Türk futbol tarihinde kendisine yer edinmiş en önemli şehirlerden biri olan İzmir futbol sahnesine iz bırakan birçok stadyuma ev sahipliği yapıyor. Şehirde bulunan bu yapılar kulüp taraftarları için adeta bir mabed niteliğinde. İzmir kulüplerin hemen hemen hepsinin en az bir kere de olsa maça çıktığı Atatürk Stadyumu, Akdeniz Oyunları için inşa edilmiş. Peki İzmir Atatürk Stadyumu nerededir? İzmir Atatürk Stadyumu'na nasıl gidilir?

İzmir Atatürk Stadyumu

1971 Akdeniz Oyunları'nın İzmir'in ev sahipliğinde düzenlenmesine 6 Eylül 1967'de karar verilmesiyle birlikte oyunlar için bir stadyum inşa edilmesi gerekliliği doğdu. Daha önce bir proje yarışması açılmış ancak ekonomik nedenlerle proje hayata geçirilememişti. 3 Haziran 1968'de düzenlenen ihale ile inşaat işi mimar Harbi Hotan'a verildi. Stadyumun temeli 10 Eylül 1968'de Başbakan Süleyman Demirel tarafından atıldı Projenin müteahhitliğini Kemal Uzan üstlendi. Stadyum 1971 yılı içinde tamamlandı. 2005'te İzmir'de düzenlenen Dünya Üniversite Yaz Oyunları dolayısıyla yenilenen stadyum, 2020 Ege Denizi depreminde hasar görmesiyle birlikte futbol maçları için kullanıma kapatıldı fakat sonrasında külüplerin stat eksikliği dolayısıyla yeniden kullanıma açıldı.

Stadyum son olarak 20 Mart 2022'de Bergama Belediyespor'un, Artvin Hopaspor'u konuk ettiği maça ev sahipliği yaptı. Passolig sistemi sökülen Atatürk Stadı'nda bu sezon sadece Göztepe ve Altay'ın U19 takımları birer maça çıktı. Göztepe, 2020 yılında kapılarını açan Gürsel Aksel Stadı'nı, Altınordu 2016'da açılan Doğanlar Stadı'nı, Altay ve Karşıyaka 2021'de açılışı yapılan Alsancak Mustafa Denizli Stadı'nı, Bucaspor 1928 ve Menemen FK ise kendi ilçe sınırlarındaki statları kullanmasından ötürü stadı hiçbir takım kullanmadı ve stadyum atıl durumda kaldı. Stadyumun yerine Yeni İzmir Atatürk Stadyumu yapılması planlanıyor.

51.337 kişilik kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük ikinci olimpik stadyumu olan İzmir Atatürk Stadyumu,atletizm için 8 bin metrekarelik bir alana sahip. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük atletizm sahasına sahip olan stadyum, ülkede on kulvarlı koşu pistine sahip tek spor tesisi unvanını elinde bulunduruyor

İzmir Atatürk Stadyumu ABD'den yayın yapan spor sitesi Bleacherreport.com sitesinin 18 Aralık 2014 tarihinde yayınladığı dünyadaki en iyi 100 stadyum listesinde 94. sırada yer almıştır.

İzmir Atatürk Stadyumu nerede?

İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir'in Konak ilçesinde, Halkapınar mevkiinde konumlanıyor. Oldukça merkezi bir noktada yer alan stat hemen her İzmirlinin gün içerisinde önünden geçtiği bir yapı olarak dikkat çekiyor.

İzmir Atatürk Stadyumu'na nasıl gidilir?

İzmir Atatürk Stadyumu, oldukça merkezi bir konumda yer almasından ötürü ulaşım anlamında da birçok alternatife sahip. İzmir Metro, İZBAN, otobüs, tramvay ve dolmuş gibi toplu ulaşım araçlarıyla bu stada kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İZBAN, İzmir Metro ve Tramvay kullanarak Halkapınar İstasyonu'nda inebilir ve kısa bir yürüyüşün ardından hedefinize varabilirsiniz. Bunun haricinde birçok ESHOT ve dolmuş hattı da stadyumun önünden geçiyor.

Özel aracıyla stadyuma ulaşmak isteyenler için aşağıya bir harita bilgisi bırakıyoruz. Haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturarak yolculuğunuz esnasında faydalanabilirsiniz;

Muhabir: Ege Şenol Çalışkan