Türkiye'nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini tanıtmak için gerçekleştirilen ve ülkenin en büyük kültür ve sanat etkinliklerinden olan Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin bu yıl 15'inci durağı İzmir olacak. Kültür ve sanat etkinlikleriyle dolu İzmir Kültür Yolu Festivali, 26 Ekim-3 Kasım arasında yapılacak.

Etkinlikler kapsamında çok sayıda ünlü ücretsiz konser verecek. Konserlerin hepsi Gündoğdu Meydanı'nda düzenlenecek.

Düzenlenecek ücretsiz konserler şöyle:

26 Ekim 2024-Bengü
27 Ekim 2024-Derya Uluğ
28 Ekim 2024 Can Bonomo
29 Ekim 2024 Murat Boz
30 Ekim 2024 Gazapizm
31 Ekim 2024 Fatma Turgut
1 Kasım 2024 Ziynet Sali
2 Kasım 2024 Ebru Yaşar
3 Kasım 2024 Haluk Levent


Ücretsiz düzenlenecek sergiler ise şöyle

Pablo Picasso-Resimden seramiğe bir serüven 26-31 Ekim- İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi

Warhol'un Dünyası - Pop Art'ın İkonu- 26 Ekim - 31 Aralık 10:00 - 20:00- İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi

Gülperin Sertdemir - Antik Anadolu ile Çağdaş Sanat- 26 Ekim - 03 Kasım 09:00 - 21:00- İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Kokunun İzinde Smyrna- 26 Ekim - 03 Kasım 09:00 - 22:00-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Deniz Say - Yarının Kıyısında-26 Ekim - 03 Kasım 09:00 - 19:00-Turgut Pura Vakfı Sergi Salonu

Serdar Okan-Soyut manifesto- 26 Ekim-3 Kasım-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

M.K. Perker, Hemad Javadzade, Volkan Akmeşe - Zamansız Çizgiler- 26 Ekim - 03 Kasım 09:00 - 22:00- İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Naci El-Ali'den Hanzala- 26 Ekim - 03 Kasım 09:00 - 22:00-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Miniprint Sergisi- 26 Ekim - 03 Kasım 10:00 - 17:00-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

ArtMeydan-26 Ekim - 03 Kasım 10:00 - 18:00-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Çinili Düşler Sergisi-26 Ekim - 03 Kasım 10:00 - 18:00-İzmir Kültür Sanat Fabrikası

Refik Anadol - Yeryüzü Rüyaları: Anadolu-26 Ekim - 03 Kasım 10:00 - 22:00-Tarihi Alsancak Tren Garı

Sinema, konser, opera, bale

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile İzmirliler festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Necdet Aydın Sahnesi’nde, İzmir Devlet Opera ve Balesi; “Yeniden Doğuş” operası, “Tango Tango” konseri, “İtalyan Akşamı” konseri, “Barış Ormanı” çocuk oyunu, “Yunus Emre Oratoryosu”, “Napoliten Gecesi” konseri, “La Traviata” G. Verdi operası ile sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Tiyatrolarının önemli temsilleri de festivale renk katacak. Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu “Martı”, Erzurum Devlet Tiyatrosu “İpucu”, İstanbul Devlet Tiyatrosu ise; “Acaibü’l Temaşa” ve “Kapıların Dışında” oyunları izleyicisiyle buluşurken, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu “Hayal-i Temsil” oyunu, Karşıyaka Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Majestik” ve “Kral Olmak İstemeyen Aslan” oyunları, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nun “Kuru Gürültü”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun; “Anna Purna”, Van Devlet Tiyatrosu’nun “Gelin-Kaynana (Antika Düşkünü’nün Ailesi)” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak. Bornova Kültür ve Sanat Merkezi Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde ise “Kurtuluşun İzleri” temsili sahnelenecek.

Sinema meraklıları için de festivalde birbirinden farklı etkinlikler bulunuyor. Key Etkinlik Salonu’nda; Ustalarla Buluşma Senaryo Atölyesi’nde Nedim Argan ve Özgür Kılıçlar, Ustalarla Buluşma Uzun Metraj Film Yönetimi Atölyesi’nde ise Can Ulkay ve Sinan Uzun festival katılımcılarıyla bir araya gelecek. Belgesel Sinema Eserleri Meslek Birliği tarafından gerçekleştirilen “Belgesel Eğitim Projesi Atölye Çalışmaları”nda Savaş Güvezne ve Tahsin İşbilen Bayetav Akademik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Salonu’nda olacak. Cineverse Konak Pier Sineması’nda; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel film gösterimi kapsamında “Son Akşam Yemeği” izlenebilecek.

Yaşar Üniversitesi “10. Contact Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali”’ne ev sahipliği yaparken, İstinye Park Teras Renk Sineması ve Fransız Kültür Merkezi’nde; “4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali” yer alacak.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi; “4. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali Ödül Töreni ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Film Müzikleri” konseri, Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde ise “Sokak Lezzetleri Film Festivali” düzenlenecek.

Fotoğrafçılık ile ilgili etkinlikler de festivalde İzmirli fotoğrafseverleri bekliyor. Festivalin ilk günü Konak Saat Kulesi’nde FOTOMARATON etkinliği başlayacak. 27 Ekim Pazar günü ise Habip Koçak ve Bünyamin Aygün söyleşisi ve FOTOMARATON Ödül Töreni gerçekleştirilecek.

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nde Eksi 18 Edebiyat Topluluğu’ndan “Kentini Arayan Çocuklar” etkinliği de minik sanatseverlerle buluşacak.

Söyleşi, konferans, çalıştay diğer etkinlikler

Birçok önemli ve alanında başarılı isim birbirinden farklı konulardaki etkinliklerde sevenleri ve ilgilileriyle bir araya gelecek.

Narlıdere Huzurevi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde; Rıfat Becerikli moderatörlüğünde Yeşilçam’ın önemli ismi Hülya Koçyiğit sevenleriyle buluşacak.

İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda; “Teknoloji Bağımlısı ve Aile İçi İletişim Söyleşisi” ile Semra Aydın, “Anlat Bana Dövmeler-Ağıtlar-Hikayeler Etkinliği ve Belgesel Gösterimi” ile Mehmet Sait Tunç ve Uğraş Salman ilgilileri ile bir araya gelecek.

“Kültür ve Turizm Tanıtımında Filmler ve Festivaller” söyleşisinde; Zbigniev Zmudski, Irina Khangoshvili, Carlos Sargedas konuşmacı olarak yer alarak ingilizce sunumlar yapacak. “Cumhuriyet Sonrası Ülkemizde Müziğin ve Müzik Eğitmenliğinin Gelişimi” söyleşisinde Aytül Büyüksaraç bir sunum gerçekleştirecek. Bülent Şelli ve Mehmet Bezdan ise “Sualtı Arkeolojisi” söyleşisi ile festivalde yer alacak.

Prof. Dr. Musa Kadıoğlu ve Prof. Dr. Serdar Aybek’in konuşmacı olduğu “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları” söyleşisi, Nihat Demirkol, “İzmirli Bir Kaptanın Seyir Defterinden: Atilla İlhan Şiirinde İncesaz” söyleşisi, Dilek Mutlutürk “Makyajın Tarihsel Yolculuğu” söyleşisi, Ali Can Sekmeç ise “Film Müziğimizin Öncüsü Nedim Otyam” söyleşisi ile meraklılarıyla buluşacak.

Gonca Elbeyli’den “Sanatla İfade”, Bihter Türkan Ergül, Doç. Dr. Cenker Atila ve G. Elif Erginer’in sunumlarıyla “Kokunun İzinde Smyrna”, Mehmet Cemil anlatıcılığında “Velhasıl Edebiyat Konuşmaları”, Ömer Başdoğan - Mehmet Akif Ersoy söyleşisi, Yelda Başaran’dan “Çocuklarla Anne Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?” etkinliği de festival kapsamında gerçekleşecek.

“Züleyha ile Sınırsız Sohbetler”in konuğu Beyhan Budak olurken, Dr. Ümit Aktaş “İlaçsız Yaşam”ı anlatacak. “Aşk, Zaman ve Eser!” söyleşisi ile Prof. Dr. Merih Tekin Bender de festival katılımcılarıyla bir araya gelecek.  

Dr. Barış Eroğlu’nun söyleşisi “Cumhuriyet Dönemi Türk Resmine Bakış”, İngilizce sunum “Filming in Türkiye”, Kerem Altunbay’dan “Anadolu’da Bir Ses dinletisi”, Elif Nadas’tan “Empresyonist Sanatçılar” ve “Yurt Gezileri ve Sanatçıları” söyleşileri, Didem Tarlalı’dan “Büyükler Neden Masal Dinler?” söyleşisi, Şebnem Kutluca’dan “Stresle Baş Etme Yöntemi: Ofis Yogası” atölyesi, Dr. Çağatay Olgun’dan “Türkiye'de Sanat Eleştirisi” söyleşisi, Efe Elmas’tan “İzmir'in Mitleri ve Sembolleri” söyleşisi, Almula İdil Kılıç’tan “Geleneksel Çini Tarihi” söyleşisi, Zeynep Kahraman Füzün’den “Kültürel Değişimin Edebiyata Yansımaları” söyleşisi, Arya Kamalı’dan “Kültür Yolu Kapsamında Minyatür Tarihi” söyleşisi ve İpek Cabadak moderatörlüğünde “Fotoğraf Sohbeti” ve Dr. Ayşe Füruzan Caman söyleşisi ilgilileriyle buluşacak. Ayrıca “Türk Kültürünün İngilizce Tanıtımı” başlığında bir atölye çalışması da düzenlenecek.

“Moda İllüstrasyonları” atölyesi, “Kolaj Çalıştayı”, “Damla Damla Renk ve Huzur” atölyesi, “Zamanın İzleri İzmir / İzmir Minyatürleri ile Yaratıcı Drama” atölyesi, Nurşah Yılmaz ve Hasan Işıklı’dan “Çocuklarla Sanat ve Felsefe” atölyesi de festivalde meraklılarını ağırlayacak.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kemeraltı Anafartalar Caddesi ve Kıyı Emniyet Müdürlüğü önünde Festival süresince sokak etkinlikleri düzenlenecek. Tarihi Alsancak Tren Garı’nda yer alan “Sen De Söyle” platformunda katılımcılar İzmir’in yeni yıldızı olmak için şarkılarını söyleyecek.

Çocuklar için festival

Festival boyunca Gündoğdu Meydanı’na kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak.

Lisanslı çocuk oyunları ve sahne showları ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Farklı müzeler ve etkinlik noktalarında çocukların becerilerini geliştirecek ve geleneksel sanatlara olan ilgilerini artıracak farklı etkinliklere de imza atılacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ