Semra İğtaç- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen İzmir Deprem Master Plan Çalıştayı'nda önemli açıklamalar yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın konuşmasının ardından deprem gerçeği, depremsellik ve alınacak önlemler üzerine uzman isimler sunumlarını gerçekleştirdi.

Deprem bilgi sistemi ve yapı stoğu

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’deki deprem riskine dikkat çekerken, Büyükşehir Belediyesi’nin yapı stoğu envanter çalışmaları ile ilgili yapılan ilerlemelerden bahsetti. Zemin etütleri ve alüvyon tabakalarının analiz edilmesi ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Sözbilir, İzmir Deprem Bilgi Sistemi’ni geliştirmek adına yerel üniversitelerle işbirliği yapıldığını ve bu sistemin daha hızlı bir şekilde kullanıma geçmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu verilerin belediye ile paylaşılarak protokol çerçevesinde daha etkin kullanılmasının önemine değindi.

Deprem İzleme ve Gözleme Sistemi

Sözbilir, İzmir Deprem İzleme ve Gözlem Sistemi’ni oluşturma sürecinde olduklarını ve bu sistemin fay, zemin ve yapı parametrelerini sürekli izleyerek risk analizi yapılmasına olanak tanıyacağını ifade etti. Ayrıca, jeoloji, jeofizik ve İnşaat bölümleri ile bu sistemi geliştirdiklerini belirtti.

Deprem senaryosu ve risk haritaları 

İzmir Deprem Senaryosu çalışmaları kapsamında, yapı stoğu, yollar, köprüler ve yerleşim alanları üzerindeki fay hatlarının risk analizlerinin yapıldığını aktaran Sözbilir, elde edilen verilerin doğru analiz edilmesi gerektiğini ve öncelikli riskli bölgeler üzerinde çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Erken Uyarı Sistemi ve izleme istasyonları 

Erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi adına DEÜ üniversitesinin jeoloji, jeofizik, inşaat, Bilgisayar ve Elektrik Elektronik Muhendisliği Bölumu hocalarindan oluşan bir ekip ile çalışıldığını belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu kapsamda İzmir’e yerleştirilecek 12 izleme istasyonu ile depremin kaynağındayken izlenebileceğini ve erken müdahale için fırsat yaratılacağını açıkladı.

İlçe ilçe uyardı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’in önemli bir bölümünün diri faylar üzerinde kurulu olduğunun altını çizerek şu bölgeleri işaret etti: "İzmir Fayı üzerinde İzmir il merkezi, Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova, Konak, Altındağ, Işıklar ve Pınarbaşı yerleşimleri bulunuyor. Ayrıca Kemalpaşa Fayı üzerinde Kemalpaşa ilçesi, Mordoğan Fayı, Menemen Fayı, Bergama Fayı ve Gümüldür Fayı da deprem riski taşıyan bölgeler arasında. Bu fay hatları üzerindeki risklerin dikkate alınarak acil önlemler alınması gerekiyor."

“Deprem bizden hızlı, daha hızlı olmalıyız”

Konuşmasının sonunda Sözbilir, İzmir’in büyük bir deprem riski altında olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Deprem şu an bizden hızlı ilerliyor, bu yüzden eldeki bilgileri çok iyi değerlendirmeliyiz. M. Kemal Atatürk’ün dediği gibi, felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri almak zorundayız."

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ