İzmir’in güneydoğusundaki Küçük Menderes Havzası’nda konumlanan Bayındır, hem zengin tarihi mirası hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir ilçedir. Çiçek yetiştiriciliği ile ünlü olan Bayındır, tarihi dokusu ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bayındır’da, geçmişin izlerini taşıyan köprüler, çeşmeler, hamamlar, türbeler ve camiler, bölgenin kadim tarihine ışık tutmaktadır. İlçe, aynı zamanda inanç turizmi açısından da önem taşıyan bir merkezdir. Hisarlık ve Güvercinlik Şelalesi, doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Termal turizmi açısından da önemli olan Bayındır, 150 yıllık kaplıca tesisleriyle sağlık turizmine katkı sağlıyor. İlçe merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bu kaplıcalar, 40-50 derece sıcaklığındaki sularıyla romatizmal hastalıklar, cilt problemleri ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilen 32 farklı mineral barındırmaktadır.
Bayındır’ın bir diğer önemli etkinliği, her yıl nisan ayının sonunda düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali. Yüzlerce çeşit çiçeğin sergilendiği bu festival, renkli görüntülere sahne olmkatadır. Haziran ayında ise Balcılar Kiraz Festivali, bölgenin ünlü Napolyon ve Burlat kirazlarını tatma imkanı sunmaktadır.
Bayındır'ın tarihçesi nedir?
İzmir iline bağlı Bayındır, kuzeyde Kemalpaşa, batıda Torbalı, güneyde Tire, doğuda Ödemiş ve kuzeydoğuda Manisa ile komşudur. Tarihi, Kral Yolu üzerinde yer alan Efes ile Sard arasındaki önemli bir noktada bulunmasıyla dikkat çeken Bayındır’ın ilk yerleşim yeri, bugünkü Ergenli köyü yakınlarındaki Bayındır Kalesi kalıntılarında tespit edilmiştir.
Bölgedeki arkeolojik araştırmalar, MÖ 2000’li yıllarda Hititlerin, MÖ 700'de Frig ve Lidyalıların, daha sonra Roma İmparatorluğu'nun, Roma'nın 395'te ikiye ayrılmasının ardından Doğu Roma’nın, 1084’ten itibaren Selçukluların, 1308-1425 yılları arasında Aydınoğulları’nın ve 1425'ten sonra da Osmanlıların egemenliğinde olduğunu göstermektedir.
İlçenin Zeytinova bölgesinde zeytin ve zeytinyağı üretimi önemli ekonomik faaliyetler arasında yer almaktadır. Ayrıca, Falaka Çayı üzerine yapılan baraj, bölgedeki su sorunlarını büyük ölçüde çözmüş ve tarımsal üretime önemli katkı sağlamıştır. Kuraklık nedeniyle azalan yeraltı suları, tarımla geçinen halk için sıkıntı oluştururken, barajın tamamlanması bu sorunları hafifletmiştir.
Canlı beldesi başta olmak üzere ilçenin çeşitli köylerinde yoğun olarak tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Bayındır’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi burada da zeytin ve zeytinyağı üretimi ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir.