Tuğkan Üsküp- İzmir'de yer alan ilçe belediyelerinin her biri ilçelerin kimliklerini yansıtan logolar kullanıyor. Bu logolar ilçeye dair mesajlar ve fikirler barındıran sembollerden oluşan özel tasarımlar oluyor. İzmir'in secilen ilçelerinden Foça'da da belediye logosu olarak nitelikli fikirler barındıran bir tasarım göze çarpıyor. Peki Foça Belediyesi'nin logosu nereden geliyor?

Foça, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada halindedir. İzmir şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktadır. Doğal bir liman olarak görülen Foça'nın ismi Akdeniz Foklarından gelmektedir. Homeros'un Odysseia Destanı'nda adından söz edilmiştir. Foça, sahip olduğu geleneksel evleriyle, mavi bayraklı plajlarıyla ve manzaralarıyla her yıl birçok ülkeden turist ağırlamaktadır. Foça, harika plajlarla çevrilidir. Mersinaki Koyu, bu plajlar arasında öne çıkanlardan biridir. 

İzmir'in pek çok bölgesinde olduğu gibi Foça'da da farklı medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkündür. Bu nedenle Foça, tarih ve arkeoloji meraklıları için de önem arz etmektedir. Bu anlamda, Beşkapılar Kalesi ve Surlar fazlaca tercih edilen ziyaret noktalardandır. Foça'nın görülmesi gereken yapılarından en popülerleri; Kayalar Camii, Kybele Açıkhava Tapınağı ve Athena Tapınağı   olarak öne çıkar.

Foça, birçok doğal güzelliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Homeros'un yazıtlarında gemilerin yolunu şaşırarak çarptıkları kayalar olarak tanımlanan Siren Kayaları ve ilçenin manzarasının iskeletini oluşturan Foça adaları, görülmesi gereken değerlerdendir.

Ayrıca, Foça'nın lezzetlerini de unutmamak gerekir. Foça'ya özel tatlar düşünüldüğünde; birbirinden lezzetli otlar ve çeşitli balıklar akla gelmektedir. Foça ziyaretinde burada yetişen otları denemek ve bir balık ziyafeti çekmek önemlidir. Kozbeyli Köyü'nün dibek kahvesi de deneyimlemek gerekmektedir.

Foça'da görülmesi gereken yerler

Tarihi veya doğal, pek çok güzelliğe sahip olan Foça, ziyaretçilerine bitmek bilmeyen bir gezi imkanı sunuyor. Foça'da gezilmesi gereken yerler ise şöyle sıralanabilir:

-Beşkapılar Kalesi ve Surları 
-Kozbeyli Köyü
-Athena Tapınağı
-Foça Yel Değirmenleri
-Kayalar Cami
-Kybele Açıkhava Tapınağı
-Fatih Cami
-Şeytan Hamamı
-Siren Kayalıkları
-Orak Adası 
-İncir Adası 
-Eski Foça Limanı

Foça'nın logosu ne anlama geliyor?

Foça Belediyesi'nin logosunda ilk göze çarpan simgeler fok balığı ve denizdir. Akdeniz foku, (Phocidae) kentin simgesi haline geldiğinden, logoda ön planda yer almıştır.  Bir yarımada kenti olan Foça'nın denizi, mavi ve dalgalı çizgilerle ifade edilmiştir. Denizi ifade eden çizgiler ayrıca, ilçenin güçlü yanlarından biri olan turizme vurgu yapmaktadır.  Yok olma tehlikesi altında olan bir tür olarak, Akdeniz fokuna logoda yer verilmesi, ilçenin hayvanseverliğine de bir işarettir ve belediyenin doğayı, canlıları koruma misyonuna bu şekilde vurgu yapılmaktadır.

Logoda mavi, yeşil ve beyaz renkleri kullanılmıştır. Mavi renk denizi, yeşil renk; Foça’nın ormanlarını ve doğasını, beyaz renk ise; sakinliği, temizliği ve özgürlüğü ifade etmektedir.

Kaynak: Tuğkan Üsküp