Midilli Adası, Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda bulur. Yunanistan’a ait bir Ege adası olarak göze çarpan Midilli, Yunanistan’ın anakarasından çok, Türkiye’nin Ayvalık İlçesi’ne yakındır. Yunanistan’ın en büyük üç adasından biri olduğu bilinir. Midilli ve Ayvalık’ın arasındaki mesafe 14 deniz milidir. Midilli'de gezilecek ve görülecek birçok yer mevcuttur. Sayısız doğal güzelliğin yanısıra Midilli, tarihe çokça sahne olmuş bir bölgedir. Bu nedenle Midilli Adası, kültürel geziler için de tercih edilen bir bölgedir. Bölgede bulunan zeytin ve zeytinyağı da oldukça kalitelidir. Midilli'ye giderseniz zeytinyağlı yemekleri denemeyi ihmal etmeyin.

Adanın merkezi Mytilene’dir. Türkiye’de ada Midilli olarak tanınsa da, adanın yerel ismi Lesvos’dur. Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü denizcilerinden Barbaros Hayrettin Paşa 1467 yılında bu adada doğmuştur. 370 km gibi devasa bir sahil uzunluğuna sahip olan ada; 3 büyük körfez; Kalloni, Gena ve Polichnitos Körfez’leri ile çok sayıda koylara ev sahipliği yapar.

İzmir’den Midilli’ye nasıl gidilir?

Seferler, her Çarşamba ve Cuma saat 08.30’da İzmir Alsancak Limanı’ndan gidiş, her Cuma ve Pazar ise saat 17.00’de Midilli Limanı’ndan dönüş şeklinde yapılıyor. Hava ve deniz koşullarına bağlı olarak yolculuk 2 saat 30 dakika sürüyor.

İzmir-Midilli vapur ücretleri İzdeniz 2024

Cuma hareketli seferler (cuma gidiş-pazar dönüş)

0-7 yaş tek yön: 5 Euro

0-7 yaş gidiş-dönüş: 8 Euro

8-18 yaş tek yön: 22,5 Euro

8-18 yaş gidiş- dönüş: 34 Euro

Tam bilet tek yön: 45 Euro,

Tam bilet gidiş-dönüş: 68 Euro.

Çarşamba hareketli seferler (çarşamba gidiş-cuma dönüş)

0-7 yaş tek yön: 5 Euro

0-7 yaş gidiş-dönüş: 8 Euro

8-18 yaş tek yön: 20 Euro

8-18 yaş gidiş-dönüş: 30 Euro

Tam bilet tek yön: 40 Euro

Tam bilet gidiş-dönüş: 60 Euro

Sefer biletleri İzdeniz’in  web sitesi üzerinden satışa çıktı. Sefer biletleri ayrıca İzmir Limanı’nda yer alan İZDENİZ bilet satış ofisinden de temin edilebilir.

Midilli Adası’nda gezilecek yerler

1 – Mytilene

Midilli Adası’nın merkezi Mytilene; Limanı, Mytilene Kalesi, şehrin merkezinde ve sahil kesiminde yer alan restoran ve kafeleri ile dikkat çekiyor. Mytilene’in oldukça hareketli bir bölge olduğu görülebilir.

2- Molivos

Midilli plajlarına yakın oluşuyla bilinen bölge, doğal güzellikleri görmenin yanısıra tatiline kültürel değer eklemek isteyenlerin tercihi oluyor. Molivos Kalesi’nde güzel fotoğraflar yakalanıp, Mavi Bayraklı Molivos Plajı’nda berrak denizin tadı çıkartılabilir.

3- Eressos

Antik Yunan lirik şairi Sappho’nun doğduğu bölge olan Eressos, Mavi Bayrak ödülüne sahip geniş bir plajı ve zeytin ağaçları ile huzurlu bir atmosfer sunuyor.

4- Taşlaşmış Orman

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Taşlaşmış Orman, Sigri’de antik bir ormanın taşlaşmış kalıntılarını görmek isteyenleri bekliyor.

5- Petra

Petra Köyü, Midilli Adası’nda sakin bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olarak öne çıkıyor. Güzel ve temiz bir plajı, renkli taş evleri olan köy, aynı zamanda Glykfylousa Panagia Manastırı’nı barındırıyor.

6- Agiasos

Meryem Ana Tapınağı’nın bu köyde bulunması, onu yıl boyunca ziyaret edilen bir yer haline getiriyor. Olympos Dağı’nın eteklerinde yer aldığı için köye erişmek zor bir süreç yaşatsa da; sahip olduğu doğal güzelliklerle, rengarenk evleriyle Agiasos görülmeye değer.

7- Kalloni

Kalloni, adanın ikinci merkezi konumunda. Tuz Gölü ve kuş cenneti gibi görülecek yerleri bulunan Kalloni, Agios Ignatios Manastırı ile kültürel bir ziyaret imkanı da sunuyor.

8- Plomari

Plomari; Megalohori, Neohori, Ampeliko, Akrasi ve Trigonas gibi köyleriyle biliniyor. Yunan mimarisinin izlerini yansıtan evleri ve temiz plajlarıyla dikkat çeken Plomari’nin limanında gezmek oldukça keyifli.

Midilli’nin plajları

Güney:

Agios İsidoros Plajı, Ammoudeli Plajı, Vatera Plajı, Melinta Plajı, Tarti Plajı, Skala Erossos Plajı

Merkez:

Tsamakia Plajı, Agios Ermogenis Plajı, Skala Mistegnon Plajı, Xampelia Plajı seni bekler.

Kuzey:

Molivos Plajı, Congas Beach Bar, Petra Plajı, Anaxos Plajı, Sigri Plajı, Tsonia Plajı

Kaynak: Haber Merkezi