekrem Başkanı alamayacaklar…”

Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’na yapılan haksızlıklara karşı en güzel cevabı, 16 milyon İstanbullu vatandaşımız sandıkta defalarca vermiştir. Sandıkta galip gelen halkın iradesidir. Bu iradeyi siyasi yasaklarla tahakküm etmek, milyonlarca insanın demokratik tercihini yok saymaktır. Hak, hukuk ve adalete, demokrasiye ve özgürlüğe olan sonsuz inancımızla Ekrem İmamoğlu Başkanımızın her zaman yanındayız, omuz omuzayız!”

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, “Bunu daha önceki seçimlerde de gördük. Seçim kararlarına uyulmadı ve bunun sonucunda bu kadar farkla bitmeyecek seçim çok yüksek bir oy farkıyla bitti. Bu fikirleri bu kişilere kim veriyor bilmiyorum ama bunlar doğru kararlar değil. Ekrem Başkan onlar bu kararları aldıkça daha da güçlü hale geliyor. Ne olursa olsun biz başkanımızın yanında, hukuka aykırı işlerinde karşısında olacağız”

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Halkın iradesinin önüne geçmek, demokratik süreçlere gölge düşürmek adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na yönelik getirilmek istenen ‘Siyasi Yasak’ oyununu hep birlikte üzülerek takip ediyoruz. Alınmak istenen bu tür kararlarla durdurulamayacak, aksine daha da güçleneceğiz. Halkımızın iradesine olan inancımız tamdır ve bu inançla yolumuza devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu gerçeğini yok sayarak İstanbullu yurttaşlarımızın üç kere Büyükşehir Belediye Başkanı seçtiği Sayın Ekrem İmamoğlu’nun her zaman yanındayız. Türkiye’nin geleceği için daha özgür, daha demokratik, daha adil bir ülke için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar, baharın gelişini engelleyemeyecekler”

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, “Halkın seçtiği ve karanlık günlerin ortasında bir umut olarak gördüğü, 16 milyon İstanbullunun iradesini temsil eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Ekrem İmamoğlu’na ve halkın iradesine kimse engel olamaz. Daha güçlü bir geleceği birlikte inşa edeceğiz! Ekrem İmamoğlu yalnız değildir”

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Adalet ve demokrasiye olan inancımızla, Sn. İmamoğlu’nun yanındayız. Haksızlık karşısında halkın iradesi en büyük güçtür. Bizler Dikili’den İstanbul’a tek yürek bu iradeyi savunuyoruz. İnancımız tam! Mücadelemiz ortak! Demokrasiye inanan herkesin sesi olup aydınlık yarınlara birlikte yürüyeceğiz”

Yıldıramayacaksınız

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Engelleyemeyeceksiniz… Ne yarınlara olan inancı… Ne de halkın kararını… Pes ettiremeyeceksiniz…. Yıldıramayacaksınız… Korkutamayacaksınız… Çünkü halk herkesten büyük… Umut ise sonsuz!"

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Tamamen siyasi bir komplodur. Hukuksal boyutu siyasi kılıflarla örtülmüştür. Biz buna ilk kez tavır koymuyoruz. Ülkedeki siyasi amaçlar uğruna hukuk düzeni piyon haline getirilmektedir. Bu tavır ve yaklaşım antidemokratiktir”

Omuz omuza olmak zorundayız

DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, “Sonuçta biz vergide adalet, gelirde adalet diye mitingler yapıyoruz. Bu ülkede adalet sisteminin tamamen çöktüğü dönemde muhalifleri bastırmak için bu tür politikalar uygulamak demokratik ülkelerde olmadığımızın göstergesidir. Hırsızlar, arsızlar sokakta gezerken, bu ülkeye hizmet etmek isteyen ana muhalefet partisinin bir başkanını bu tür şeylerle susturmak demokrasinin ne kadar geriye gittiğinin göstergesidir. Toplum olarak bu baskılara karşı omuz omuza olmak zorundayız”

Muhabir: BATUHAN KAYA