İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin, İz Televizyonu’nda Özgür Coşkun ile Gündem Özel programına konuk oldu. Kente yeni bir antika pazarı kazandırdıklarını duyuran Laçin, tüm İzmirlileri cumartesi günü Halkapınar’da viyadük altında açılacak olan antika pazarına davet etti.

Ekonomik gidişatın seyyar esnafı da olumsuz etkilediğini vurgulayan İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Seyyar esnafımız bitmiş durumda… Bugün sattığımızı yarın alamıyoruz. Çok iyi bir sezon geçirdiğimizi söylesek yalan söylemiş oluruz. Piyasada şu an en uygun ürünler seyyar esnafta oluyor, biz fiyat farklarını tamamen yansıtmıyoruz, çok küçük bir oranda fiyat artışı yapıyoruz. Şu an enflasyona karşı en büyük mücadeleyi veren biziz… ‘Ekonomi uçuyor’ deniliyor ama insanlar geçinemiyor. Uçan sadece fiyatlar… Gün içinde 3-4 kez etiketi değişen ürünler var. Yani ekonomi değil ama etiketler uçuyor. Örgütlenme bizim için çok önemli… Ama günü gününü tutmayan ekonomi nedeniyle örgütlenmemiz de zayıfladı. Şu an resmi olarak 56 ilde örgütlendik ama örgütlenmek için iletişimde olduğumuz iller var” diye konuştu.

Başkan Soyer'e teşekkür

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seyyar esnafa olan desteklerinden ötürü teşekkür eden Laçin, “Bizi seyyar olarak değil bu kentin vatandaşı olarak gördü. Bizim böyle cesur olan siyasetçilere ihtiyacımız vardı. Bize dokunan, sokaktaki emekçinin ailesine daha iyi yaşam koşulları sunmasına destek olacak bir başkanımız var.  Eğitimden geçen seyyar esnafımızın artık resmi tezgahları var” dedi.

İzmir'e yeni antika pazarı

“Bir müjde açıklamak istiyorum” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Laçin, İzmir’i yeni bir antika pazarına kavuşturmanın gurunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Sokaklarda, ikinci el eşya, antika satılan, İzmir’imize yakışır yerlere ihtiyacımız vardı. Özellikle bu ekonomik koşullarda bu yerler önem kazandı. Bu cumartesi (bugün) İzmir’de antika pazarımız açılıyor. Halkapınar’da viyadük altında, Büyükşehir Belediyesi’nin şu an meslek fabrikası olarak kullandığı yerin karşısında… Burada antika pazarımızı kuruyoruz. Bu antika pazarını kurmamızda emeği olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, İzmir Valiliği’ne ve tüm kurumlara teşekkür ediyoruz. İzmir’e yeni bir antika pazarı kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Cumartesi öğleden sonra açılıp, pazar 00.00’a kadar devam ediyor. Hem gece hem gündüz gelip alışveriş yapılabilir. İzmir’e de esnaf arkadaşlarımızı da hayırlı uğurlu olsun.”

Sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin ihtiyacı

Türkiye’nin her yerinde antika pazarlarına ihtiyaç olduğunu kaydeden Laçin, “Mağazalarda fiyatlar almış başını gidiyor, dolayısıyla artık yeni evlenen ya da yeni evlenecek çiftleri de antika pazarlarında görüyoruz. Antika pazarları sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin ihtiyacı… Halkın ilgisi de çok fazla… Hiçbir yerde bulunamayan eşyalar antika pazarlarında bulunuyor. Biz aynı zamanda antika pazarı anlayışını da değiştiriyoruz. Pazarımızın güvenliği olacak, sorumlu olan arkadaşlar olacak, denetlenebilir olacak. Oradaki satıcıların hepsi kayıt altında olan arkadaşlar… İnşallah Tüm Türkiye’ye örnek bir proje olur. Tüm İzmirlileri antika pazarımıza bekliyoruz, gelip güvenle alışveriş yapabilirler” ifadelerini kullandı.

İlki başarmış oluyoruz

İzmir’de hemen hemen 4 binin üzerinde ikinci el eşya satan seyyar esnaf olduğunu dile getiren Laçin, “İnşallah, zaman içerisinde bu arkadaşlarımızın tamamı, dağınık olarak değil de bizim hedeflediğimiz ve mücadele ettiğimiz gibi denetlenebilir, kayıt altına alınabilir şekilde olacak. Şu an antika pazarımızın açılmasıyla ilki başarmış oluyoruz. Bu belki ilk olacak ama ilk olarak kalmayacak.  Bundan sonraki süreçte de sokak emekçilerimizin huzurlu bir şekilde, kaçmadan, ötekileştirilmeden evine ekmek götürmesini sağlayacağız. Elinde ikinci el ya da antika eşyası olup satmak isteyenler antika pazarımıza gelebilir. Hem alış hem satış yapılabilecek. Bu, aynı zamanda ekonomiye katkı sunacak. Biri evine ekmek götürürken biri de ihtiyacını karşılayacak” açıklamalarında bulundu.

Mücadelemiz sürüyor

Seyyar esnafının kayıt altına alınması için mücadelelerinin sürdüğünü ifade eden Laçin, şöyle konuştu “Türkiye’de 8 buçuk milyon güvencesiz çalışan var. Biz, kimseden bir şey beklemeden kendi işimizi kendimiz üreterek kimseye yük olmadan ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bazen bize, ‘Siz kayıt dışısınız’ diyorlar, ben de ‘Kayıt altına aldınız da biz mi istemedik’ diyorum. Evet kayıt dışıyız ama aldığımız ürün ekonomiye katkı sunmuyor mu? Sokak emekçisi aldığı malzemeleri üreticiden, marketlerden almıyor mu? Biz bir şekilde ülke ekonomisine katkı sunuyoruz. Kayıt altına alınmamız için mücadelemiz devam ediyor. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde Zekeriya Mutlu’nun başkan olduğu dönemde Bakanlığa, oda olmak için dilekçe gönderdik, resmi bir statüye kavuşmayı talep ettik. Ancak maalesef o dönemki yöneticiler bize hiçbir şekilde müsaade etmediler. Bununla ilgili şimdi tekrar bir çalışma yapıyoruz. En kısa sürede oda başkanımızı ziyaret edeceğiz.  Sadece İzmir’de 250-300 bin seyyar esnafımız var, bunlardan bize ulaşan 85 bin arkadaşımız var.  Sadece İzmir değil, Türkiye’nin her yerinde seyyar esnaf var. Dolayısıyla bununla ilgili bir çalışmamız var.”

Gizem TABAN ŞEBER

Muhabir/İzmir haberleri

Editör: Özlem Çimen Durmaz