İzmir'in sakin ve keyifli atmosferini yansıtan bir ilçe olan Urla, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır ve bu nedenle de zengin bir kültürel mirasa sahiptir. İlçe, tarihi kalıntıları, antik kentleri, ve güzel plajlarıyla bilinir. Peki, Urla'ya yolunuz düştüğünüzde ilk gideceğiniz yerler neresi olmalı? Urla'da gezilecek en güzel yerler neresi? Sizin için derledik...

Urla Sanat Sokağı

2010 yılından sonra bir grup sanatçının bir araya gelerek başlattığı sanat festivalleri sonucu “Urla Sanat Sokağı” adını almıştır. 1800’lü yıllardan günümüze kadar ulaşan Urla Sanat Sokağı’nın tarihi taş yapılara ev sahipliği yapıyor olması ziyaretçiler tarafından ilgi görür. Bu sokaktaki çoğu bina restore edilerek farklı işletmelere dönüştürülmüş fakat hiçbirinin tarihi dokusu ve atmosferi bozulmamıştır. 

Limantepe Höyüğü

Tarihi MÖ 4000'lere kadar uzanan Limantepe Höyüğü, Urla'nın İskele Mahallesi'nde yer almaktadır.

Ege Denizi'nin bilinen en eski limanlarından olan Limantepe, 1950'de Prof. Ekrem Akurgal tarafından keşfedilmiştir. Daha sonrasında 10 yıl ara verilen çalışmalara 1992 yılında Liman Tepe 2. dönem çalışmaları olarak yeniden başlanmıştır.

Liman Tepe kazılarına Prof. Dr. Hayat Erkanal başkanlığında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi (ANKÜSAM) adına devam edilmekteyken Hayat Erkanal'ın vefatı sonrası kazı başkanlığına 2019 yılından itibaren Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu geçmiştir.

Güvendik Tepesi

Urla'da manzara deyince akla gelen ilk yerlerden olan Güvendik Tepesi, özellikle güneş doğarken ve batarken etkileyici görüntüsü ile birlikte seyir zevki sürmenize fırsat veriyor.

Tepede yer alan restoranda ise deniz ürünleri lezzetleri sunulurken, ilçe merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta olan bu tepeye araç ile yaklaşık olarak 20 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda bölgeye çalışan toplu taşıma araçlarını da kullanma imkanınız mevcut. 

Klazomenai Antik Kenti

Bu antik kentin kalıntıları, denize komşu tarlalarda ve kıyıya yakın Karantina Adası üzerinde bulunmaktadır. 

Nüfus olarak nispeten küçük bir yerleşim merkezi olmakla birlikte, Klazomenai, çoğu kuruluşunun ilk dönemi olan MÖ 7. yüzyıldan kalma ve günümüzde kentin adıyla anılan terrakotta lahitleri ve yine kentin adı ile anılan siyah figürlü yerli seramikleri (Kuzey İyonia kentlerinin kendilerine özgü yaban keçisi stilindeki seramik dahil) ile ün kazanmış olup, önemli bir seramik üretim merkezi olduğu kabul edilmektedir.

Urla Kum Plajı

Urla’nın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için mükemmel bir seçenek bu plaj, Urla merkezde yer alıyor. Belediyeye ait bir tesis olması sayesinde denize girmek isteyenler tarafından yoğun bir şekilde tercih edilen plaja giriş için ise cüzi bir ücret gerekiyor.

Editör: Duygu Kaya