İzmir'in ilçelerinden biri olan Ödemiş, kentin en güzel değerlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü Birgi Köyü, hayalet köy olarak bilinen Lübbey Köyü ve kentin en güzel gölü Gölcük bu ilçede yer alıyor. Peki Ödemiş nerede? Ödemiş'te gezilecek yerler nereler? Ödemiş'te ne yenir? İşte detaylar...
İzmir'in ilçelerinden biri olan Ödemiş, birçok güzelliği içinde barındırıyor. İzmir'e 113 kilometre uzaklıkta yer alan Ödemiş'in doğusunda Kiraz ve Beydağ, batısında Bayındır ve Tire, kuzeyinde Manisa, güneyinde ise Aydın bulunuyor.
Büyük oranda geçimini tarımdan sağlayan ilçede tarım arazileri yüzde 36 yer kaplar. İlçedeki başlıca tarım ürünleri ise patates, incir, zeytin, karpuz, susam, kestane, tütün, üzüm olarak bilinir.
Ödemiş'in merkezine çok ilgi olmasa da ilçe İzmir'in en güzel yerlerini içinde barındırıyor. En iyi turizm köylerinden biri olan Birgi, hayalet köy olarak nam salan Lübbey, harika güzelliği ile ziyaretçilerini büyüleyen Gölcük Gölü bu ilçenin sınırları içinde yer alıyor. Ödemiş'in doğal güzellikleri ise bunlarla sınırlı değil.
Ödemiş'in tarihi
Ödemiş'in tarihi 13 bin yıl öncelerine dayanıyor.Ödemiş ovasının yerleşim tarihi geç kalkolitik (madentaş) çağından başlamaktadır. Bu çağda en eski yerleşmeleri ovadaki höyükler oluşturur. Bütün höyüklerin özellikle M.Ö. III.binde erken Tunç çağında yoğun biçimde yerleşim görüldüğü, ayrıca M.Ö. II.binde de yaygın yerleşimin var olduğu bilinmektedir. O sıralarda yöremizde doğudan gelmiş ilk Lydialılar yaşamaktaydı.
Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Ödemiş, 1390 yılında Osmanlı hakimiyeti altına girdi.
Ödemiş'te gezilecek yerler
Birgi Köyü
Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan, zengin bir kültüre ve etkileyici bir coğrafi çevreye sahip olan Birgi, Bozdağlar’ın güney eteklerinde Ödemiş’e 9 km. uzaklıkta yer almakta olup ilçe ile çevresinin kültür ve inanç turizmi merkezidir. Birgi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir. Kalıcı listeye girmesi için alan çalışmaları devam etmektedir. Dokusu bozulmadan günümüze ulaşmış ender yerlerden olan ve 1996 yılında tamamı sit alanı ilan edilen Birgi, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır.
5.000 yıl öncesine uzanan kesintisiz bir tarihe sahip olan Birgi, Geç Kalkolitik ve Tunç devirlerini yaşamış; Lidya, Pers, Bergama krallıklarının, Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliğinde kalmış; sırasıyla Dioshieron, Pyrgion ve Christopolis isimleriyle anılmıştır. Aydınoğlu Beyliği’nin yanısıra Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları Birgi’nin tarihsel ve kültürel kimliğini oluşturmuştur. Birgi’de dünyaca ünlü birçok bilim adamı yetişmiştir: İlk Türk denizcilerinden, Aydınoğlu Mehmet Bey’in oğlu Gazi Umurbey, Anadolu’nun ilk Müslüman Türk doktorlarından Celaleddin Hızır El Aydıni (Hacı Paşa) ve tanınmış İslam bilgini İmam-ı Birgivi Mehmet Efendi bunlardan bazıları olup bu kişilerin kabir ve türbeleri Birgi’de bulunmaktadır.
Lübbey Köyü
Lübbey Köyü, bölgenin terk edilmiş bir köyüdür. Hayalet köy olarak ün salan bu köy, son yapılan turizm çalışmaları ile ziyaretçilerin uğrak yeri olmaya başladı. Koruma altında olan bu köy, adeta bir film platasu gibi bir yer. Fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri olan Lübbey, son yıllarda ilgi görüyor.
Gölcük Yaylası ve Gölcük Gölü
İlçenin en güzel yerlerinden biri de Gölcük. Yaylası ile yeşil tutkunlarına harika bir manzara sunan yaylada, bir de göl bulunuyor. Gölcük Gölü, kenarında yürümek isteyenleri ve restoranları ile ziyaretçilerini bekliyor.
Denizden yüksekliği ortalama 1.100 m olan yaylada yer alan göl, 1.050 metre yüksekliğe sahip olup yaylanın en çukur bölümünü oluşturmaktadır. Yayla orijinal doğal ortamıyla eko turizm için uygun bir ortamdır. Bozdağlar Platosu üzerinde bulunan kuzey-güney yönlü oluk şekilli çukurluklardan en büyüğü Gölcük Yaylası’dır.
Ödemiş’e 18, İzmir’e 130 km mesafede olan Gölcük Yaylası, serin havası, çevresindeki yeşil tarım alanlarıve ormanı ile turlarla gelen ziyaretçilere etkileyici bir doğal ortam sunmaktadır.
Horzum Yaylası
Horzum Yaylası safari parkuru görünümünde olan dağyolu ile Çamyayla’ya 6 km mesafededir. Yaylanın güneye bir oluk gibi devam eden çukurluğu, Gencer Yaylası adı ile anılmaktadır. Gür orman dokusunun en önemli doğa turizmi unsuru olduğu Horzum Yaylası ayrıca zengin yer altı suyu kaynakları ile bereketli bir coğrafyadır.
Bozdağ Yaylası
Bozdağ, Birgi’nin 22 km kuzeyinde, 2.157 m yüksekliğinde, 1.150 metre rakımda kurulmuş bir yayladır. Adını Batı Anadolu’nun en yüksek dağlarından biri olan Bozdağlar’dan alır. “Ege’nin Alpleri” olarak adlandırılan Bozdağlar, Küçük Menderes ile Gediz ovaları arasında doğu-batı yönünde 170 km boyunca uzanır ve pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapar. Meşe ve çam ormanları içinde kurulan Bozdağ Mahallesi, yemyeşil doğası, tertemiz havası ve suyu ile bir yeryüzü cennetidir. Bu orman içindeki Mermeroluk mevki ve kaynak suyu çeşmesi önemli bir rekreasyon alanıdır. Yayla, yıl boyunca dağcıların ve doğaseverlerin uğrak noktasıdır.
Burada bulunan kayak merkezi de kar görmek isteyen İzmirlilerin tercihi olan yerlerden biri.
Büyük Çavdar Yaylası
Dağcılık, kayak, snowboard, yürüyüş, kros ve yamaç paraşütü yapmaya elverişli yayladaki otel ve bungalovlarda konaklanabilir, telesiyej kullanılarak Bozdağ’ın doruklarına hızlıca ulaşılabilir. Ayrıca Bozdağ Tepesi’nden (2.157 m) çevredeki manzarayı izlemek ve foto safari yapmak mümkündür. Bu sarp coğrafya, her mevsim günübirlik ziyaretçileri kendine çeker.
Çakırağa Konağı
Ege Bölgesi’ne özgü mimari üslubu günümüze kadar korunmuş konaklardan birisi olan Çakırağa Konağı’nın inşaatının 1761 yılında Şerif Aliağa tarafından başlatıldığı bilinmektedir. Konağın zengin, renkli ve süslemeli stili, süslemelerinin 19. yüzyılın ilk yarısında yapılmış olduğunu göstermektedir.
Konak özellikle ahşap işçiliği ve panoramalarıyla dikkati çekmektedir. Bu süslemeler hiçbozulmadan günümüze kadar ulaşmıştır. Konak sahibinin İstanbullu ve İzmirli iki eşine ait olduğu belirtilen iki başodadaki İzmir’in ve İstanbul’un 19. yüzyıl ortalarına ait çizimleri oldukça etkileyicidir. Günümüzde müze olarak hizmet veren yapının çevresinde yöre sakinlerinin ve özellikle de kadınların el işlerini ve kurutulmuş ürünlerini sattığısergilikler yer almaktadır.
Ödemiş Cumartesi pazarı
Ödemiş'in en meşhur yerlerinden biri de Cumartesi Pazarı'dır. 1100 yöre üreticisi ve 850 sergisi esnaf haftanın her cumartesi günü pazar açar. İzmir'in en büyük pazarlarından biri olan bu pazar en çok ziyaret edilen yerlerden biridir.
Ödemiş'in türbeleri
Ödemiş'te çok sayıda türbe de bulunur. Bu türbelerden bazıları şöyledir:
İmam Birgivi Kabristanı
Hatuniye türbesi
Mehmet Bey Türbesi
Kral kızı mezarı
Çoban dede türbesi
Evliyabaşı türbesi
Davut Baba türbesi
Ödemiş'te ne yenir?
Ödemiş'in kendine özgü çok sayıda yemeği bulunur. Bunların başında Ödemiş Köfte yer alır. Bunun yanı sıra yörenin keşkek, köpüoğlu mantısı, heybeli çorbası, dibile, kompir çıyartma, galgıtma, yağlı sulu akıtma, höşmerin, sinkonta, kömbe, ekmek dolması, ısırgan avukması, kurt baklavası, töngül pidesi de ünlüdür.