Semra İĞTAÇ-Yaz tatili denince akla ilk gelen yerlerden biri olan İzmir Çeşme Alaçatı, yüksek fiyatlarıyla da tepkilerin odağında. Geçen yıl bu zamanlarda dolup taşan sokaklar, bu sene sessizliğe büründü. Peki, bu fiyat artışının nedenleri neler? İşletme sahiplerine sorduk.
Alaçatı’da turizm krizi: Yüksek fiyatlar ve belirsizlik
TRT İzmir Televizyonu’ndan spiker olarak emekli olduktan sonra Alaçatı’ya yerleşen Oktay Durna, burada tarihi cam şişeleri satan bir dükkan işletiyor. Bardaklardan yağ şişelerine kadar geniş bir koleksiyon sunan Durna, bu sezon Alaçatı'daki turizmin zorlu bir dönemden geçtiğini belirtti.
"Ben 15 yıldır bu mağazanın sahibiyim. Bu sokağın ilk mağazasıyız ve en zorlu yıl galiba bu olacak. Diğer işletmelerden aldığımız haberler de aynı yönde," diyen Durna, Alaçatı’da yaşanan belirsizliğin altını çizdi.
Yunanistan’da fiyatlar daha makul
Son zamanlarda Alaçatı’da yüksek fiyatlar nedeniyle turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Durna, Yunan adalarına kapıda vize uygulamasının da işleri iyice zorlaştırdığını söyledi. "Yunanistan’da fiyatların daha makul görünmesi, turistlerin tercihini etkiliyor," diye ekledi.
Alaçatı’da 5 günlük bir tatilin 2 kişiye maliyeti 60.000 TL’yi bulurken, Yunanistan Santorini Adası’nda 5 gece 6 günlük bir otelin fiyatı 21.000 TL’den başlıyor. Kapıda vize ücreti 60 Euro (yaklaşık 2.124 TL), yeme içme ve kişisel harcamalar ise 10.000 TL civarında. Bu durumda, 2 kişinin 5 günlük tatili toplamda 33.500 TL’ye denk geliyor.
Durna, işletmeler zor durumda. Vatandaşlarımızda zor durumda. Enflasyon düşmeden, fiyatlar normal seviyeye gelmeden bu zorlukları daha ne kadar çekeceğimiz belirsiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Alaçatı'nın en pahalı olarak gösterilen Hacı Memiş Sokağı'nda bir başka işletmeci olan Burak Chef (Çubukçuoğlu) ile de görüştük. 27 yıllık profesyonel hayatından sonra Alaçatı'ya yerleşen ve burada otel ve restoran işleten Burak Chef, Alaçatı’yı överek şunları söyledi:
“Alaçatı’yı farklı kılan Hacı Memiş tarafından bir projeyle kurulmuş olmasıdır. Nedir Alaçatı? Havası güzel. Bakın, hava ne kadar sıcak? Her yer esiyor. Alaçatı'nın esnafı Türkiye'nin en sıcak kalpli, yakın ve dürüst esnafıdır. Alaçatı, Türkiye'nin en güvenli yeridir. Gece 3'te bir kadının tek başına herhangi bir mekandan oteline gönül rahatlığıyla girebileceği bir yerdir. Alaçatı'yı, Alaçatı'yı yapan şeyler bunlar.
İşletmelerin maliyetleri yüksek
Yüksek fiyatlar meselesine gelince; Şimdi, arkadaşımızın bir mekanı var, o mekanın tek bir tuvaleti var, Tuvaletin önünde kuyruk var. Oradan ticaret gelir, beklemiyor, gelmesinler, diye kapıya yazmışlar. Tuvalet 100 lira. Akşam manşetlerdeyiz, tuvalet 100 lira, Alaçatı'da..
Alaçatı'nın hiçbir zaman ucuz olmadı çünkü işletme maliyetleri çok yüksek. Alaçatı'nın en büyük problemi, personeli için lojman bulunduramıyor olması. Çünkü lojman kiraları, yazlık ev kiraları ile aynı. Bizim kişi başına, yani personel başına düşen maliyetlerimiz, Türkiye'nin her tarafında çalıştık ve kıyaslandığında işletme maliyetleri çok yüksek. Bu da maliyetleri artırıyor.”
Alaçatı’da dondurma fiyatları tepki çekiyor
Alaçatı'da popüler plajlarda dondurmanın topu 150 TL'ye kadar çıkmış durumda. Birçok plajda, külahta 3 top dondurmaya 450 TL istenmesi tatilcilerin tepkisine yol açtı. Tatilciler bu durumun şaşkınlığını yaşarken, Alaçatı merkezde dondurma almak isteyenler de benzer bir şok yaşadı.
Alaçatı girişinde bir dondurmacıdan çocuklarına dondurma alamayan bir annenin dükkandan dondurma alamadan ayrılmasının ardından satıcıya sorduğumuzda, "Dondurmanın topu 60 TL ve bu, en iyi yerlerden biri. İyi olan kazansın," diyerek kendini savundu.
Bu ekonomik koşullar ve belirsizlikler altında, Alaçatı’daki turizm sektörü büyük bir darbe almış gibi görünüyor. Yerel işletmeler, gelecek sezonun daha iyi olmasını umut ediyor.