9 Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ergün Laflı, İz Gazete’ye verdiği röportajda İzmir’in geçmişte dünya çapında halıcılıkta söz sahibi olduğunu vurguladı. Laflı, 19. yüzyılda İzmir’den Almanya’ya ihraç edilen halıların “Smyrna Halısı” (Smyrnateppich) olarak adlandırıldığını ve bu terimin halen Alman antikacılık literatüründe kullanıldığını belirtti.
O dönemde İzmirli ve Avusturyalı ailelerin köşklerinde Smyrna halılarına prestij göstergesi olarak yer verdiğini söyleyen Laflı, bu halıların Almanya’ya İzmir limanı üzerinden gönderildiğini ifade etti. Hatta 20. yüzyılın başlarında İzmir’de dokunan devasa bir halının New York’taki bir otelde kullanıldığını anlatan Laflı, bu halının 247 metrekare büyüklüğünde ve 850 kilogram ağırlığında olduğunu dile getirdi.
"İzmir yeniden başarabilir"
Bu özel halının 9 milyon 880 bin düğümle dokunduğunu belirten Laflı, o dönemde İzmirli kadınların da bu sektörde önemli bir rol oynadığını ekledi. “Bu belgede, 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başına ait bir örnek bulunuyor. New Yorker Hotels Über adlı kaynak, dünyanın en büyük el yapımı Smyrna Halısı’ndan bahsediyor. Bu halı, New York’taki bir otelde sergileniyor ve orada satılmış. İzmirli hanımların dokuduğu bu halı, İzmir’den New York’a gönderilerek, dünyanın en prestijli mekanlarından birine taşınmış. İzmir, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başında dünyanın en önemli halı merkezlerinden biriydi” diyen Laflı, kentin ekonomik gücünün o dönemden bu yana büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. “İzmir, geçmişte bir dünya markası olmayı başardıysa, bugün de bunu yeniden başarabilir” ifadelerini kullandı.