İzmir'e 89 kilometre uzaklıkta bulunan Salihli ile ilgili ilk tarihi bilgiler ilk Hititler tabletinde bulunurken, Salihli'nin tarihteki en parlak dönemi ise Sardes olarak da bilinen Lidya Krallığı'nun kurulması ile başlar.
Sardes, M.Ö. 7. yüzyılda 2150 metre yüksekliğindeki Bozdağ'ın kuzey yamaçlarında, bugün Sart Çayı olarak bilinen Paktolos çayının bereketli ova topraklarına kavuştuğu noktaya kurulur.
Sardes, bir kültür ve sanat merkezi olarak gelişirken, Lidyalılar o güne kadar değiş tokuşa dayalı olan ticaret hayatını, "Para"yı icat ederek kökten değiştirir. Hanedanın en son kralı ise meşhur Karun Hazinelerinin sahibi olan Kroisos'tur. M.Ö. 560-557 yılları arasında hüküm süren Kroisos döneminde halk refah ve bolluk içerisinde yaşar. Tarihin babası olarak kabul edilen Heredot'a göre de para darp etme sanatını bu halk yaratır. Kral Kroisos döneminde altın sikkenin kullanıldığı ise kesindir. Pers ve Roma döneminde Sardes Büyük bir düşüş yaşarken, İncil'deki 7 kiliseden biri olan Sardes'te kurulmuştur. Bugün ilçenin 9 kilometre batısında bulunan Sardes Antik Kenti'nde kazılar yaklaşık 100 yıldır sürmektedir.
Büyük kısmı Roma ve daha sonraki dönemden kalan yapıların yer aldığı Sardes Ören Yeri'nde Roma Hamamı, Gymnasium, Sinagog, Kral Yolu ve Akrapol görülmelidir. Salihli'de ayrıca Bintepeler Antik Mezarları, Kız Köprüsü gibi görülmesi gereken tarihi eserler vardır.
Sardes Antik Kenti'ne nasıl gidilir?
Sardes Antik Kenti'nin İzmir'e uzaklığı 1 saat 20 dakika kadardır. Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabasında bulunan antik kente Salihli ilçesinden düzenli olarak otobüs ve minibüs kalkmaktadır.
Özel araçla gitmek için de Salihli yönünden gelişlerde Sart içerisindenden geçen asfalt yolun sağında ve solunda antik kente ait kalıntıları görebilirsiniz.
Sardes Antik Kenti giriş ücreti 2024
Sardes Antik Kenti'ne müze kart ile girebilirsiniz. Onun dışında giriş ücreti ise 3 Euro olarak açıklanmıştır.