Batuhan Kaya/İz Gazete- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, gündem dışı konuşmalarda ‘İzmir’in Çernobil’i’ olarak bilinen Gaziemir’deki, eski kurşun fabrikasındaki temizlik çalışmalarında yaşanılanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bölge için temizlik yapılacağına dair gelen bilginin ardında 23 Temmuz’da bir ihbar üzerine bölgeye gittiklerini ve bir kuruluşun orada temizlik yaptığını gördüklerini anlatan Ünal Işık, sonrasında bu firmanın yetkilendirildiğini öğrendiklerini söyledi. Firma yetkililerinin kendilerine bölgeyi nasıl temizleyeceklerine dair bir sunum yapmaya geldiklerinden de bahseden Işık, “Beyefendi bize ‘biz geri dönüşüm firmasıyız’ dedi. Nükleer bir kaynağı yetkilendirilmiş firmanın geri dönüşüm firmasına temizletiliyor olması bizi ürküttü ama yine de sonuna kadar dinledik. Orada çeşitli sorular yönelttik ama ‘şirket sırrı söyleyemem’ dedi.
“Şirket konkordato ilan etmiş”
Işık, alanda temizlik yapan şirketin konkordato ilan ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu:
“Nasıl temizleneceğini sorduğumuzda ise; ‘Özel kıyafeti olan işçiler temizlik yapacak. Alanda radyasyon seviyesi 5 mikrosieverte ulaşması durumunda işi bırakıp, iki saat sonrasında devam edeceğiz’ dendi. Oysa uluslararası normlar 4 mikrosieverte ulaşan radyasyon salınımında ‘sığınağa gidin’ emri veriyor. Sonrasında devletin hiçbir kurumu ile iş birliği içerisinde olunmadığını da öğrendik” ifadelerini kullandı.
“Radyoaktif atıklar Soma’ya mı gitti?”
Başkan Işık, bölgeden malzeme taşındığını fark ettiklerine zabıta ekiplerini yönlendirdikleri bilgisini verirken şok bir iddia da ortaya attı. Işık, radyoaktif atıkların Soma’da bir fabrikada yakıldığını öğrendiklerini ifade ederek, “Biz sonrasında kendi aramızda toplanıp, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşülüp, bir komisyon denetiminde yapılması gerektiğini iletmeye karar verdik. Biz bu dileğimizi ilettik ve Bakanlık kabul etti. Ama bugüne kadar gelişme olmadı. Geçen gün alandan malzeme taşındığını fark ettik. Bu malzemenin nereye gittiğini sorduğumuzda Soma’ya gittiğini söylediler. Biz bunu duyunca ürperdik. Firmaya ulaştığımda çimento fabrikalarına götürüp, yakıyoruz dediler. Görünen o ki Gaziemir’deki çevre felaketini şehrimizin başka illerine taşıyarak boyut büyümektedir” dedi. Işık, “Biz bilim insanlarından oluşan komisyonun oluşturulmasını ve insanların huzur içerisinde yaşadığı bir yere dönüşmesini istiyorum” dedi.