Orçun BULDAÇ- İzmirli başarılı 40 iş kadını tarafından kurulan Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği'nin (USKD) ilk olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Kent Konseyi'nde düzenlenen genel kurulda, sürdürülebilir bir gelecek ve üretimin devamlılığı için kadınların iş hayatının her alanında var olması gerektiğine dikkat çekildi.

40 kurucu üyeyle yola çıkan USKD'nin ilk olağan genel kurulunda tek listeyle gidilen seçimlerde Ayla Alkan başkanlığında 9 asil ve 9 yedek üyeden oluşan 18 kişilik aday yönetim kurulu, toplantıya katılan üyelerin oy birliğiyle 2 yıllık süreyle göreve getirildi.

Amaçlarının sürdürülebilir geleceğe ışık tutmak olduğunu söyleyen USKD Başkanı Ayla Alkan, “Ekip çalışmasıyla, farklı sektörler ve paydaşlarla işbirliği projeleri yürüterek kalkınmaya destek sağlamak, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirmek istiyoruz. Daha eşit ve daha iyi bir gelecek için çözümler üretmek amacıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) vizyon edinen Türkiye'deki ilk ve tek iş kadını derneği olarak bu alandaki projelerimizi yaşama geçireceğiz” şeklindekonuştu.

İlk hedef toplumsal cinsiyet eşitliği

Birleşmiş Milletler'in 17 evrensel amaçtan oluşan eylem çağrısı olan sürdürülebilir kalkınma hedefinin altını çizen Alkan, "Toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan dünyada sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gerçekleştirmek mümkün değildir" dedi.

USKD projeleri hakkında bilgiler de aktaran Ayla Alkan, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Kadınların istihdamda daha fazla yer alması, ülkemizdeki kadın istihdam oranının erkek istihdam oranlarıyla eşit seviyeye gelmesi ve eşit işe eşit ücret uygulamasının getirilmesi gerekiyor. İş dünyasında üst düzey yöneticilik pozisyonlarında her iki cinse de eşit fırsat ve yer verilmesi, kadın girişimcilerin finansa, pazara ve networke erişimlerinin desteklenmesi de önem taşıyor. Kadınların önlerindeki engellerden en önemlisi olan çocuk bakımı için özel sektör, devlet ve yerel yönetimlerin kreş açılması konusunda harekete geçirilmesinde ön ayak olacağız. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılarak kadının güçlendirilmesi yolunda büyük önem taşıyan konularda projeler yürüteceğiz”

Kız çocuklarına yatırım kalkınmanın anahtarı

Kadınların yalnızca iş hayatına değil, toplumsal hayata da katılımının hayatı öneme sahip olduğunu belirten Alkan, “Negatif bir önyargıyla oluşan 'Kadın yapamaz' görüşünün değiştirilmesi, kadınların farklı iş kollarına yönlendirilmesi için toplumumuzda bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. USKD olarak amaçlarımız arasında bu dönüşümü gerçekleştirecek eğitimleri vermek, bu konuyu toplumun tüm katmanlarına doğru bir iletişim çalışmasıyla anlatmak da bulunuyor. USKD olarak kız çocuklarına yapılan yatırımı sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz. Özellikle teknoloji ve bilime erişimde kadın ve kız çocukları başta olmak üzere; herkesin erişimini sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha yaşanır bir dünya için el ele 

Ülkemizi ileriye taşıyabilecek bir paydada yola çıkan ilk ve tek iş kadınları derneği olmanın heyecanını yaşadıklarını söyleyen Alkan, “Tüm dünyanın geleceğini ilgilendiren bu evrensel eylem çağrısına kayıtsız kalmayıp büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde yürüyen 40 iş kadını olarak büyük bir heyecanla yola çıktık. Bu yolda gerek ulusal gerekse uluslararası bağlamda hükümet, özel sektör, yerel yönetimler, üniversiteler, diğer STK’lar ve medya başta olmak üzere her kesimle ortak çalışmalar, paydaşlıklar yapmak istiyoruz. Ancak birlikte olursak, el ele verirsek, dünyayı daha yaşanır daha adil bir gezegen yapabileceğimize inanıyoruz. USKD olarak İzmir'den dünyaya açtığımız bu pencere sayesinde güzel, etkin, önemli çalışmalara imza atacağımızdan eminiz. USKD üyesi erdemli, çalışkan, fark yaratan tüm arkadaşlarıma motivasyonları, takım ruhuyla, şahsıma ve yönetim kuruluna duydukları güven için teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

USKD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri

Ayla Alkan (Başkan)

Günnur Çakır Yağcıoğulları (Başkan Yardımcısı)

Serap Özöktem (Başkan Yardımcısı)

Ebru Taga Tanrıöğen (Genel Sekreter)

Zişan Irmak Nural (Sayman)

Seyedeh Fatemeh Çınarlı (Yönetim Kurulu Üyesi)

Handan Kaçar (Yönetim Kurulu Üyesi)

Gamze Bilgen Torun (Yönetim Kurulu Üyesi)

Özlem Özmen Ekinci (Yönetim Kurulu Üyesi)

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri

Arınç Adıvar

Ülgen Yasakçılar

Behiye Kargıner

Arzu Bodur Hızal

Şenay Karasu

Muzaffer Sevgi Sakarya

Fehime Gamze Uçar

Neşe Can

Nilüfer Barış Erdem

Muhabir: Orçun BULDAÇ