Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği'nin (USKD) lansman toplantısı düzenlendi. USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde Swiss Otel'de gerçekleşen lansman toplantısında, USKD üyeleri, İzmir sivil toplum ve iş dünyasının tanınmış isimleri buluştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Alkan, “7 ay önce kurduğumuz hayali bugün gerçekleştirmiş olmaktan son derece mutlu ve gururluyuz. Her biri deneyimli, yetenekli ve başarılı 40 iş kadını arkadaşımla birlikte; aylar süren beyin fırtınaları, araştırmalar, koşuşturmalar, toplantılar gerçekleştirdik. 'Daha iyisini nasıl yapabiliriz’in peşinden koştuk. Bütün bunların sonunda ortaya çıkan bugün tanıtmaktan son derece onur duyduğum USKD'yi sizlerle buluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
Her şey dönüşüyorken biz aynı kalamazdık
Dünyanın sürekli değişip dönüştüğünü ve hedeflerinin daha adil, eşit ve barış dolu bir yaşam olduğun dile getiren Ayla Alkan, “Her şey dönüşüyorken biz aynı kalamazdık. Hem büyük resmi hem de ince ayrıntıları görebilen arkadaşlarımla birlikte işte bu değişip dönüşen dünyayı daha adil daha eşit daha barış dolu bir gezegen yapabilmek adına biz ne yapabiliriz? dedik. BM’nin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda iş kadınları olarak hem ülkemize hem dünyaya katkıda bulunabilir, bu konuda topluma, iş dünyasına liderlik edebiliriz diye düşündük. Uluslararası anlamda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik bir tüzükle kurulmuş olan ilk ve tek iş kadını derneği olarak, 17 amaç doğrultusunda harekete geçmek, toplumu harekete geçirmek, dünyadaki değişime ve dönüşüme öncülük etmek, her daim pusulamız olacaktır” diye konuştu.
Bu yolda bizi cesaretlendiren dostlarımız var
USKD'nin hedeflerini açıklayan Başkan Alkan sözlerine şöyle devam etti: “Kuruluş tarihimiz olan 15 Ağustos 2024'ten itibaren ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Çalışma organlarımızı belirledik. Toplantılarımızı yapmaya, plan ve stratejilerimizi oluşturmaya başladık. Avrupa Birliği programı olan Sivil Düşün’e Kalkınmada Kadın Girişimcilik Zirvesi, İç İşleri Bakanlığına Kültürel Mirasına Sahip Çıkan Genç Kadınlar ve Sivil Toplum İçin Destek Vakfı'na Depremden Etkilenen Ergenler ve Gençler İçin Sosyal ve Duygusal İyileşme Projesi olmak üzere 3 hibe çağrısına proje yazdık ve gönderdik. Biz ne kadar şanslıyız ki; bu yolda bizi cesaretlendiren dostlarımız var. Destekçilerimiz ve hayal ortaklarımız, en başından itibaren bizlere yol gösteren, hiçbir karşılık beklemeden tıpkı bir gönüllü gibi çalışan, USKD’ye can veren, bu serüvenden heyecan duyan, oluşumunda ve gelişiminde emeği olan herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum”
Kadın yapamaz görüşünün değiştirilmesi şart
Kadınların sadece iş gücüne katılımı değil, toplumsal hayata katılımları açısından da desteklenmeleri gerektiğini kaydeden Alkan, “Negatif bir önyargıyla oluşan 'Kadın yapamaz' görüşünün değiştirilmesi, kadınların farklı iş kollarına yönlendirilmesi için toplumumuzda bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. USKD olarak amaçlarımız arasında bu dönüşümü
gerçekleştirecek eğitimleri vermek, bu konuyu toplumun tüm katmanlarına doğru bir iletişim çalışmasıyla anlatmak da bulunuyor. USKD olarak kız çocuklarına yapılan yatırımı sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz. Özellikle teknoloji ve bilime erişimde kadın ve kız çocukları başta olmak üzere; herkesin erişimini sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Yeni üyeler merhaba dedi
Konuşmaların ardından USKD'ye katılan yeni üyelere rozetleri takıldı. Paralimpik oyunlarında tekerlekli sandalye tenisine katılan ilk Türk kadın sporcu olan Büşra Ün'e onur üyesi rozetini USKD Başkanı Ayla Alkan taktı. Yeni üye Zeynap İlayda Karadağ Acar'ın rozetini İzmir Resim Heykel Müdürü Prof. Dr. Fürüzan Caman takdim ederken; yeni üye Neslihan Karaali Bedük'ün rozetini ise Çukurova SİFED ve Adana İş Kadınları Derneği Başkanı Berman Mantı taktı. Nihal Atçalı'ın üyelik rozetini Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaprak Gülcan verdi.