İzmir'de bulunan en güzel köylerden biri de Birgi. İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı olan köy, 3000 yıllık bir geçmişe sahip.

Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış olan köy, çok fazla tescilli kültür varlığına da sahip.

Dünya Turizm Örgütü tarafından 2022'nin en iyi turizm köylerinden biri olarak seçilen Birgi, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde de yer alıyor.


Birgi'nin adı nereden geliyor?

Bizanslılar'ın 7. yy'dan beri buraya Pirgion dermiş. Pirgion, kale, burç, gözetleme kulesi, kule, müstahkem mevki anlamına geliyor. Köyde, bulunan 450 metre uzunluğundaki kale nedeniyle köye bu ismin verildiği tahmin ediliyor. Köye Türklerin yerleşmesi ile Pirgion kelimesi zamanla Birgi'ye dönüşmüş.

Birgi'ye tarihte başkent, ağırbaşlı kent, bolluk diyarı, büyüleyen diyar, cesurlar şehri, davetkar şehir, efe yatağı, efsaneler diyarı, film platosu, gezginler durağı, ilklerin şehri, medeniyetler yumağı gibi çok sayıda yakıştırmalar yapılmış.

Birgi'de gezilecek yerler

Türkiye'deki 100 mimari şaheserden biri kabul edilen Çakırağa Konağı bu köyde yer alıyor. Aynı zamanda Ulu Cami gezip görülmesi gereken tarihi yerlerden biri. Köyde bulunan Çay içi yani dere kenarı da mutlaka görmeni gereken yerlerden biri.

Aynı zamanda köyün sokakları ve tarihi evleri de görünleri büyülüyor. Köyün ara sokaklarında gezip, evlerin dokusunu mutlaka hissetmelisiniz.

Köydeki anıt ağaçların gölgesinde dinlenmeyi de unutmayın.

Batı Anadolu’da kendini korumayı başarabilmiş tek kent olan Birgi, kendine has mimari dokusuyla cumbalı evleri ve konaklarıyla, camileriyle, türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleriyle, külliye ve daha birçok eseri ile beylikler döneminden başlayarak günümüze taşınmış 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran müze kent görünümündedir.

Birgi'ye nasıl gidilir?

Birgi İzmir'e 110 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Birgi'nin Ödemiş'e uzaklığı ise 10 kilometre. Kendi aracınızla gidecekseniz İzmir-Aydın otoyolunu kullanabilirsiniz.

Toplu ulaşımla gitmek isterseniz İzmir Otogarı'ndan kalkan araçları kullabilirsiniz. Aynı zamanda Torbalı ile Ödemiş arasında hizmet veren bir ESHOT otobüsü var. 795 numaralı otobüs ile Ödemiş'e gidip, oradan Birgi minibüslerine binebilirsiniz.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ